Vertellen over kunstmatige intelligentie op televisie: NS in Cybersessies AI

Data Lead NS
“Het is heel tof om aan een groot publiek zichtbaar te maken wat NS doet met AI”. Steven Woudenberg is Data Lead bij NS. Vanuit zijn functie mocht hij in het televisieprogramma Cybersessies AI vertellen over zijn werkzaamheden op het gebied van kunstmatige intelligentie. “Er lopen veel projecten op het gebied van AI binnen NS. Denk daarbij aan het optimaliseren van het onderhoud aan onze treinen, maar ook aan het verbeteren van onze informatievoorzieningen voor de reiziger. In het programma geven we concrete voorbeelden om Nederland te laten zien wat er zoal mogelijk is met AI binnen NS.” 
Steven is als Data Lead voornamelijk bezig om NS datagedreven te maken: “Wat we binnen NS willen bereiken is dat we steeds betere keuzes gaan maken met behulp van data. Belangrijk daarbij is dat we de data op een veilige en ethische manier inzetten. Wat ik samen met Cluster Leads, IT Leads en de andere Data Leads doe is o.a. het coördineren van deze diverse AI-initiatieven en ervoor zorgen dat we het tot een succes kunnen maken. We leggen de focus op de juiste initiatieven en zorgen dat iedereen binnen de organisatie op de hoogte is van wat er speelt. Ik vind het leuk om de technische en complexe materie uit te leggen in begrijpelijke taal. Dat komt goed van pas binnen mijn werk, maar dat was ook handig tijdens de opnames voor het televisieprogramma.”  
Carrière 

Steven is zijn carrière begonnen met een studie Informatica aan de Universiteit Utrecht. Aan diezelfde universiteit heeft hij vervolgens zijn PhD gedaan: “Na vijf jaar onderzoek was ik wel toe aan iets nieuws. Ik wilde graag wat meer impact gaan maken met mijn werk. Zo ben ik bij bouwconcern VolkerWessels gekomen en daar ben ik vier jaar bezig geweest met het opzetten van een data science team.” Toen Steven op zoek was naar nieuw werk, was er ook contact met oude bekenden die binnen NS werkten: “Mijn collega die de overstap naar NS had gemaakt, was erg enthousiast over zijn werk. Toen heb ik besloten om te gaan solliciteren. Ik werd aangenomen en ben aan de slag gegaan in een vrij losse rol. Toen de functie van Data Lead beschikbaar kwam, heb ik daar intern op gesolliciteerd. Zo ben ik uiteindelijk één van de gelukkigen geworden en inmiddels werk ik alweer ruim drie jaar bij NS.

Kickstart AI

Vanuit het project Kickstart AI is het idee ontstaan om een televisieprogramma op te gaan nemen over AI: “Kickstart AI is een samenwerking tussen verschillende grote bedrijven in Nederland die AI gebruiken. NS is één van die bedrijven. Kickstart AI heeft heel veel verschillende projecten om maatschappelijke problemen op te lossen met kunstmatige intelligentie. Daarnaast wil Kickstart AI kunstmatige intelligentie meer bekendheid geven binnen Nederland. Dat gebeurt bijvoorbeeld via prijsvragen en bijeenkomsten. Een groot project was het televisieprogramma Cybersessies AI waarin de verschillende bedrijven laten zien wat ze doen met kunstmatige intelligentie.”  

Steven is vanuit zijn functie als Data Lead betrokken geweest bij de opnames voor het programma op RTL Z: “Zo’n project is erg leuk om aan te werken. Eerst ga je met een team nadenken over wat je precies wilt laten zien in zo’n programma. Vervolgens ga je dat verder uitwerken. Toen dat allemaal bedacht en uitgewerkt was, was het tijd voor de draaidagen. In twee dagdelen hebben we mogen vertellen wat er binnen NS allemaal gebeurt met kunstmatige intelligentie. Achteraf is het dan leuk om die beelden terug te zien op nationale televisie. ” 
Ben jij nieuwsgierig naar de uitzending van Cybersessies AI met NS? Bekijk de video hieronder:

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.