Is het tijd voor een carrière switch? Heb jij al mbo-3 werk- en denkniveau of hoger? En heb je altijd al bij NS willen werken als conducteur of machinist? Met het NS zij-instroomtraject begint jouw nieuwe carrière. Tijdens deze betaalde interne opleiding leer jij alles wat je nodig hebt. Zo reis jij straks vol zelfvertrouwen door heel Nederland. Wil jij groeien bij NS? Solliciteer dan op een vacature en start met het zij-instroomtraject.
Opleiding tot conducteur en machinist

Dit leer je in de opleiding tot conducteur

Vanuit jouw standplaats loop je direct op de trein mee met een werkplekbegeleider. Ook maak je zelfstudies en volg je klassikale trainingen bij het NS Leercentrum. In 18 weken leer je alles wat je nodig hebt. Van het veilig en op tijd laten vertrekken van de trein, tot klantgerichte service, verschillende kaartsoorten, toezicht houden en invloed op jouw eigen gedachten in of tijdens werksituaties.  

Je reist al snel door heel Nederland en doet steeds meer zelf onder het toeziend oog van jouw werkplekbegeleider. Tussentijds rond je een aantal onderdelen af met een theoretische toets, zoals veilig langs het spoor lopen en jouw kennis van de stations van Nederland. Aan het einde van jouw interne opleiding toetst een examinator jouw kennis en vaardigheden in de praktijk. Jij bent er klaar voor! 

Conducteurs opleiding
Leerling conducteur en leerling machinist

Opleiding tot treinmachinist

Rijd jij straks onze treinen door heel Nederland? In ongeveer 12 maanden leiden wij je met de interne opleiding op tot machinist. In het eerste deel van jouw opleiding leer je het vakmanschap van een machinist, zoals veilig rijden van A naar B, seinen lezen, op tijd vertrekken, wet- en regelgeving en veiligheidssystemen op het spoor. Je gaat direct de trein op, je mag al meekijken én zelf rijden onder begeleiding van mentors en ervaren machinisten, die je graag van alles vertellen over hun passie voor het vak. Vanaf jouw standplaats rijd je onder begeleiding van een mentor steeds meer zelf. 

Theorie & praktijk

De theorie leer je met zelfstudie, waarbij je bijvoorbeeld een video kijkt van een ervaren machinist. Op contactdagen pas je de kennis toe en oefen je in groepjes van 4 met een gesprek, case of praktische opdracht. Dit deel sluit je af met het officiële landelijke VVRV-examen, zodat jij je officieel machinist kunt noemen. Hierna leer je meer over NS, verschillende materieelsoorten en ga je aan de slag met uitdagende praktijkopdrachten. Na 55 dagen onder begeleiding van een mentor of ervaring machinist te hebben gereden doe je een officieel praktijkexamen. Geslaagd? Dan breng jij vanaf nu zelfstandig onze reizigers naar hun bestemming! 

Machinist en leerling conducteur

Betaald leren

Start jij met de interne opleiding conducteur of machinist bij NS? Dan ben je al direct bij ons in dienst met een contract voor 36 uur. Zo heb je dus alle ruimte om je voor te bereiden op jouw nieuwe baan. In de opleiding conducteur leer je de ene week 4 dagen en de andere week 5. 

Flexibele zelfstudie

Zelfstudie kun je binnen de weekplanning doen op studiedagen of daarbuiten. Je leert de theorie op een afwisselende manier met bijvoorbeeld video- en audiofragmenten, e-learnings, pdf’s en case studies. Met online zelftesten kun je controleren of je de stof goed hebt begrepen. 

NS Leercentrum

Contactdagen volg je klassikaal bij NS Leercentrum in Amersfoort. Hier leer je met een begeleider de theorie praktisch toepassen. Zo kun je als leerling machinist oefenen in een simulator of kan het zijn dat je bij de interne opleiding conducteur eerste hulp leert in een nagebouwde trein.  

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.