Ben jij ambitieus en leergierig en wil jij gelijk leidinggeven aan een team? Als operationeel management trainee bij NS kun je direct aan de slag met een team van 20 tot 30 medewerkers op bijvoorbeeld het station, de trein of in de werkplaats. Je krijgt dus direct veel verantwoordelijkheid! Uiteraard helpen wij je hierbij, met coaches, opleidingen en een persoonlijk ontwikkeltraject, zodat jij het maximale uit jezelf én je collega’s kunt halen.
Trainee NS
“In mijn traineeship zie ik waar NS naartoe wil en ik vind het bijzonder dat ik mijn steentje hieraan kan bijdragen. Ik merk dat als je initiatief toont, je je werkzaamheden kunt verbreden. Zo zit ik nu in het bestuur van VariatioNS, een medewerkersnetwerk waarbij culturele diversiteit binnen NS centraal staat.”

Pascaline

Operationeel management trainee

Jezelf volop ontwikkelen

Ben jij altijd op zoek hoe het nóg beter kan? En weet jij het beste uit mensen te halen? Dan is het tweejarige traineeship Operationeel Management echt iets voor jou! Zo denk je het ene moment mee over veranderingen binnen NS en pak je uitdagende opdrachten op, terwijl je het andere moment midden in de operatie staat om je collega’s op de vloer te inspireren tot de beste service. Wij leren je alle facetten van het leidinggeven, zodat jij ervoor kunt zorgen dat de reis van morgen voor miljoenen reizigers steeds beter en leuker wordt. Bovendien leer je ook jezelf én NS goed kennen. Zo ontwikkel je persoonlijk leiderschap en werk je het laatste jaar aan een business opdracht binnen een afdeling naar jouw keuze!

Example alt text

Start in maart

Example alt text

Bouwen aan je netwerk bij JongNS

Example alt text

Direct leidinggeven aan een team

Example alt text

Impact op duurzaam bereikbaar Nederland

Example alt text

Een goed salaris

Example alt text

Carrièrekansen na je traineeship

Example alt text

Start in maart

Example alt text

Bouwen aan je netwerk bij JongNS

Example alt text

Direct leidinggeven aan een team

Example alt text

Impact op duurzaam bereikbaar Nederland

Example alt text

Erg goed salaris

Example alt text

Carrièrekansen na je traineeship

Samen sterker

In het traineeship word je als manager direct flink uitgedaagd. Om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit jezelf kunt halen, krijg je volop persoonlijke begeleiding. Daarnaast staan jouw collega managers altijd voor je klaar om jou verder te helpen met een vraagstuk in je dagelijkse operatie, maar ook met je carrière. Werk jij straks mee aan de trein van morgen?

Veelgestelde vragen

Hoe ziet het selectieproces eruit?

 • Solliciteren: De vacature voor het Operationeel Management traineeship staat een periode van 4 weken open in de maand oktober. Voor het indienen van jouw sollicitatie vragen wij jou een cv en motivatiebrief te uploaden. 
 • Online assessment: Als jouw profiel past bij het Operationeel Management traineeship, vragen wij je een online assessment te maken: het NS Persoonsprofiel. Het maken van het assessment geeft ons meer inzicht in jouw capaciteiten en persoonskenmerken. 
 • Telefonische intake: Na het positief afsluiten van het online assessment plannen we een telefonische intake met je in van ongeveer 20 minuten. We zijn benieuwd naar wie je bent, waarom je op het traineeship hebt gereageerd en wat je er al van weet. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar wat jouw ervaring en affiniteit is met leidinggeven. Op basis van deze telefonische intake bepalen we of je wordt uitgenodigd op de eerste selectiedag.  
 • Eerste selectiedag: Bij een positief resultaat van de telefonische intake, word je uitgenodigd voor de eerste selectiedag. Op deze dag voer je een sollicitatiegesprek met een recruiter en een manager uit de operatie en heb je de kans om vragen te stellen aan een huidige groep operationeel management trainees.  
 • Tweede selectiedag: Wanneer wij enthousiast zijn na het sollicitatiegesprek, nodigen wij je uit voor de tweede selectiedag. Op deze selectiedag voer je opnieuw een sollicitatiegesprek, ditmaal met hoger management uit de operatie. Ook willen we je in actie zien tijdens een rollenspel en houd je een pitch. Na de selectiedag weet je of je bij onze nieuwe lichting trainees hoort. 
 • Keuringen: NS is een veiligheidsorganisatie. Wanneer je een plek als teammanager hoofdconducteurs krijgt aangeboden, dan moet je eerst een psychologische en medische keuring doorlopen. Zonder positief resultaat op deze keuringen kom je niet voor een plek bij de conducteurs in aanmerking, omdat je als teammanager veiligheidsgeschikt moet zijn voor de opleiding tot hoofdconducteur. 
 • Arbeidsvoorwaardengesprek: NS verwelkomt je graag als nieuwe trainee en heeft je een contract toegestuurd. De recruiter vertelt je tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek wat je salaris wordt en welke arbeidsvoorwaarden er nog meer van toepassing zijn. 
 • Welkom bij NS! 

Ben je met een aantal jaar werkervaring nog steeds geschikt voor het traineeship?

Het programma van het traineeship is ingericht op de (persoonlijke) ontwikkeling van high potentials en sluit daarom het beste aan bij kandidaten met nog niet al te veel werkervaring. We vinden het wel belangrijk dat je al wel wat ervaring hebt op het gebied van leidinggeven of aantoonbare affiniteit hiermee hebt, bijvoorbeeld tijdens een bestuursjaar van een studievereniging, in de horeca, als trainer op de sportvereniging of teamleider in een supermarkt.

Hoe wordt de persoonlijke ontwikkeling gemonitord?

Je bent als trainee in nauw contact met onze afdeling Leiderschapsontwikkeling. Deze afdeling organiseert het persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Tijdens het traineeship zijn er meerdere vaste reviewmomenten waarin samen wordt gekeken naar jouw vorderingen.

Wat is als sollicitant belangrijk om te laten zien tijdens de sollicitatieprocedure?

Een trainee bij NS is iemand die graag flinke stappen wil zetten naar een (top)functie binnen NS. Je bent verbindend, initiatiefrijk en hebt een gezonde dosis ambitie. Jij blinkt in veel dingen uit. Eén daarvan is je doorzettingsvermogen. Werken uit maatschappelijk en commercieel oogpunt komen samen bij NS, en die combinatie spreekt jou ook aan.  

We vinden het belangrijk dat je de bewuste keuze maakt voor een traineeship bij NS. Een traineeship dat gaat om persoonlijke ontwikkeling en waar je veel over jezelf gaat leren. 

In welke functie(s) kun je terechtkomen als trainee?

Als operationeel management trainee ga je werken in een teammanager functie in de operatie van NS. Deze functies zijn verdeeld over verschillende bedrijfsonderdelen en verdeeld over het hele land. Je komt te werken binnen een van de volgende vakgebieden: 

 • Service en Operatie: Onze conducteurs zijn het visitekaartje van NS op de trein. In een oogwenk worden reizigers tijdens hun reis geholpen en zorgen zij voor een zo hoog mogelijke servicebeleving. Daarnaast zorgen service medewerkers voor de juiste informatievoorziening en hulp op stations. Je werkt binnen Service en Operatie als teammanager hoofdconducteurs of teammanager Tickets & Service.  
 • Besturing Operatie. Het bedrijfsonderdeel Besturing Operatie is verantwoordelijk voor de besturing van onze treindienst. Wanneer het mis gaat op het spoor op het gebied van materieel of personeel, komen zij achter de schermen in actie. Je geeft leiding op een regionaal besturingscentrum waar onze treindienst 24/7 wordt bewaakt. 
 • Techniek: Op onze onderhoud- en servicebedrijven wordt zowel klein als groot onderhoud aan de treinen altijd veilig, kwalitatief en op tijd uitgevoerd. NS Treinmodernisering is verantwoordelijk voor de revisie, ombouw en modernisering van onze treinen. Je kunt op beide plekken terechtkomen als teammanager. 
 • NS Internationaal: Binnen NS Internationaal zorgen we voor het veilig vervoeren van reizigers buiten onze landsgrenzen. Je komt te werken als teammanager voor één van onze buitenlandse trajecten IC Brussel of ICE/IC Berlijn. 
 • Retail: Als winkelmanager van een NS Retail formule op een van de grote stations van Nederland ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van jouw winkel en haar medewerkers. Samen met een hecht team zorg je voor optimale dienstverlening een uitstekende customer experience. 

Ongeacht de plek waar je komt te werken geef je als operationeel management trainee leiding aan 20 tot 30 medewerkers. Je krijgt de vrijheid en ruimte om je werk zelf in te delen, zodat jij op jouw manier je ambitie waar kan maken. 

In welke functies kan je aan de slag na het afronden van het traineeship?

Het Operationeel Management traineeship is een kickstart van jouw carrière bij NS. Als management trainee kun je bij NS echt alle kanten op, afhankelijk van jouw persoonlijke interesses en talenten. Je kunt doorstromen naar verschillende hogere leidinggevende functies. Of je kiest ervoor je te specialiseren op een meer inhoudelijke of procesmatige rol in de operatie, waarin je de bevindingen die je tijdens je traineeship hebt opgedaan, kunt verbeteren.  

Welke studieachtergronden hebben trainees zoal?

Dat is heel divers. Er zijn heel veel verschillende studieachtergronden die passen bij het operationeel management traineeship. Veel voorkomende studieachtergronden zijn: bedrijfskunde, HR, communicatie, sociale wetenschappen, verandermanagement, rechten.  

Verhalen van onze Trainees

IT trainee NS

IT-trainee bij NS, een kijkje in de reis van onze trainees

Floor is IT-trainee bij NS. Op de afdeling Reisbegeleiding gaat ze samen met haar team over de omreisadviezen bij een verstoring op het spoor. “Als er iets gebeurt op het spoor, dan komt dat bij het OCCR (operationeel controle centrum rail) binnen. Medewerkers van het OCCR gebruiken dan onze applicatie om de verstoring in te voeren en aan de hand van de informatie die wordt ingevoerd genereren wij de omreisadviezen. Dit vind je terug in onder andere de omroepberichten op het station, want dat komt van mijn team. Dat is super leuk, super concreet en heel zichtbaar.” 
studenten hoofdkantoor ns

NS opent hoofdkantoor voor studenten!

“Voor een rustige studeerplek hoef je als student niet meer in de rij te staan deze vrijdag, NS heeft namelijk kantoorruimte beschikbaar gesteld voor 80 ingeschreven studenten.” Vera Tukke is IT-Trainee en momenteel in de rol van UX-designer in een van de NS-app teams: “Ik ben dagelijks bezig met het bedenken van wat er in onze app moet komen en hoe dat eruit moet zien. Daarnaast ben ik nu druk bezig met andere trainees om twee dagen te organiseren waarin ongeveer 80 studenten kunnen studeren op het hoofdkantoor van NS.”
Trainees NS

Werken, leren en ontwikkelen tegelijk!

“Een traineeship bij NS is een geweldige kans.” Imane Boubkari, Judith Neyens en Murk de Roos zijn drie trainees bij NS en werken alle drie binnen een ander vakgebied: Imane is maintenance engineer, Judith is Businesscontroller bij NS Retail en Murk Software developer bij het team frame OV-fiets. Zij hebben allemaal gekozen voor een traineeship bij NS en halen hier alles uit.  

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.