De mooiste uitzichten, een afwisselend rooster, een paar ton aan materieel in jouw handen en alle ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. Als machinist is jouw dag nooit saai! Ga je nog studeren en heb je interesse om machinist te worden? NS werkt samen met het ROC van Twente, ROC van Amsterdam, STC-Group Rotterdam en het Koning Willem 1 College in Den Bosch waar je een opleiding kunt volgen tot machinist. Stage lopen doe je bij jou in de buurt. Draag jij straks als machinist bij aan een duurzaam en bereikbaar Nederland?

Dit leer je in de opleiding machinist

‘Machinist volledig bevoegd’ staat er straks achter je naam als je de opleiding succesvol hebt afgerond. Met deze opleiding op zak mag jij je dus officieel machinist noemen. Je kent de regels op het spoor, weet hoe je kleine storingen kunt oplossen en kan blindelings een trein van a naar b rijden. Ondertussen heb je je ook op persoonlijk vlak ontwikkeld, want goede communicatie naar reizigers hoort óók bij jouw rol als machinist. Het theoretische deel van de opleiding volg je via jouw school, NS verzorgt als leerbedrijf praktijkplaatsen.

Leerling machinist in de simulator
Leerling machinisten op het station

Is dit beroep iets voor jou?

In je werk als machinist moet jij zorgen dat honderden reizigers of tonnen aan goederen veilig van a naar b worden vervoerd. Daarom is het in dit beroep belangrijk dat je:

  • zelfstandig kunt werken en rustig blijft in stressvolle situaties;
  • goed met verschillende mensen overweg kunt;
  • helder en duidelijk in je communicatie bent en snel weet te handelen.

Stage bij jou in de buurt

Stage lopen is een belangrijk deel van je opleiding. In het eerste jaar loop je één week per maand stage, in het tweede jaar ga je meer uren stage lopen. Stage lopen kan altijd bij jou in de buurt. Hiervoor hoef je dus niet naar Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch of Almelo.

Open dagen

Wil je meer informatie over de opleiding en de scholen met wie NS samenwerkt? Dat kan! Binnenkort organiseren de scholen open dagen, die worden dan hieronder toegevoegd.

Meld je direct aan

Ben je enthousiast en wil je machinist worden? Schrijf je dan direct in voor de opleiding tot machinist bij een van de onderstaande scholen of meld je aan voor één van de open dagen.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.