Wil jij als IT-trainee impact maken op een duurzaam bereikbaar Nederland in een complex IT-landschap? Jij gaat direct aan de slag in een uitdagende operatie, waar jouw werk straks honderdduizenden reizigers per dag raakt. Van de NS app die je overal om je heen gebruikt ziet worden, tot de planning van duizenden treinritten per dag en actuele reisinformatie op het station; NS barst van de IT. Als trainee IT bij NS krijg jij de kans om jezelf te ontwikkelen en jouw carrière een kickstart te geven op topniveau.
Trainee IT
“Het leuke is dat ik niet alleen werk aan de interne IT van NS, maar ook aan een tool voor machinisten. Vandaag werk ik met drie andere trainees van Techniek, IT en Finance en morgen weer met mijn IT-collega’s. Je ontmoet dus veel verschillende mensen en hebt lekker veel dynamiek in je week.”
IT trainee

Amon

IT-trainee

Waar ligt jouw interesse?

Als IT-trainee bij NS ga jij direct in één van onze multidisciplinaire teams aan de slag met uitdagende projecten, ontwikkel je persoonlijk leiderschap, en werk je met trainees aan een business opdracht waardoor jij direct impact maakt! In twee jaar tijd gaan we samen op zoek naar jouw passie binnen IT. Wil je jezelf doorontwikkelen in de IT-architectuur, cyber security, development of data science? Bouw jij graag innovatieve features voor onze reizigers, of codeer jij liever aan de achterkant? Je gaat aan de slag in verschillende functies en krijgt dus alle ruimte om te ontdekken welk specialisme bij jou past, terwijl je ook andere vakgebieden leert kennen. Zo ontwikkel je jezelf in sneltreinvaart!

Example alt text

Start in september

Example alt text

Vakinhoudelijk én persoonlijk groeien

Example alt text

Een goed salaris

Example alt text

Impact op duurzaam bereikbaar Nederland

Example alt text

Bouwen aan je netwerk bij JongNS

Example alt text

Carrièrekansen na je traineeship

Example alt text

Start in september

Example alt text

Vakinhoudelijk én persoonlijk groeien

Example alt text

Een goed salaris

Example alt text

Impact op duurzaam bereikbaar Nederland

Example alt text

Bouwen aan je netwerk bij JongNS

Example alt text

Carrièrekansen na je traineeship

Trainee IT

Laat je inspireren

In het traineeship word je als IT-professional direct flink uitgedaagd. Om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit jezelf kunt halen, krijg je volop persoonlijke begeleiding. Daarnaast staan jouw 1400 IT-collega’s altijd voor je klaar om jou verder te helpen in je carrière. Met zoveel expertises en zo’n complex IT-landschap sparren we constant samen over innovatieve oplossingen voor onze reizigers. Werk jij straks mee aan de reis van morgen?

Veelgestelde vragen

Hoe ziet het selectieproces eruit?

  • Solliciteren: De vacature voor het traineeship gaat in het voorjaar gedurende 3 weken open. Voor het indienen van jouw sollicitatie vragen wij jou een cv en motivatiebrief te uploaden. Wil jij de vacature als eerste in je mailbox? Maak dan een vacature alert aan via Vacature alert | Werken bij NS.
  • Online assessment: Als jouw profiel geschikt is voor het traineeship, vragen wij je een online assessment te maken: het NS Persoonsprofiel. Het maken van het assessment geeft ons meer inzicht in jouw capaciteiten en persoonskenmerken.
  • Online sollicitatiegesprek: Bij een positief resultaat van het assessment, word je uitgenodigd voor een eerste gesprek. Tijdens dit online gesprek gaan wij dieper in op jouw motivatie.
  • Selectiedag: Wanneer wij enthousiast zijn na het sollicitatiegesprek, nodigen wij je uit voor de selectiedag. Deze dag vindt plaats op een mooie locatie in Utrecht en bestaat uit meerdere programmaonderdelen. Na de selectiedag weet je of je bij onze nieuwe lichting trainees hoort.
  • Arbeidsvoorwaardengesprek: NS verwelkomt je graag als nieuwe trainee en heeft je een contract toegestuurd. De recruiter vertelt je tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek wat je salaris wordt en welke arbeidsvoorwaarden er nog meer van toepassing zijn.
  • Welkom bij NS!

Ben je met een aantal jaar werkervaring nog steeds geschikt voor het traineeship?

Het programma van het traineeship is ingericht op de (persoonlijke) ontwikkeling van high potentials en sluit daarom het beste aan bij kandidaten met nog niet al te veel werkervaring.

Hoe wordt de persoonlijke ontwikkeling gemonitord?

Je bent als trainee in nauw contact met onze afdeling Leiderschapsontwikkeling. Deze afdeling organiseert het persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Tijdens het traineeship zijn er meerdere vaste reviewmomenten waarin samen wordt gekeken naar jouw vorderingen.

Wat is als sollicitant belangrijk om te laten zien tijdens de sollicitatieprocedure?

Een trainee bij NS is iemand die graag flinke stappen wil zetten naar een (top)functie binnen NS. Je bent gedreven, initiatiefrijk en hebt een grote dosis ambitie. Jij blinkt in veel dingen uit. Eén daarvan is je doorzettingsvermogen. Werken uit maatschappelijk en commercieel oogpunt komen samen bij NS, en die combinatie spreekt jou ook aan.

In welke functie(s) kun je terechtkomen als trainee?

Je komt in aanraking met stevige IT-vraagstukken, zoals cybersecurity, het nieuwe MaaS platform, of de doorontwikkeling van onze planningsapplicatie. Binnen het traineeship kun je je ontwikkelen, als specialist en als generalist. Als specialist verdiep je je in uitdagende IT-materie, bijvoorbeeld in een rol als architect, developer of cybersecurityspecialist. Als generalist doe je brede kennis op over de processen en ketens van de IT-organisatie, bijvoorbeeld in de rol van business analist, agile coach of projectmanager. 

In welke functies kan je aan de slag na het afronden van het traineeship?

Het IT traineeship is een kickstart voor jouw carrière bij NS. Als IT trainee kun je bij NS echt alle kanten op, afhankelijk van jouw persoonlijke interesse en talenten. Je kunt doorstromen naar verschillende functies waarin je, je vakinhoudelijk kunt specialiseren of door kunt groeien naar een leidinggevende functie. Een aantal van de mogelijke functies waarin je je als trainee binnen NS kunt ontwikkelen:  Product Owner, Solution Architect, Projectmanager, Informatieanalist, Softwareontwikkelaar, Business Consultant, Applicatie Consultant.

Welke studierichtingen hebben trainees zoals?

Dat is heel divers, onder andere de volgende studies sluiten goed aan bij het IT traineeship: Technische Bedrijfskunde, Informatica of een soortgelijke opleiding op dit niveau.

Verhalen van onze Trainees

IT trainee NS

IT-trainee bij NS, een kijkje in de reis van onze trainees

Floor is IT-trainee bij NS. Op de afdeling Reisbegeleiding gaat ze samen met haar team over de omreisadviezen bij een verstoring op het spoor. “Als er iets gebeurt op het spoor, dan komt dat bij het OCCR (operationeel controle centrum rail) binnen. Medewerkers van het OCCR gebruiken dan onze applicatie om de verstoring in te voeren en aan de hand van de informatie die wordt ingevoerd genereren wij de omreisadviezen. Dit vind je terug in onder andere de omroepberichten op het station, want dat komt van mijn team. Dat is super leuk, super concreet en heel zichtbaar.” 
studenten ns

NS opent hoofdkantoor voor studenten!

“Voor een rustige studeerplek hoef je als student niet meer in de rij te staan deze vrijdag, NS heeft namelijk kantoorruimte beschikbaar gesteld voor 80 ingeschreven studenten.” Vera Tukke is IT-Trainee en momenteel in de rol van UX-designer in een van de NS-app teams: “Ik ben dagelijks bezig met het bedenken van wat er in onze app moet komen en hoe dat eruit moet zien. Daarnaast ben ik nu druk bezig met andere trainees om twee dagen te organiseren waarin ongeveer 80 studenten kunnen studeren op het hoofdkantoor van NS.”
trainees ns

Werken, leren en ontwikkelen tegelijk!

“Een traineeship bij NS is een geweldige kans.” Imane Boubkari, Judith Neyens en Murk de Roos zijn drie trainees bij NS en werken alle drie binnen een ander vakgebied: Imane is maintenance engineer, Judith is Businesscontroller bij NS Retail en Murk Software developer bij het team frame OV-fiets. Zij hebben allemaal gekozen voor een traineeship bij NS en halen hier alles uit.  

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.