Bij NS zetten wij vol in op duurzaamheid, innovatieve technieken, flexibele teams én jong talent. Want zonder de frisse blik van nieuwe en gedreven professionals kunnen we als organisatie niet inspelen op de vraagstukken van de toekomst. Of je nou graag apps bouwt, met big data werkt, gefascineerd bent door techniek of graag mensen met elkaar verbindt; als trainee bij NS geef je je carrière vakinhoudelijk én persoonlijk een kickstart en kun je alle kanten op!

Ontdek finance op topniveau

Miljoenen transacties per dag, grote vastgoedprojecten en allerlei complexe en geautomatiseerde geldstromen. Als trainee finance leer je alles over de financiële stromen bij een miljardenbedrijf en draai je gelijk mee in onze teams!

Geef leiding aan jouw eigen team

Vanaf dag één aan de slag met je eigen team en werken aan uitdagende projecten? Als operationeel management trainee geef je direct leiding aan 20 tot 30 conducteurs, machinisten, monteurs of collega’s van de treindienst.

Inkoop met impact

Europese aanbestedingen leiden, goede relaties onderhouden en de perfecte match zoeken tussen kwaliteit, betrouwbaarheid en betaalbaarheid; in twee jaar tijd doe je direct ervaring op als inkoper, contractmanager of als leveranciersmanager. Maak jij als trainee inkoop het verschil voor de reis van morgen?

Kickstart jouw IT-carrière

Bouw jij straks mee aan een nieuwe feature voor honderdduizenden reizigers of stort jij je op complexe IT-puzzels van onze bijna duizend IT-systemen? Als trainee IT bij NS ga je in verschillende functies op zoek naar jouw specialisme en maak je direct impact!

Technisch innoveren

Werk jij straks mee aan het moderniseren van onze treinen met de nieuwste technieken? In twee jaar tijd gaan wij op zoek naar jouw talenten en ambities binnen techniek en bouw je direct mee aan de trein van morgen.

De start van een topcarrière

Bij een treinreis kom je onze afdelingen eigenlijk al tegen. ‘IT’ zit in de Reisplanner app, maar ook in bijvoorbeeld de toegangspoortjes. Je abonnement is ‘Commercie’. De trein: een en al ‘Techniek’. Zoveel afdelingen, zoveel mogelijkheden. Tijdens jouw traineeship bij NS leg je in twee jaar tijd de fundering voor een topcarrière. Weet je nog niet zo goed welke functie bij jou past? Wij helpen het je ontdekken. Wat wij belangrijk vinden is dat je enthousiast en nieuwsgierig bent en graag wilt leren. Jouw persoonlijke groei staat centraal. 

Trainee IT
Trainee bij NS

Aandacht voor jou

Als trainee bij NS draai je direct volop mee in onze teams en ga je aan de slag met uitdagende vraagstukken en jouw persoonlijke ontwikkeling. In het eerste jaar krijg je alle ruimte om jezelf te oriënteren: welke functie past bij jouw ontwikkeling? In het tweede jaar pak je de rol op die daarbij aansluit. Zo ervaar je direct wat je leuk vindt en waar je in door wilt groeien. Na jouw traineeship kijken we of je door kunt stromen naar een vervolgfunctie, waar jij je verder kunt ontwikkelen. Bovendien kom je te werken in een uitdagende omgeving, met de nieuwste technieken, waar alles impact heeft. Bij NS raak je nooit uitgeleerd!

Impact maken

Naast je eigen projecten werk je ook samen met trainees uit andere afdelingen aan business opdrachten van NS, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid of het bedenken van een nieuw product. Zo leer je niet alleen de organisatie en je toekomstige collega’s goed kennen, je maakt ook direct impact met iets waar jouw collega's of honderdduizenden reizigers écht iets aan hebben!

Persoonlijk leiderschap

Hoe geef ik mijn carrière vorm? Hoe kan ik groeien als een leider? Waar wil ik me verder in verdiepen en wat moet ik nog ontwikkelen? Naast vakinhoudelijke kennis word je ook persoonlijk sterker bij NS. In samenwerking met een extern opleidingsinstituut ga je een persoonlijk leiderschapstraject aan, zodat jij alles uit jezelf en je traineeship kunt halen.

Kies jouw reis van morgen

Je kunt je carrière bij ons niet van begin tot eind uitstippelen. We verwachten dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen loopbaankeuzes. Zie ons als een groot treinstation, waar je zelf kunt kiezen welke kant je op wilt en wanneer je een overstap wilt maken. Jij bepaalt je bestemming, wij zorgen voor de perfecte reis er naartoe. Start jouw carrière bij NS!

Hoe ziet het selectieproces eruit?

  • Solliciteren: De vacature voor het traineeship gaat in het voorjaar gedurende 3 weken open. Voor het indienen van jouw sollicitatie vragen wij jou een cv en motivatiebrief te uploaden. Wil jij de vacature als eerste in je mailbox? Maak dan een vacature alert aan via Vacature alert | Werken bij NS.
  • Online assessment: Als jouw profiel geschikt is voor het traineeship, vragen wij je een online assessment te maken: het NS Persoonsprofiel. Het maken van het assessment geeft ons meer inzicht in jouw capaciteiten en persoonskenmerken.
  • Online sollicitatiegesprek: Bij een positief resultaat van het assessment, word je uitgenodigd voor een eerste gesprek. Tijdens dit online gesprek gaan wij dieper in op jouw motivatie.
  • Selectiedag: Wanneer wij enthousiast zijn na het sollicitatiegesprek, nodigen wij je uit voor de selectiedag. Deze dag vindt plaats op een mooie locatie in Utrecht en bestaat uit meerdere programmaonderdelen. Na de selectiedag weet je of je bij onze nieuwe lichting trainees hoort.
  • Arbeidsvoorwaardengesprek: NS verwelkomt je graag als nieuwe trainee en heeft je een contract toegestuurd. De recruiter vertelt je tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek wat je salaris wordt en welke arbeidsvoorwaarden er nog meer van toepassing zijn.
  • Welkom bij NS!

Ben je met een aantal jaar werkervaring nog steeds geschikt voor het traineeship?

Het programma van het traineeship is ingericht op de (persoonlijke) ontwikkeling van high potentials en sluit daarom het beste aan bij kandidaten met nog niet al te veel werkervaring.

Hoe wordt de persoonlijke ontwikkeling gemonitord?

Je bent als trainee in nauw contact met onze afdeling Leiderschapsontwikkeling. Deze afdeling organiseert het persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Tijdens het traineeship zijn er meerdere vaste reviewmomenten waarin samen wordt gekeken naar jouw vorderingen.

Wat is als sollicitant belangrijk om te laten zien tijdens de sollicitatieprocedure?

Een trainee bij NS is iemand die graag flinke stappen wil zetten naar een (top)functie binnen NS. Je bent gedreven, initiatiefrijk en hebt een grote dosis ambitie. Jij blinkt in veel dingen uit. Eén daarvan is je doorzettingsvermogen. Werken uit maatschappelijk en commercieel oogpunt komen samen bij NS, en die combinatie spreekt jou ook aan.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.