Hoe kunnen we slimmer onderhoud doen met behulp van big data en machine learning? Hoe maken we vervoer nog betrouwbaarder met het gebruik van sensoren en algoritmes? Als trainee Techniek ga je direct aan de slag met uitdagende vraagstukken en technische innovaties om onze treinen te digitaliseren en moderniseren. Je draait volop mee in onze teams en leert dus heel snel wat je leuk vindt en waar je ambities liggen. Het resultaat van jouw werk zie jij door heel Nederland rijden! Werk jij mee aan de reis van morgen?
Trainee techniek
"Nu besef ik pas hoeveel techniek er eigenlijk in zo’n trein zit. Ik werk hier nu een jaar, maar al sinds dag één stond ik als trainee midden in het bedrijf. Ook als trainee maak je gelijk impact met je werk. Zo heb ik meegedacht over de toekomststrategie van één van onze technische locaties. En schreef ik een testplan voor de conservering van aluminium."
Techniek trainee trein

Anouk

Techniek trainee

Zorg met jouw technische kennis voor een veilige en comfortabele treinreis

In het techniek traineeship leg je in twee jaar een stevige fundering voor de rest van jouw technische carrière. Je bouwt direct mee aan de trein van de toekomst en doet waardevolle praktijkervaring op in verschillende functies. Jouw ontwikkeling staat centraal. Waar wil je meer over leren? Wil je je kennis verbreden of juist specialiseren? Met opleidingen, persoonlijke begeleiding en gave projecten ontwikkel jij jezelf in sneltreinvaart. Na twee jaar kijken we of je kunt doorstromen naar een vervolgfunctie, waar jij verder kunt groeien. Bij NS raak je nooit uitgeleerd!

Example alt text

Start in september

Example alt text

Vakinhoudelijk én persoonlijk groeien

Example alt text

Een goed salaris & 36-urige werkweek

Example alt text

Impact op duurzaam bereikbaar Nederland

Example alt text

Bouwen aan je netwerk bij JongNS

Example alt text

Op naar een topfunctie in de techniek

Example alt text

Start in september

Example alt text

Vakinhoudelijk én persoonlijk groeien

Example alt text

Een goed salaris & 36-urige werkweek

Example alt text

Impact op duurzaam bereikbaar Nederland

Example alt text

Bouwen aan je netwerk bij JongNS

Example alt text

Op naar een topfunctie in de techniek

Kickstart jouw carrière

In het traineeship techniek word je als technisch professional direct flink uitgedaagd. Om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit jezelf kunt halen, krijg je volop persoonlijke begeleiding. Daarnaast staan jouw collega’s altijd voor je klaar om jou verder te helpen in jouw technische loopbaan. Met zoveel expertises en zo’n complex technologisch landschap sparren we constant samen over innovatieve technologische oplossingen voor onze reizigers. Werk jij straks mee aan de trein van morgen?

Veelgestelde vragen

Hoe ziet het selectieproces eruit?

 • Solliciteren: De vacature voor het traineeship gaat in het voorjaar gedurende 3 weken open. Voor het indienen van jouw sollicitatie vragen wij jou een cv en motivatiebrief te uploaden. Wil jij de vacature als eerste in je mailbox? Maak dan een vacature alert aan via Vacature alert | Werken bij NS.
 • Online assessment: Als jouw profiel geschikt is voor het traineeship, vragen wij je een online assessment te maken: het NS Persoonsprofiel. Het maken van het assessment geeft ons meer inzicht in jouw capaciteiten en persoonskenmerken.
 • Online sollicitatiegesprek: Bij een positief resultaat van het assessment, word je uitgenodigd voor een eerste gesprek. Tijdens dit online gesprek gaan wij dieper in op jouw motivatie.
 • Selectiedag: Wanneer wij enthousiast zijn na het sollicitatiegesprek, nodigen wij je uit voor de selectiedag. Deze dag vindt plaats op een mooie locatie in Utrecht en bestaat uit meerdere programmaonderdelen. Na de selectiedag weet je of je bij onze nieuwe lichting trainees hoort.
 • Arbeidsvoorwaardengesprek: NS verwelkomt je graag als nieuwe trainee en heeft je een contract toegestuurd. De recruiter vertelt je tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek wat je salaris wordt en welke arbeidsvoorwaarden er nog meer van toepassing zijn.
 • Welkom bij NS!

Ben je met een aantal jaar werkervaring nog steeds geschikt voor het traineeship?

Het programma van het traineeship is ingericht op de (persoonlijke) ontwikkeling van high potentials en sluit daarom het beste aan bij kandidaten met nog niet al te veel werkervaring.

Hoe wordt de persoonlijke ontwikkeling gemonitord?

Je bent als trainee in nauw contact met onze afdeling Leiderschapsontwikkeling. Deze afdeling organiseert het persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Tijdens het traineeship zijn er meerdere vaste reviewmomenten waarin samen wordt gekeken naar jouw vorderingen.

Wat is als sollicitant belangrijk om te laten zien tijdens de sollicitatieprocedure?

Een trainee bij NS is iemand die graag flinke stappen wil zetten naar een (top)functie binnen NS. Je bent gedreven, initiatiefrijk en hebt een grote dosis ambitie. Jij blinkt in veel dingen uit. Eén daarvan is je doorzettingsvermogen. Werken uit maatschappelijk en commercieel oogpunt komen samen bij NS, en die combinatie spreekt jou ook aan.

In welke functie(s) kun je terechtkomen als trainee?

Je komt in aanraking met stevige technische vraagstukken. Deze kunnen gaan over prestaties van onze vloot, het doorvoeren van technische verbeteringen, focus op digitalisering en innovatie, het optimaliseren van het onderhoud en het, zowel van binnen als van buiten, moderniseren van onze treinstellen. De beschikbare rollen zijn elk jaar weer anders. Er zijn een paar functies die vaak vrijkomen, dit zijn onder andere:

 • Technisch projectmanager: Jij geeft integraal leiding aan één of meerdere complexe projecten. Dit zijn projecten met een focus naar de techniek binnen NS, directe verbinding met de trein.
 • Engineer integratie: Je onderzoekt welke invloed wijzigingen in systemen hebben op de functies in de trein.
 • Reliability engineer: Je bent verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid en veiligheid van jouw treintype. Een rol met een geweldige dynamiek.
 • Maintenance engineer: Je bent verantwoordelijk voor het juiste onderhoud aan de trein (het onderhoudsboekje).
 • System engineer: Je bent systeemdeskundige en kan technisch de diepte in gaan. Je komt in aanraking met alle technische lifecycle issues van onze treinen.
 • Assetmanager bedrijfsmiddelen: Je ontfermt je over duizenden unieke arbeidsmiddelen die cruciaal zijn voor het onderhoud van het materieel.
 • Trainee op de afdeling Treindigitalisering: Je analyseert datakwaliteit of de betrouwbaarheid van de interfaces boord-wal.

In welke functies kan je aan de slag na het afronden van het traineeship?

Het techniek traineeship is een kickstart voor jouw carrière bij NS. Als techniek trainee kun je bij NS echt alle kanten op, afhankelijk van jouw persoonlijke interesses en talenten. Je kunt doorstromen naar verschillende functies waarin je, je vakinhoudelijk kunt specialiseren of door kunt groeien naar een leidinggevende functie. Een aantal van de mogelijke functies waarin je je als trainee binnen NS kunt ontwikkelen: Hoofd Support, Productiemanager bij Onderhoud & Service en Manager Treinreiniging bij NS Techniek.

Welke studieachtergronden hebben trainees zoal?

Dat is heel divers, onder andere de volgende studies sluiten goed aan bij het techniek traineeship: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, Aerospace engineering, Industrial engineering.

Verhalen van onze Trainees

it trainee ns

IT-trainee bij NS, een kijkje in de reis van onze trainees

Floor is IT-trainee bij NS. Op de afdeling Reisbegeleiding gaat ze samen met haar team over de omreisadviezen bij een verstoring op het spoor. “Als er iets gebeurt op het spoor, dan komt dat bij het OCCR (operationeel controle centrum rail) binnen. Medewerkers van het OCCR gebruiken dan onze applicatie om de verstoring in te voeren en aan de hand van de informatie die wordt ingevoerd genereren wij de omreisadviezen. Dit vind je terug in onder andere de omroepberichten op het station, want dat komt van mijn team. Dat is super leuk, super concreet en heel zichtbaar.” 
studenten ns

NS opent hoofdkantoor voor studenten!

“Voor een rustige studeerplek hoef je als student niet meer in de rij te staan deze vrijdag, NS heeft namelijk kantoorruimte beschikbaar gesteld voor 80 ingeschreven studenten.” Vera Tukke is IT-Trainee en momenteel in de rol van UX-designer in een van de NS-app teams: “Ik ben dagelijks bezig met het bedenken van wat er in onze app moet komen en hoe dat eruit moet zien. Daarnaast ben ik nu druk bezig met andere trainees om twee dagen te organiseren waarin ongeveer 80 studenten kunnen studeren op het hoofdkantoor van NS.”
trainees ns

Werken, leren en ontwikkelen tegelijk!

“Een traineeship bij NS is een geweldige kans.” Imane Boubkari, Judith Neyens en Murk de Roos zijn drie trainees bij NS en werken alle drie binnen een ander vakgebied: Imane is maintenance engineer, Judith is Businesscontroller bij NS Retail en Murk Software developer bij het team frame OV-fiets. Zij hebben allemaal gekozen voor een traineeship bij NS en halen hier alles uit.  

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.