Nederland duurzaam bereikbaar houden voor iedereen, dat is waar we voor staan. NS onderneemt fossielvrij, circulair en groen. Dit doen wij voor onze klanten, onze planeet en onze toekomst. Onze reizigers reizen al klimaatneutraal. Dit betekent energiezuinig én met gebruik van groene energie, dus zonder CO2-uitstoot. Wereldwijd zijn we de eerste treinvervoerder die volledig op windenergie rijdt en nu werken we aan de volgende stap in de energietransitie.

Voorbeeldrol

NS is een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. We zijn ons ervan bewust dat we als marktleider binnen de branche een voorbeeldfunctie hebben. Die duurzaamheid willen we overal in terug zien. Zeker in onze bedrijfsvoering. Onze medewerkers zijn onze ambassadeurs. Samen zetten we ons in voor een zo duurzaam mogelijke reis. Stap je in bij NS, dan maak je direct deel uit van een organisatie die midden in de maatschappij staat. Hierdoor werk je mee aan een goede balans tussen economische, ecologische en maatschappelijke belangen.

Fossielvrij, circulair en groen

Wij ondernemen fossielvrij, dat betekent dat we zo min mogelijk energie gebruiken. We gebruiken onze eigen gebouwen en gronden voor het opwekken van energie. Mocht er toch nog extra energie nodig zijn, dan kopen we dit fossielvrij in. Onze doelstelling is om in 2030 80% minder aardgas te gebruiken en in 2040 volledig fossielvrij te zijn. Maar we doen meer, we ondernemen zo circulair mogelijk. We willen het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperken en de grondstoffen die we gebruiken zo lang mogelijk in de kringloop houden. Al het afval verwerken wij zo duurzaam mogelijk tot nieuwe grondstoffen. Ook dragen we jaarlijks positief bij aan biodiversiteit en klimaatverandering. We zorgen voor meer én gevarieerdere natuur bij onze stations en werkplaatsen. Maar ook meer plantaardig aanbod in onze winkels en bedrijfskantines.

Duurzame voorbeelden

Naast dat onze treinen op groene stroom rijden, bieden we onze reizigers alternatieven van groene mobiliteit aan, zoals Greenwheels, de OV-fiets, GO Sharing scooters en de NS Zonetaxi. Reizigers worden letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht. De gemiddelde treinreiziger krijgt maar liefst 38 minuten beweging per dag. Zo blijven we fit en nemen we onze verantwoordelijkheid om het milieu zo min mogelijk te belasten. We kijken voortdurend naar de toekomst met al onze medewerkers.
Reizigers met OV fiets

Verhalen van onze collega's

Techniek

Modernisering van A tot Z: als Engineer werken bij NS Treinmodernisering in Haarlem

“Hoe vet is het dat je treinen ziet rondrijden in Nederland die jij met je team van begin tot eind hebt gemoderniseerd?” Chantal is Junior Engineer bij NS Treinmodernisering in Haarlem. Met haar team zorgt ze ervoor dat alle elektrische (sub)systemen aan elkaar gekoppeld worden in treinen die gemoderniseerd worden. Chantal legt uit: “Wij als productgroep Energievoorziening zorgen eigenlijk voor alle bekabeling in de trein, de kabelloop van de bekabeling en de kabeldragers waar de bekabeling in gemonteerd wordt.

Techniek

Elke dag leer ik iets nieuws, daar haal ik mijn plezier uit

“Nieuwe uitdagingen zoeken en altijd blijven leren zit gewoon in mij.” Anass Rizki is Kernteam Specialist van het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam. In deze functie spoort hij complexe storingen op binnen de treinen van NS. Anass heeft na zijn opleiding tot monteur aan de NS TechniekFabriek in Amsterdam diverse stappen gezet om naar zijn huidige functie door te groeien: “Na mijn opleiding aan de TechniekFabriek ben ik doorgegaan met een mbo niveau 3 opleiding. Niet lang na het behalen van mijn diploma ben ik begonnen met een niveau 4 opleiding. Momenteel zit ik in de laatste fase van deze opleiding. Als ik ook deze opleiding heb afgerond kan ik helemaal zelfstandig aan de slag.”

Techniek

Aflevering Makers van Morgen - Treinmodernisering

Altijd al willen weten hoe de treinen van NS gemoderniseerd worden? In een aflevering van het televisieprogramma Van Passie naar Droombaan met als thema ‘De Makers van Morgen’ krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij NS Treinmodernisering in Haarlem. In deze werkplaats worden verouderde treinstellen volledig opgeknapt. Niet alleen op het gebied van techniek krijgen de treinstellen een upgrade, maar ook het uiterlijk van de treinen wordt hier volledig gemoderniseerd.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.