IT-trainee bij NS, een kijkje in de reis van onze trainees

NS Traineeship IT
Floor is IT-trainee bij NS. Op de afdeling Reisbegeleiding gaat ze samen met haar team over de omreisadviezen bij een verstoring op het spoor. “Als er iets gebeurt op het spoor, dan komt dat bij het OCCR (operationeel controle centrum rail) binnen. Medewerkers van het OCCR gebruiken dan onze applicatie om de verstoring in te voeren en aan de hand van de informatie die wordt ingevoerd genereren wij de omreisadviezen. Dit vind je terug in onder andere de omroepberichten op het station, want dat komt van mijn team. Dat is super leuk, super concreet en heel zichtbaar.” 
In september 2023 is Floor begonnen aan haar traineeship bij NS. “Ik was een beetje zoekende naar wat ik wilde doen met mijn IT-opleiding. Dan is een traineeship echt een goede oplossing, want je krijgt de mogelijkheid om dingen uit te proberen en op zoek te gaan naar wat bij je past. Dat was voor mij de reden om dit te gaan doen.” 
Verloop traineeship
Na haar opleiding HBO ICT & Software Engineering is Floor opzoek gegaan naar een vervolgstap in haar carrière, een traineeship. Bij het zoeken naar een traineeship kwam Floor uiteindelijk bij NS terecht. “Dit is een traject van twee jaar waarin in je wordt geïnvesteerd en je veel kansen krijgt. Dit is echt een traineeship waar je volwaardig meeloopt en de kans hebt om veel te leren.“ , aldus Floor. “Een traineeship bij NS bestaat uit twee jaar. Elk jaar een andere functie. Ik ben nu bezig met mijn eerste functie. In overleg word je op een afdeling geplaatst. In gesprekken vooraf wordt bepaald welke afdeling goed bij je past. Het eerste jaar breng je dus op die afdeling door en in het tweede jaar kun je zelf iets meer sturing geven aan naar welke afdeling je wil.”
Naast haar functie is Floor op dit moment ook bezig met een van de opdrachten die je tijdens het traineeship krijgt: de business opdracht, werken aan een project wat impact maakt op of in de organisatie. “We moesten in vier maanden een business opdracht bedenken en door een jury zijn er nu vier uitgekozen die we in groepjes uitwerken. In juni zijn we hier klaar mee en in juli presenteren we ze. We willen graag een workshop geven om collega’s bewust te maken van de repetitieve taken die ze dagelijks uitvoeren. Daarna willen we ze handvatten geven om deze repetitieve taken te automatiseren met behulp van Power Automate. Denk aan elke dag dezelfde Excel handelingen of update mailtjes na een Sharepoint aanpassing.” 
Begeleiding
Qua begeleiding zit je als trainee bij NS wel goed. “Je krijgt heel veel begeleiding, je hebt veel mensen waar je bij terecht kan. Je hebt bij IT bijvoorbeeld je expertise lead, dat is iemand die je begeleidt op ontwikkelvlak, soft skills en hoe het met je gaat. Binnen je team zelf heb je ook een buddy, dat is iemand die van tevoren heeft aangegeven dat hij/zij tijd heeft om je extra te begeleiden. Dan zijn er nog MT IT sponsoren. Je sponsor zie je eens per kwartaal en kan je helpen met het openen van deuren en het verbreden van je netwerk. Binnen de traineeship is er ook nog een tweedejaars IT-trainee gekoppeld aan iedere eerstejaars trainee, bij wie je terecht kan voor vragen. Daarnaast hebben de trainees ook nog het Droomfabriek traject, vanuit daar krijgen de trainees ook begeleiding. “Dat is een apart bedrijf buiten NS en zijn echt volledig gefocust op je soft skills, dus daar gaat het over je persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap.”
Hoogtepunten
Dankzij haar traineeship heeft Floor een aantal toffe dingen kunnen doen. Floor vertelt hierover: “Alle trainees zitten verspreid over NS, dus we hebben bijvoorbeeld een aantal trainees bij NS Treinmodernisering in Haarlem zitten. Daar zijn we ook een keer geweest. Dan sta je ineens op een trein of in een compleet gestripte trein. Andere trainees hebben meegelopen met een conducteur. We krijgen de kans om allerlei onderdelen van het bedrijf te leren kennen en dat vind ik super gaaf. ” Doordat de trainees bij NS verspreid door het hele land zitten en onderling regelmatig contact hebben, is zo’n dagje weg snel geregeld, “Je regelt het heel makkelijk omdat er een medetrainee is waar je super makkelijk contact mee legt. Meestal stuur ik gewoon een appje of ik langs mag komen en dat is dan oké.”
Toekomst
“Als ik over 1,5 jaar klaar ben, wil ik graag bij NS blijven. Ik heb hier echt mijn plek gevonden. Er is een hele fijne sfeer en er is heel veel mogelijk, het blijft me elke keer weer verbazen. Ik spreek heel veel mensen die hier al 40 jaar zitten, omdat je elke 5 jaar iets totaal anders binnen NS kan gaan doen.”, vertelt Floor. Wat ze precies binnen NS wil gaan doen weet ze nog niet. “Het is een groot bedrijf, er is zoveel keus. Ik heb wel wat voorkeuren en daar ben ik al een beetje aan het polsen en kijken of ik mee kan lopen.”  
Een traineeship bij NS kan Floor zeker aanraden: “Ik denk dat het een hele toffe manier is om aan je werkleven te beginnen. Je leert ontzettend veel, je leert zoveel mensen kennen. Het is echt ingericht op wie je bent en wat je leuk vindt. Je leert heel veel over het bedrijf en over jezelf en ik denk dat dat waardevol is voor iedereen.” 
Ben jij geïnteresseerd in een Techniek, IT, Finance of Inkoop traineeship bij NS? Bekijk dan nu onze vacatures!
NS job alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.