Werken, leren en ontwikkelen tegelijk!

Trainees NS

“Een traineeship bij NS is een geweldige kans.” Imane Boubkari, Judith Neyens en Murk de Roos zijn drie trainees bij NS en werken alle drie binnen een ander vakgebied: Imane is maintenance engineer, Judith is Businesscontroller bij NS Retail en Murk Software developer bij het team frame OV-fiets. Zij hebben allemaal gekozen voor een traineeship bij NS en halen hier alles uit.  

Tijdens een Traineeship bij NS draai je meteen volledig mee in het proces en denk je mee op uitdagende vraagstukken. Daarnaast ga je, in speciale NS-trainee sessies, tegelijkertijd volop aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. In het eerste jaar krijg je alle ruimte om jezelf te oriënteren: welke functie past bij jouw ontwikkeling? In het tweede jaar pak je de rol op die daarbij aansluit. Zo ervaar je direct wat je leuk vindt en waar je in door wilt groeien.

Traineeships

Judith zocht niet per se naar een traineeship, maar kwam er al snel achter dat er wel heel veel soorten traineeships zijn en dat deze erg veel mogelijkheden bieden. Judith legt uit: “Ik vond traineeships bij NS heel interessant. Vooral omdat ik niet exact wist wat ik wilde doen, want mijn studie (accountancy en finance) was super breed. Het idee van betaald iets proberen en jezelf op het gebied van werk ontwikkelen en dingen leren trok mij heel erg aan. Daarnaast wordt er bij NS ook echt gekeken naar wat past bij jou en wie jij bent. Het is eigenlijk een soort, mix en match. Dus ik zie mijn traineeship echt als een pure luxe.”

Murk koos zijn traineeship weer om hele andere redenen. Hij vertelt: “Ik heb gekozen voor een traineeship, omdat ik naast het leren werken ook echt mezelf wilde blijven ontwikkelen op persoonlijk niveau. Daarnaast waren er drie eisen die ik voor een traineeship had gesteld. Ten eerste, koos ik echt voor persoonlijke ontwikkeling en dan vooral in leiderschap. Ten tweede, wilde ik werken bij een bedrijf wat IT aanbood en het liefst zoveel mogelijk. Hier zit je bij NS natuurlijk helemaal goed. Ik heb nog niks ontdekt wat IT-systemen betreft, wat NS niet heeft en gebruikt. Tot slot vind ik het belangrijk om te werken voor een maatschappelijk en duurzaam bedrijf en wilde ik echt iets toevoegen. NS was voor mij het enige bedrijf dat voldeed aan al mijn eisen.” 

Persoonlijke ontwikkeling/Droomfabriek 

Als trainee bij NS ben je serieus met jouw persoonlijke ontwikkeling bezig. Judith vertelt: “Ik heb echt een functie met mijn eigen verantwoordelijkheden en dat vind ik heel fijn. Maar daarnaast is het ook zeker niet de bedoeling dat je met deze functie de hele week bezig bent. Er is veel ruimte om bezig te zijn met jouw eigen ontwikkeling en je bent daar eigenlijk heel vrij in.”  

Zo volgen Murk en Imane naast hun werkzaamheden ook een leiderschapscursus bij de Droomfabriek, zij leggen uit: “Daar kijken we samen met andere trainees naar onszelf. Zo kijken wij naar onze sterktes en zwaktes en hoe we deze verbeteren en inzetten. Daarnaast heeft elke NS-trainee ook een coach waar je mee kan sparren en die je kan helpen bij jouw ontwikkeling en dat is natuurlijk super waardevol.”  

Imane vindt de ruimte voor ontwikkeling erg belangrijk: “Ik heb heel veel gehad aan alle ontwikkelingsmogelijkheden en ik weet dat ik daar voor de rest van mijn carrière wat aan heb of dat nou binnen of buiten NS is. Veel ontwikkeling staat los van het onderwerp treinen, als ik ooit voor een compleet ander bedrijf ga werken, heb ik nog steeds superveel profijt van de persoonlijke ontwikkeling. Zo weet ik nu precies hoe je om moet gaan met moeilijke situaties, hoe ik mezelf kan positioneren in een bedrijf en hoe ik aan mijn ontwikkelpunten werk. Dat vind ik gewoon heel tof en belangrijk.”  

Businessopdrachten

Naast alle andere werkzaamheden werk je als trainee ook aan projecten. Judith en Murk leggen uit: “Eigenlijk werk je een half jaar lang met een groepje mede-trainees aan een idee en probeer je dat te realiseren. Wij moesten een verbetering binnen NS verzinnen en die pitchen voor het MT. Vervolgens hebben zij de winnaars gekozen die echt mochten starten met het realiseren van dit idee.”  

“Het leuke aan het traineeship bij NS is dat je niet alleen je eigen afdeling ontdekt, maar dat je ook heel veel andere collega’s spreekt. Waardoor je snel een totaalbeeld krijg van het bedrijf en veel leert. De projecten kunnen namelijk over van alles gaan. Ook buiten jouw vakgebied, omdat NS wil dat je de organisatie in de volle breedte leert kennen tijdens je traineeship.”  

Door deze vrijheid werken de trainees allemaal aan verschillende projecten. Murk organiseert bijvoorbeeld studeerplekken voor studenten. Dit heeft niet zoveel raakvlakken met zijn ICT-achtergrond, maar biedt hem wel een heel groot leertraject om zo’n project met alle bijbehorende stakeholders op te zetten. 

Wat doe je als Finance trainee?

Judith heeft weer een hele andere functie: “Ik ben businesscontroller van Kiosk-groep en ik werk dus bij NS retail. Wij bij NS hebben 3 formules, Julia’s, AH to Go en Kioskgroep die alle Kiosken, StationsHuiskamers en automaten omvat. Ik maak rapportages, doe analyses en geef mijn mening en adviezen voor bepaalde dingen financiële besluiten binnen NS retail. Het is echt super divers en er is niet echt één ding dat dat de overhand heeft.”

Wat doe je als Techniek trainee?

Naast de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, oriëntatie en businessopdrachten heb je dus ook een eigen functie. Imane legt haar functie uit: “Ik ben maintenance engineer en ben verantwoordelijk voor het onderhoudsconcept. Dat houdt in dat ik bepaal wanneer welke onderhoudstaken moeten worden uitgevoerd. Dit is van belang om de veiligheid en de kwaliteit van het materieel (de treinen) te waarborgen. ” 

Wat doe je als IT-trainee?

Murk werkt ondertussen aan de software van de OV-fiets, hij legt uit: “Ik ben software developer bij OV-fiets op het platform frame. In mijn eerste halfjaar heb ik vooral geleerd om Java te ontwikkelen en vanaf nu ga ik ook officieel mee programmeren en verder met ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is dat er nieuwe OV-fiets sloten zijn, maar mensen vergeten ze op slot te zetten als ze in de stalling gaan. Wij zoeken hier momenteel een eventuele oplossing voor en gaan dit uiteindelijk programmeren.”

Collega's

Naast dat je intensief samenwerkt met je directe collega’s, werkt de groep van trainees ook nauw samen. Imane: “Wij zijn allemaal tegelijk gestart, het leuke is dat iedereen eigenlijk een beetje dezelfde reis aflegt. Hierdoor kunnen we veel met elkaar sparren en van elkaar leren. Daarnaast hebben wij ook allemaal veel gemeen, dat is ook wel heel fijn en zorgt ook gewoon voor een leuke werksfeer en biedt ruimte om leuke dingen met elkaar te doen.

Judith voegt toe: “Ik heb een hele fijne werkplek en hele fijne collega’s zo zijn we vaak op kantoor en is er tijd voor grapjes, gezelligheid en spelletjesavonden. Dat is voor mij heel belangrijk.”. Ook Murk doet leuke activiteiten met zijn collega’s: drie weken geleden zijn wij bijvoorbeeld met NS gaan skiën. Maar we doen ook andere gezellige dingen zoals een feestje bij iemand thuis. Het tofste is dat je niet alleen leuke collega’s hebt, maar ook eigenlijk vrienden maakt, ons hockeyteam is hier ook een mooi voorbeeld van. Dat is het extraatje wat je nog even bij jouw traineeship krijgt.”

Enthousiast? Solliciteer voor 1 mei!

Wil je meer weten over de traineeships bij NS? Lees hier alles! Of bekijk hieronder de vacatures: 

Onze mensen

Digital

AI-stage bij NS

“Het was erg tof dat de opdracht gaat over een product wat ik zelf wekelijks gebruik en dat ik de functionaliteit zelf ook nog mis in de NS-app.” Sannerien is zowel stagiaire bij NS als masterstudent artificial intelligence aan de Universiteit van Utrecht. “Ik ben begin juli bij NS begonnen als stagiair via het Summer of AI-event. Ik ben dus eigenlijk al de hele zomer lekker fulltime op het kantoor van NS, hier werk ik met plezier aan oplossing voor de OV-fiets dienst.” 

Digital

NS versnelt de adoptie van Artificial Intelligence samen met Kickstart AI

“Als ik samenwerk in een team met collega's uit verschillende bedrijven levert dit niet alleen nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op, het zorgt er ook voor dat wij nog meer impact kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI).” Luca Verhees is naast data scientist bij NS, ambassadeur voor de TechDays van Kickstart AI.

Digital

Met FLUX kun je voorspellen welke treinen onze reizigers hebben genomen.

“FLUX doet een voorspelling over welke trein(en) een reiziger heeft genomen om op zijn of haar bestemming te komen. Hierdoor kunnen we ook per trein kijken hoeveel reizigers erin zaten op bepaalde momenten van de dag of op bepaalde trajecten.” Rozemarijn de Zwart is data engineer bij NS en is samen met haar FLUX team binnen de afdeling Data Innovatie en Analyse dagelijks bezig met ontwikkelen en verbeteren van FLUX voor allerlei NS-teams. “FLUX is namelijk een model dat de reizigers verdeelt over de treinen die ze hadden kunnen nemen. Het programma gaat ervan uit dat je de meest logische reis genomen hebt. Als we dit van al onze reizigers bij elkaar optellen, kunnen we hierdoor berekenen hoe druk onze treinen zijn.”

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.