Hoe geef je een trein nieuwe longen?

NS techniek van treinen

Elke vijftien jaar krijgt een trein een grote onderhoudsbeurt. We combineren dat met een modernisering. De trein van nu moet immers aan andere eisen en wensen voldoen dan een trein van twintig jaar geleden. De treinreiziger heeft nu andere wensen. Technologische ontwikkelingen maken vernieuwingen mogelijk. Maar ook wetgeving verandert. Denk aan een nieuw interieur, een reizigersinformatiesysteem aan de wand, internet, airco.

Een airco-unit is ongeveer 1,5 x 2 meter en 1 meter hoog; die neemt dus best veel ruimte in. Bovendien moeten we rekening houden met de andere componenten op het wensenlijstje. Een DDZ-dubbeldekstrein is groot en hoog; daarom kan er niets aan de buitenkant bevestigd worden. De airco moet dus binnen de bestaande contouren van de trein worden gerealiseerd. De logische keuze was daarom ophangen aan het plafond van het balkon. De grote vraag was echter: monteren we ’m van binnenuit of hijsen we ’m er vanaf te buitenkant in?

In een trade-off-studie hebben we alle kosten gedurende de hele levenscyclus meegenomen. Een modificatie aan het dak is nu wel duurder, maar zorgt er tijdens onderhoud en vervanging voor dat de unit zich makkelijk laat uit en in hijsen. Anders duurt het wisselen in plaats van uren dagen. Bovendien heb je dan speciaal gereedschap nodig, want achthonderd kilo til je er niet zomaar via de deuren uit.

Uiteindelijk hebben we een gat van circa negen vierkante meter gezaagd en een nieuw stuk dak ingelast waarin precies een airco-unit past. De uitdaging was om het casco sterk te houden en alle elektrapijpen aan de binnenkant van het dak om te leggen. Na de pre-try-out en de try-out kon de installatie van de airco de serieproductie in.

Airco trein techniek

Verhalen van onze mensen

Modernisering van A tot Z: als Engineer werken bij NS Treinmodernisering in Haarlem

“Hoe vet is het dat je treinen ziet rondrijden in Nederland die jij met je team van begin tot eind hebt gemoderniseerd?” Chantal is Junior Engineer bij NS Treinmodernisering in Haarlem. Met haar team zorgt ze ervoor dat alle elektrische (sub)systemen aan elkaar gekoppeld worden in treinen die gemoderniseerd worden. Chantal legt uit: “Wij als productgroep Energievoorziening zorgen eigenlijk voor alle bekabeling in de trein, de kabelloop van de bekabeling en de kabeldragers waar de bekabeling in gemonteerd wordt.

Elke dag leer ik iets nieuws, daar haal ik mijn plezier uit

“Nieuwe uitdagingen zoeken en altijd blijven leren zit gewoon in mij.” Anass Rizki is Kernteam Specialist van het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam. In deze functie spoort hij complexe storingen op binnen de treinen van NS. Anass heeft na zijn opleiding tot monteur aan de NS TechniekFabriek in Amsterdam diverse stappen gezet om naar zijn huidige functie door te groeien: “Na mijn opleiding aan de TechniekFabriek ben ik doorgegaan met een mbo niveau 3 opleiding. Niet lang na het behalen van mijn diploma ben ik begonnen met een niveau 4 opleiding. Momenteel zit ik in de laatste fase van deze opleiding. Als ik ook deze opleiding heb afgerond kan ik helemaal zelfstandig aan de slag.”

Aflevering Makers van Morgen - Treinmodernisering

Altijd al willen weten hoe de treinen van NS gemoderniseerd worden? In een aflevering van het televisieprogramma Van Passie naar Droombaan met als thema ‘De Makers van Morgen’ krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij NS Treinmodernisering in Haarlem. In deze werkplaats worden verouderde treinstellen volledig opgeknapt. Niet alleen op het gebied van techniek krijgen de treinstellen een upgrade, maar ook het uiterlijk van de treinen wordt hier volledig gemoderniseerd.

NS vacature alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.