Hoe geef je een trein nieuwe longen?

techniek trein

Elke vijftien jaar krijgt een trein een grote onderhoudsbeurt. We combineren dat met een modernisering. De trein van nu moet immers aan andere eisen en wensen voldoen dan een trein van twintig jaar geleden. De treinreiziger heeft nu andere wensen. Technologische ontwikkelingen maken vernieuwingen mogelijk. Maar ook wetgeving verandert. Denk aan een nieuw interieur, een reizigersinformatiesysteem aan de wand, internet, airco.

Een airco-unit is ongeveer 1,5 x 2 meter en 1 meter hoog; die neemt dus best veel ruimte in. Bovendien moeten we rekening houden met de andere componenten op het wensenlijstje. Een DDZ-dubbeldekstrein is groot en hoog; daarom kan er niets aan de buitenkant bevestigd worden. De airco moet dus binnen de bestaande contouren van de trein worden gerealiseerd. De logische keuze was daarom ophangen aan het plafond van het balkon. De grote vraag was echter: monteren we ’m van binnenuit of hijsen we ’m er vanaf te buitenkant in?

In een trade-off-studie hebben we alle kosten gedurende de hele levenscyclus meegenomen. Een modificatie aan het dak is nu wel duurder, maar zorgt er tijdens onderhoud en vervanging voor dat de unit zich makkelijk laat uit en in hijsen. Anders duurt het wisselen in plaats van uren dagen. Bovendien heb je dan speciaal gereedschap nodig, want achthonderd kilo til je er niet zomaar via de deuren uit.

Uiteindelijk hebben we een gat van circa negen vierkante meter gezaagd en een nieuw stuk dak ingelast waarin precies een airco-unit past. De uitdaging was om het casco sterk te houden en alle elektrapijpen aan de binnenkant van het dak om te leggen. Na de pre-try-out en de try-out kon de installatie van de airco de serieproductie in.

airco trein techniek

Verhalen van onze mensen

Nieuwe treinen testen voor gebruik!

Als NS een nieuwe trein bestelt, is er een heel eisenpakket waaraan de trein moet voldoen. En dat pakket van eisen, moet natuurlijk ook getest worden. Ruben Sieraal is system engineer bij NS en hij houdt zich dagelijks bezig met het testen van pneumatische onderdelen (de onderdelen die werken op luchtdruk) zoals deuren en klimaatsystemen van NS-treinen. Ruben legt uit: “dan controleer ik de onderdelen en dan beoordeel ik of alles veilig is en aan de specificaties voldoet. Dit heb ik vooral gedaan bij de nieuwe intercity van NS (ICNG) om deze trein goedgekeurd te krijgen.”

Revisiemonteur

Ik werk als revisiemonteur bij het Componentenbedrijf in Berkel-Enschot, bij de afdeling Sanitair. De werkzaamheden bestaan vooral uit het schoonmaken en reviseren van toilet units. Reviseren houdt in dat we versleten onderdelen van een treinobject vervangen, zoals boutjes, moertjes en ringetjes. Wij vernieuwen die onderdelen zodat een object weer goed kan functioneren. Mijn werkplek is eigenlijk één grote hal met pallets en werkbanken waar gereedschapsborden aan vast zijn gemaakt.

Hoofdmonteur

Ik ben hoofdmonteur bij de afdeling Componenten. Mijn werkzaamheden bestaan uit het herstellen van onderdelen en het begeleiden van monteurs, zodat zij mooie onderdelen kunnen maken voor de spoorwegen. Op onze werkplaats in Berkel-Enschot krijgen wij regelmatig onderdelen aangeleverd. Samen met een andere hoofdmonteur bespreken we op basis van de technische moeilijkheidsgraad wie met welke onderdelen aan de slag gaat.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.