Werken aan de OV-fiets: van slimme sloten tot fietsenstallingen

OV fiets NS

“Komend weekend ga ik naar een feestje en dan pak ik weer een OV-fiets. Dat is natuurlijk supergaaf als ik eraan gewerkt heb.” Freek Claessen is projectmanager bij NS-stations services. Hij werkt dagelijks aan de OV-fiets, OV-Ebike, de (onbemande) fietsenstallingen, toiletten en bagagekluizen.

Freek legt uit: “Ik ben projectmanager voor de afdeling NS-stations services, dus de ene keer werk ik aan projecten voor de OV-fiets en de andere keer voor de fietsenstalling. Deze projecten omvatten vaak aanbestedingstrajecten, implementatietrajecten of realisatietrajecten. Momenteel ben ik bezig met het realiseren van nieuwe fietsenstallingen voor de OV-fiets in het hele land op plekken waar geen personeel is.”

NS

Toen Freek op zoek was naar een baan, wilde hij graag werken bij een bedrijf met een grote IT-afdeling. Hij legt uit: “tijdens mijn zoektocht kwam ik al snel bij de grote IT-afdeling van NS terecht. NS sprak me enorm aan, vooral vanwege het maatschappelijke belang en de publieke functie die het heeft. Bovendien reis ik altijd met de trein, dus leek het me erg interessant.”

“Na wat surfen kwam ik in contact met een recruiter, en we spraken gewoon even af voor een kopje koffie. Dat gesprek was zo leuk dat ik dacht: dit is vet, hier wil ik wel werken.”

Van IT naar OV-fiets 

“Ik ben toen bij NS IT gestart als projectmanager. Bij NS IT is projectmanagement wel echt een ander ding. Dan ben je veel meer bezig met complexe IT-projecten, die bijvoorbeeld gaan over het implementeren van een nieuwe applicatie binnen het NS IT-landschap. Dan ging het vaak om een grote applicatie met veel impact en daar kwam vaak veel meer bij kijken op het gebied van stakeholders en politiek. Ik wilde na vijf jaar wat anders proberen, meer inhoudelijk betrokken zijn en werken aan een meer tastbaar product. Daarom maakte ik de overstap naar mijn huidige team: NS Stations Services.” 

Freek is super blij met deze overstap, hij vertelt: “Het is erg mooi dat je binnen NS gewoon kan switchen van bedrijfsonderdeel. De overstap naar NS Stations gaf mij echt het gevoel dat ik bij een ander bedrijf terecht kwam, de bedrijfscultuur is vergelijkbaar met die van een scale-up en de manier van werken is meer resultaatgericht. Dat past (nu) beter bij mij en daardoor zit ik weer helemaal op mijn plek bij NS!” 

OV-fiets

De afdeling Services heeft in de afgelopen 6 jaar hard gewerkt aan het doorontwikkelen van de OV-fiets, Freek vertelt: “we hebben bijvoorbeeld bedacht dat die fysieke sleutel die je nu nodig hebt voor de OV-fiets eigenlijk niet meer van deze tijd is. Zo hebben andere deelfietsen tegenwoordig helemaal geen sleutel meer.”

“Dus bedachten wij bij NS ook een nieuw slot dat je kunt openen met je OV-chipkaart. Dit slot bevat ook nog andere slimme functies. Het kan bijvoorbeeld registreren hoeveel onderhoud de fiets heeft gehad, hoelang de fiets meegaat en wat de prestaties van de fiets zijn.” 

OV-fiets uitgiftepunten

In Nederland hebben we bijna 200 locaties met onbemande OV-fietsenstallingen. Normaal gesproken krijg je een sleutel van een medewerker en neem je de fiets mee. Maar op onbemande OV-stations is dat niet mogelijk, dus moesten we een ander uitgiftepunt bedenken. Eerst waren dat altijd de kluizen. Freek legt uit hoe het project van de grond kwam:

“Al jaren staan de grijs-witte OV-fiets kluizen op onze stations. Deze kluizen passen niet meer bij het beeld dat wij willen uitstralen vanuit OV-fiets. Daarom besloten we een nieuw concept te bedenken voor deze uitgiftepunten. We hebben een nieuw klein bouwwerk ontworpen, ook wel abri of paviljoen genoemd. Daar worden de OV-fietsen ingezet, en reizigers kunnen gemakkelijk met hun OV-chipkaart het slot openen en de fiets meenemen, zonder dat er personeel nodig is.” 

"We plaatsen nu wekelijks drie nieuwe uitgiftepunten. We hebben er nu 17 gerealiseerd en daar ben ik ontzettend blij mee, en trots op. In Nederland zijn bijna tweehonderd locaties, dus het is een groot en langdurig project, dat maakt het uitdagend en erg leuk."   

Nieuwe generatie OV-fiets

Naast de nieuwe uitgiftepunten en de OV-Ebike werkt Freek ook aan een nieuwe generatie OV-fiets. Hij vertelt: "Wat ik momenteel ook doe, is de aanbesteding voor de nieuwe OV-fiets. Er komt namelijk een nieuwe generatie OV-fietsen. Ik kan helaas nog niet zeggen hoe ze er precies uitzien, maar ze zijn in ieder geval blauw en geel. Ik vind het geweldig dat ik dit soort resultaten van mijn werk bij Services ook terugzie in mijn dagelijks leven. We werken aan producten die super zichtbaar zijn in Nederland.

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden in de IT bij NS? Lees hier meer of bekijk onze vacatures.

NS vacature alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.