Kijken en luisteren op de werkvloer, daar begint mijn werk

Veranderbegeleider NS
“Het helpen bij allerlei veranderingen, dat vind ik echt het allerleukste.” Meike Moltzer is Veranderbegeleider binnen de afdeling Projecten & Trajecten van NS. In deze functie helpt Meike samen met haar team om veranderingen binnen NS op gang te brengen: “Binnen onze afdeling werken wij in een poule van Programmamanagers, Projectmanagers, Projectmanagement ondersteuners en Veranderbegeleiders aan diverse projecten en trajecten. Dat kan gaan om hele grote veranderingen zoals het werken met een nieuw beveiligingssysteem op de treinen tot kleinere veranderingen als het verbeteren van de samenwerking tussen teams.”
Start bij NS
Meike is haar carrière begonnen met een opleiding Werktuigbouwkunde in Eindhoven: “Tijdens mijn studie heb ik ontdekt dat ik naast techniek ook de mensen in die techniek heel erg gaaf vind. Daarom ben ik Logistieke Besturingssystemen gaan studeren. Voor deze opleiding heb ik een eindopdracht bij KLM gedaan. Dat was een prachtig project. Vanuit daar ben ik verder gaan zoeken naar een duurzaam dienstverlenend bedrijf met een complexe technische logistieke binnenkant. Zo ben ik inmiddels alweer 23,5 jaar geleden binnengekomen bij NS als stafmedewerker van de afdeling Logistiek.” Binnen deze functie was Meike bezig met veranderingen in proces en werkwijzen: “De hardware waarmee toen werd gewerkt door planners hield op te bestaan. Dit moest allemaal vervangen worden en er moest dus ook een nieuwe software en nieuwe manier van werken ingevoerd worden.”
Deze baan heeft Meike vijf jaar gedaan: “Na die vijf jaar was ik wel nieuwsgierig naar een functie als manager. Ik zou toen voor vier maanden naar de afdeling reisinformatie gaan, maar dat werd uiteindelijk 5,5 jaar. Binnen deze functie heb ik bijvoorbeeld de verandering van het papieren spoorboekje naar de actuele reisplanners meegemaakt. Dat hele project om over te stappen naar een meer digitale werkwijze vond ik super spannend en leuk. Daar heb ik ontdekt wat ik eigenlijk het allerleukste vind, namelijk het helpen bij veranderingen.” 
Veranderbegeleider
Van NS heeft Meike de kans gehad om zich verder te specialiseren in het begeleiden van veranderingen via een Lean opleiding. Binnen deze opleiding leer je om processen effectiever te maken. Na deze opleiding is Meike Lean adviseur geworden: “Binnen deze functie ben ik met verschillende afdelingen aan de slag gegaan met veranderingen. Uiteindelijk ben ik toen in de afdeling Projecten en Trajecten terechtgekomen. De projecten waar ik nu aan werk zijn heel divers. Een groot lopend project is het veranderen van de werkwijze in onze onderhoudsbedrijven. In dit project willen we ons werk meer rond de monteurs gaan organiseren in plaats van andersom. Uiteindelijk willen naar minder nachtdiensten voor de monteurs. Zo’n verandering is niet eenvoudig, maar wel heel interessante uitdaging.”
Zakelijk tekenen
Om een verandering te ondersteunen, gebruikt Meike veel verschillende middelen. Zo werkt ze bijvoorbeeld veel op locatie: “Mijn standplaats is Utrecht, maar ik werk graag door het hele land. Ik werk bijvoorbeeld regelmatig bij de onderhoudslocaties. Dat is natuurlijk waar het werk gebeurt. Ik vind het ook belangrijk om daar de cultuur te proeven en te luisteren naar de mensen op de werkvloer.” Iets anders waar Meike binnen haar werk graag gebruik van maakt, is zakelijk tekenen: “Ik teken veel in mijn vrije tijd en zo ben ik dat ook gaan doen binnen mijn werk. Het is een goed startpunt om gesprekken over de verandering op gang te brengen. Daarnaast kan ik vaak mijn humor kwijt in mijn zakelijke tekeningen.”
De tekeningen van Meike werken inmiddels zo goed dat ze af en toe ook workshops geeft aan collega’s: “Toen ik eenmaal een tekening voor een gesprek had gemaakt voor een collega begon dat al snel te verspreiden. Mensen binnen NS weten mij nu wel te vinden voor een praatplaat of workshop. Ik vind het heel tof dat ik collega’s met mijn manier van tekenen kan helpen. Zolang ik het goed kan combineren met de rest van mijn werk, vind ik het erg leuk om te doen. En daaraan merk ik ook dat ik op mijn plek zit binnen NS. Ik haal nog altijd energie uit de diversiteit van mijn werk. Zelf ben ik dus voorlopig niet toe aan een verandering van baan.”
Ben jij wel toe aan een verandering? Bekijk hier al onze vacatures en ontdek wat er mogelijk is.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.