TechniekFabriek 2.0: werken aan de nieuwe NS-opleiding in Berkel-Enschot

NS monteurs in opleiding in de NS TechniekFabriek

“Zodra het gordijn naar beneden valt en je de reacties vanuit het publiek hoort, ga je pas beseffen wat je hebt neergezet.” Philippe Roussey is NS praktijk- en stagebegeleider en sinds kort ook locatiehoofd van de nieuwe NS TechniekFabriek in Berkel-Enschot. De afgelopen periode heeft hij met zijn team hard gewerkt aan het opzetten en gereedmaken van de nieuwe TechniekFabriek. Op deze TechniekFabriek zijn op 1 september 16 enthousiaste studenten begonnen met de NS-opleiding tot monteur Mechatronica. Een goede eerste stap op weg naar een mooie technische carrière bij NS. 

Philippe vertelt: “Ik ben al een geruime tijd in dienst bij NS, maar het bezig zijn met de opleidingen van NS blijft voor mij een hoogtepunt. Het is mooi dat ik met het team van de TechniekFabriek de technici kan gaan leveren waar in de operatie zo’n grote behoefte aan is. Regelmatig kom ik mijn oude studenten tegen die nu allemaal een prachtige baan bij NS hebben. Dat is mooi om te zien.” 

De eerste TechniekFabriek 

Philippe is vanuit Frankrijk naar Nederland gekomen en toen meteen aan de slag gegaan bij NS. “Binnen mijn verschillende functies ben ik voornamelijk bezig geweest met de techniek. Vaak zei ik dat we binnen NS behoefte hadden aan een eigen technische opleiding, om het personeel op de werkvloer te voorzien van betere instructies en meer kennis. Toen ik meer dan tien jaar geleden werd gebeld met de vraag of ik zin had om mee te werken aan de opzet van de eerste TechniekFabriek in Amsterdam is het balletje gaan rollen.” 

In het begin vond Philippe het project voor de eerste TechniekFabriek behoorlijk spannend: “Ik vond het idee om een technische opleiding te beginnen erg ambitieus, maar ik ben er steeds meer in gaan geloven.” En dat geloof in het project bleek niet onterecht. De TechniekFabriek heeft inmiddels al heel wat treinmonteurs binnen NS opgeleid. Naast Amsterdam kregen ook Zwolle en Berkel-Enschot de afgelopen jaren een eigen TechniekFabriek.

De nieuwe TechniekFabriek 

“Doordat ik tien jaar ervaring heb opgedaan bij de TechniekFabriek in Amsterdam werd mij gevraagd om mee te helpen met het openen van een nieuwe TechniekFabriek in Berkel-Enschot. Eind vorig jaar is dat balletje gaan rollen en zo ben ik eind februari van dit jaar aan de slag gegaan.” Dat de nieuwe TechniekFabriek in het zuiden van het land is geopend, is niet zonder reden. “In het zuiden is er een enorme vraag naar technici vanuit de verschillende onderdelen van NS. Het is mooi dat wij als NS nu ook hier studenten kunnen opleiden, helemaal omdat er behoorlijk wat grote techbedrijven in de buurt zitten die ook technici zoeken”, vertelt Philippe. 

Het opzetten van de nieuwe TechniekFabriek was een behoorlijke klus met heel wat uitdagingen: “De grootste uitdaging was de tijd. We zijn eind februari begonnen met de voorbereiding en eind augustus moesten we draaien. Het was ook zeker niet zo dat we de TechniekFabriek vanuit Amsterdam konden kopiëren naar Berkel-Enschot. Het doel was om een TechniekFabriek 2.0 neer te zetten door kleine verbeteringen door te voeren.” De beloning voor het harde werk was voor Philippe de officiële opening van de TechniekFabriek op 4 september: “Het was mooi om te zien hoeveel belangstelling er voor onze nieuwe opleidingslocatie was. Zo’n drukbezochte opening is fantastisch om mee te maken.” 

Samenwerking 

Het mooiste aan het werken aan de nieuwe TechniekFabriek was volgens Philippe het opbouwen van nieuwe samenwerkingen: “Je werkt met een heel nieuw team en je moet dus helemaal vanaf het begin beginnen. We hadden te maken met nieuwe docenten van het ROC Tilburg, nieuwe NS-collega’s, diverse NS-bedrijfsonderdelen en het NS Componentenbedrijf waar we inpandig zitten. Al deze samenwerkingen waren intensief en fijn. Met elkaar kom je echt ergens en zet je het beste resultaat neer. Door al de nieuwe samenwerkingen en het contact met zowel interne als externe partijen is bovendien geen dag op mijn werk hetzelfde. Soms doe ik zoveel verschillende dingen op een werkdag dat ik me bij thuiskomt niet eens meer alles kan herinneren. Dat houdt mijn werk bij NS interessant.” 

Toekomst 

Philippe ziet een mooie toekomst voor de TechniekFabriek in Berkel-Enschot voor zich: “We hebben in principe een afspraak voor twee lichtingen studenten, maar het kan bijna niet anders dan dat we dit gaan verlengen. De vraag naar technici hier in het zuiden is enorm en zowel docenten als studenten zijn enorm gemotiveerd.”  

Ook met de studenten van de TechniekFabriek gaat het helemaal goedkomen weet Philippe: “Deze studenten zijn enorm gemotiveerd en leergierig, zelfs na de opleiding zijn deze technici nog niet uitgeleerd. Veel van de voorgaande studenten van de TechniekFabriek hebben prachtige kansen gekregen binnen NS.” Philippe zelf is voorlopig nog niet toe aan nieuwe kansen: “Ik ga nog geen dag met tegenzin naar mijn werk, maar ik weet vanuit mijn carrière bij NS ook wat er allemaal mogelijk is. Als ik het graag zou willen, zouden er nog genoeg mooie doorgroeimogelijkheden voor mij zijn binnen NS.”

Ben jij benieuwd naar de verschillende opleidingen binnen NS? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.