Zowel op kantoor als op het spoor: ‘twee totaal verschillende werelden’

Yari op kantoor en station

“Het zijn twee totaal verschillende werelden, maar dat is juist waarom ik ook zo graag op de trein wilde gaan werken.” Yari de Graaf is zowel Expertplanner Materieel als machinist. Hij is begonnen op kantoor waar hij operationeel leidinggevende is van het team materieelplanners. Met zijn team zorgt hij voor voldoende treinen op elk traject. Zo heeft hij bijvoorbeeld met zijn team de planning voor de Grand Prix in Zandvoort gemaakt. Yari heeft naast zijn werk op kantoor de opleiding tot machinist gevolgd. Nu combineert hij beide banen.  

Yari legt uit: “Ik ben begonnen op kantoor na mijn hbo-studie. Na een tijdje merkte ik dat er een stukje feeling met de operatie ontbrak. Binnen mijn team waren er wel collega's die eerst machinist zijn geweest en toen bij planning zijn gaan werken. Dat inspireerde mij en toen ben ik met mijn manager gaan uitzoeken of ik een omgekeerd traject kon gaan volgen.” 

NS 

Yari is via zijn studie Aviation terechtgekomen bij NS. “Ik reisde voor mijn studie dagelijks van Utrecht naar Amsterdam. De ene dag zat de trein helemaal vol en het andere moment zat ik alleen in de coupé. Toen heb ik een mail verstuurd naar NS met de vraag of ik eens mocht komen meekijken hoe dat nou zat. Ik werd uitgenodigd om mee te lopen op de afdeling en daar ben ik uiteindelijk ook afgestudeerd.” 

“De periode bij NS vond ik zo leuk en leerzaam dat ik na mijn studie ben blijven plakken. Ik heb mijn werk toen ook nog kunnen combineren met mijn master Railway-engineering. Die mogelijkheid om verder te leren en tegelijkertijd ervaring op te doen bij NS was heel fijn.”

Van kantoor naar het spoor 

Hoewel Yari het op kantoor naar zijn zin had, besloot hij een bijzondere stap te maken en machinist te worden. Hij vertelt: “De stap van kantoor naar werken op het spoor zie je niet vaak. Mijn manager was gelukkig meteen enthousiast over mijn idee om mijzelf verder te ontwikkelen. Zij heeft mij de vrijheid gegeven om mijn idee verder uit te zoeken en zo ben ik vorig jaar september begonnen met de interne opleiding tot machinist.”  

Het combineren van de opleiding tot machinist en mijn kantoorbaan was best een uitdaging: “Er is geen standaard draaiboek voor wat ik heb gedaan. Het was behoorlijk veel plannen om mijn werk en opleiding te combineren. NS stelde een dag per week beschikbaar voor de opleiding en de rest deed ik in mijn eigen tijd. Gelukkig had ik veel tijd om te leren en ik had al wat kennis over het spoor. Afgelopen mei heb ik al mijn examens gehaald en nu ben ik dus officieel machinist.”

Verschillen en overeenkomsten 

"De wereld op kantoor en op het spoor is echt compleet anders. Je merkt soms ook dat collega’s een compleet ander beeld van elkaars werk hebben dan de realiteit is. De mentoren die je begeleiden in de trein stelde kritische vragen over mijn werk als Expertplanner Materieel. Toch voelde ik vooral de onderlinge verbinding. Je bent tenslotte toch elkaars collega. Daarnaast krijg je meer waardering voor elkaars werk als je het er met elkaar over hebt. Ik vond het bovendien fijn om te merken dat de stap die ik gezet heb, gewaardeerd werd door zowel collega’s op kantoor als op de trein. 

De dubbele functie van Yari zorgt ook voor extra inzicht binnen zijn kantoorfunctie: “Als planner is het bijvoorbeeld erg handig om te weten welke trajecten veel wissels hebben. Die kennis en ervaring heb ik nu vanuit mijn functie als machinist. Daarnaast is het natuurlijk gaaf om een trein te besturen die je eerder zelf op de planning hebt gezet. Dan zie je in de praktijk wat je achter je bureau hebt bedacht.” 

Toekomst 

De komende tijd moet Yari veel uren maken op het spoor: “Het is net als bij piloten, die moeten ook vlieguren maken. Nu draai ik dus twee tot drie diensten per week op de trein. Dat is best wel druk. Uiteindelijk ga ik naar een dag per week op de trein en de andere dagen op kantoor.” 

Of hij daarna nog meer nieuwe functies binnen NS wil gaan uitoefenen, weet Yari nog niet: Voor nu is het wel even goed zo. Met die uren maken op het spoor is het best wel druk. Ik heb nu natuurlijk wel de mogelijkheid gekregen om te zien wat er allemaal mogelijk is binnen NS. Als je binnen NS iets echt wil dan is het vaak ook mogelijk. Veel collega's halen inspiratie uit mijn verhaal en ontdekken daardoor zelf ook weer nieuwe kansen. Zelf ben ik zo leergierig dat er vast nog wel meer nieuwe kansen op mijn pad zullen komen. Voor nu zit ik echter nog wel even op mijn plek.” 

Wil jij meer weten over deze twee verschillende werelden? Lees dan meer over werken op kantoor of werken op de trein.

Onze mensen

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.