AI-stage bij NS

Kom stagelopen en leer over AI bij NS

“Het was erg tof dat de opdracht gaat over een product wat ik zelf wekelijks gebruik en dat ik de functionaliteit zelf ook nog mis in de NS-app.” Sannerien is zowel stagiaire bij NS als masterstudent artificial intelligence aan de Universiteit van Utrecht. “Ik ben begin juli bij NS begonnen als stagiair via het Summer of AI-event. Ik ben dus eigenlijk al de hele zomer lekker fulltime op het kantoor van NS, hier werk ik met plezier aan oplossing voor de OV-fiets dienst.” 

Summer of AI  

Sannerien loopt stage bij NS tijdens het Summer of AI-evenement. Ze legt uit: "Summer of AI is een overkoepelend programma voor studenten om kennis te maken met het bedrijfsleven en tegelijkertijd impact te maken door aan een concreet project te werken binnen het bedrijf. Er doen acht bedrijven mee aan het programma en ik koos ervoor te solliciteren voor het project van NS. Naast de opdracht, leer je tijdens deze korte periode NS als bedrijf goed kennen en ontwikkel je jezelf ook veel op persoonlijk gebied.” 

Het team  

Samen met vijf anderen AI- en Informatica-studenten is Sannerien dit project gestart, ze vertelt: “We zitten met zes studenten op een eigen kantoor in het NS-gebouw naast Utrecht Centraal op de 15e verdieping. We werken daar twee dagen per week, en de rest van de dagen thuis aan het project. Het is erg leuk om met zes studenten met elk toch weer een beetje andere achtergrond en kennis, samen te zoeken naar de best werkende oplossing.” 

Een zomer met een missie 

Voor Sannerien was de keuze om haar zomer bij NS door te brengen gebaseerd op haar behoefte naar iets zinvols. Ze legt uit: "Hoewel ik mijn zomervakantie opofferde, kreeg ik er iets waardevols voor terug. Naast de ervaring bij NS organiseerde Summer of AI ook meerdere interessante evenementen gedurende de periode van het project. Ik ontmoette interessante andere collega’s en bedrijven en ik woonde meerdere inspirerende presentaties van experts uit het gebied van AI bij. Dus als ik dan een keer mijn zomer opgeef dan wel gelijk goed.”  

Meedenken aan de OV-fiets dienst  

Elk bedrijf dat meedeed aan Summer of AI heeft een case met een vraagstuk waarop waarover zij een antwoord willen. NS had specifiek een voorstel over de OV-fiets. Sannerien legt uit: “de OV-fiets beschikbaarheid is op dit moment real-time in de app te zien als een aantal OV-fietsen dat beschikbaar is bij een verhuurlocatie. Als onderdeel van het Mobility as-a-Service (MAAS) concept wil NS haar deur-tot-deur reiservaring verbeteren. Om daaraan bij te dragen wil NS dat er een voorspelling wordt gedaan over de hoeveelheid beschikbare fietsen in de toekomst.” 

“NS had al een eenvoudig werkend basismodel gemaakt dat geen externe factoren in overweging neemt. Vervolgens was aan ons de vraag of we een model konden ontwikkelen dat dit wel deed en vooral een betere voorspelling kan maken over de beschikbaarheid van OV-fiets in de komende 48 uur. NS heeft in vergelijking met de andere bedrijven een vraagstuk aangeleverd met veel meer ruimte om er onze eigen invulling aan te geven, dat maakte het een extra leuk project om aan te werken.”

Impact met onze oplossing  

Het belang van, en de vraag naar deze functionaliteit voor de OV-fiets sluit ook op persoonlijk vlak aan voor Sannerien, zij legt uit: “het was erg tof dat de opdracht gaat over een product wat ik zelf wekelijks gebruik en dat ik de functionaliteit zelf ook nog mis in de NS-app.” 

"We hebben momenteel een werkend model waarin we factoren zoals weer, vakantiedagen en feestdagen meenemen. In de laatste weken zijn we bezig met onze documentatie, met als doel dit over te dragen aan team SCUBA (het datascience-team), zodat zij de experimenten en modellen die we hebben gemaakt kunnen repliceren en verder kunnen ontwikkelen."  

"Halverwege augustus hebben we het afsluitende evenement van Summer of AI gehad, waar we onze oplossing presenteerden aan een jury van twaalf AI-experts. Uiteindelijk hebben we de 'Most Responsible AI'-prijs gewonnen en kregen we een eervolle vermelding bij de 'Best Pitch'-prijs. Het was een mooie afsluiting, en ons team is natuurlijk trots op wat we hebben bereikt!"  

Toekomst bij NS?  

Nu ze richting het einde van haar studie beweegt, denkt Sannerien na over een toekomst bij NS. Ze lacht: "Mijn tijd bij NS was fantastisch. De persoonlijke aanpak en de informele sfeer maken het een fijne werkplek. Na mijn scriptie ga ik zeker kijken naar welke kansen NS te bieden heeft.” 

Wil jij ook stagelopen bij NS? Lees alles over stage bij NS!

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.