Al tien jaar instroom van machinisten via het MBO

Machinist in opleiding Kevin

ROC opleiding machinist NS
“Als je machinist wil worden, moet je er echt 100% voor gaan.” Kevin Maat is mbo-student en loopt stage als machinist bij NS. Op het ROC van Amsterdam volgt hij de opleiding mbo niveau 3 Machinist Railvervoer. NS heeft al tien jaar lang een samenwerking voor deze opleiding met verschillende mbo-scholen. Tijdens de opleiding word je klaargestoomd voor een carrière als machinist bij NS en na het behalen van je diploma kun je direct instromen. 

Veel afwisseling

In augustus 2022 is Kevin gestart met de opleiding tot machinist: “Werken in het openbaar vervoer zit een beetje in onze familie. Toen ik nog op de middelbare school zat, wist ik nog niet precies wat ik daarmee wilde doen. Ik dacht er eerst aan om buschauffeur te worden, maar toen ben ik me meer gaan verdiepen in de trein. Als ik op de trein zou gaan werken, wist ik wel dat ik heel graag bij NS wilde werken. Ook werd het duidelijk dat mijn voorkeur uitging naar de opleiding tot machinist. Ik hou ervan om met mensen te werken, maar af en toe die rust is ook wel prettig. Een ander bedrijf in de spoorsector leek mij niet alles, want de afwisseling die je bij NS hebt, heb je bijna nergens anders. Nu zit ik de ene keer in een intercity naar Enkhuizen en de andere keer in een sprinter naar Almere. Zo kom ik overal en dat vind ik ook zo ontzettend leuk aan mijn vak.”

Theorie en praktijk

De mbo-opleiding tot machinist bevat zowel theorie als praktijk. Kevin vertelt: “Als je voor deze opleiding kiest, moet je het wel serieus nemen. Er komt veel theorie op je af. Gelukkig krijgen we daar genoeg tijd voor, maar je moet constant blijven leren. We krijgen zowel theorievakken als les in de praktijk. Tijdens de meeste theorievakken bereid je je voor op de praktijk. Wat ik van tevoren niet had verwacht, zijn alle procedures die achter het rijden van treinen zitten. Een trein vertrekt niet zomaar. Gelukkig kunnen we ervaring opdoen tijdens de opleiding. Zo heb je in het eerste jaar al tien weken stage en oefen je met de treinsimulator in het Simulatorcentrum van NS. Gedurende de hele opleiding loop je veel stage op de trein samen met een mentor. Zo word je binnen twee jaar klaargestoomd voor de praktijk.”
Machinist opleiding NS
Na succesvolle afronding van de tweejarige mbo-opleiding behalen de studenten het mbo-3 diploma machinistenvergunning en zijn ze bevoegd machinist bij NS.

Altijd alert zijn

Wat Kevin vooral aanspreekt, is dat je altijd alert moet zijn: “Onderweg kunnen er dingen gebeuren die je vooraf niet gepland hebt. Je moet gelijk kunnen handelen en dan wordt er toch een stukje vakmanschap gevraagd. Zo kreeg ik laatst een langere trein mee dan van tevoren bekend was. De treindienstleiding wist hier niet op tijd van af en daardoor kwamen we op een perron terecht waar wij niet pasten. Gelukkig had ik het op tijd door en ben ik toen gaan handelen. Je neemt contact op met de treindienstleiding en ook met de conducteur in jouw trein. Die zorgt er weer voor dat de reizigers geïnformeerd worden. Zo gaat het balletje rollen. Maar dat alles terwijl je ook gewoon nog de trein bestuurt. Die oplettendheid en het snelle handelen, daar hou ik van,” sluit Kevin af.
Wil jij nu ook de opleiding tot machinist volgen en vervolgens instromen bij de NS? Lees dan meer op deze pagina.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.