Diversity Day bij NS: ‘verbinden is momenteel mijn beroep’

Henry Sanches in de trein

“De laatste tijd bestond mijn werk uit het bouwen van bruggen en het verbinden van mensen”. Henry Sanches is teammanager Tickets & Service voor regio Noordwest, maar de afgelopen periode was hij projectmanager Diversity Day. Met een groot team is hij bezig geweest om op dinsdag 3 oktober, nationale Diversity Day, een mooi evenement te organiseren op station Rotterdam Centraal. 

In 2023 wordt er voor de vierde keer stilgestaan bij Diversity Day in Nederland. Op deze speciale dag organiseren verschillende bedrijven en organisaties in Nederland een eigen activiteit. Al deze activiteiten draaien om inclusiviteit en diversiteit, zowel op de werkvloer als in de gehele samenleving. Het motto van Diversity Day is ‘verschil verrijkt’. “Het is echt fantastisch om mee te mogen werken aan zo’n belangrijke dag”, vertelt Henry.

Diversity Day bij NS 

“Afgelopen tijd heb ik met een heel team gewerkt aan dit mooie evenement op Rotterdam Centraal. We hebben een aantal dialoogtafels op het station staan waar diverse gasten aanschuiven. Met deze tafels willen we gesprekken op gang brengen. Ook onze president-directeur, Wouter Koolmees en de directeur van ProRail zullen aanschuiven bij een gesprek over diversiteit. Daarnaast sluiten organisaties zoals het Rode Kruis en Stichting Kracht Vrouwen Oude Westen aan. Deze laatste stichting verbindt vrouwen die hulp kunnen gebruiken in de Rotterdamse wijk Oud-West. Rond de dialoogtafel zal ook een spoken word artiest teksten voordragen. Om 15.00u is er een spectaculaire flashmob”, vertelt Henry enthousiast. 

Bij NS blijft het niet alleen bij Diversity Day: “NS heeft elk jaar een Diversity Month, een maand vol met bijzondere workshops en mooie evenementen voor collega’s.” Hoewel deze Diversity Month voornamelijk voor collega’s is, zullen ook reizigers er wat van merken legt Henry uit: “De NS zal ook aandacht besteden aan deze belangrijke dag en maand via de schermen in de treinen, via banners op het station en via video’s op sociale media. Uiteraard komt daar ook ons evenement in Rotterdam in terug.” 

Eerste keer 

Dit is de eerste keer dat Henry meewerkt aan de organisatie van Diversity Day: “ik heb bij NS diverse functies gehad: onder andere bij Veiligheid & Service, als conducteur en als Teammanager. Helaas ben ik een tijdje terug uitgevallen en ben ik nu bezig met mijn re-integratie. Bij die re-integratie ben ik goed geholpen door Bureau Tijdelijk Werk van NS. Zij stelden mij voor om mee te gaan werken aan het Diversity Day project. De gesprekken liepen zo goed dat ik enthousiast werd en mij volledig ben gaan inzetten voor dit project.” 

“Ik vind verbinden een heel belangrijk thema dus dit project was perfect voor mij. Ik ben als projectmanager vooral bezig geweest met het verbinden van mensen en verbindingen zoeken tussen verschillende bedrijven en organisaties. Die lijnen uitzetten en de neuzen van iedereen dezelfde kant op krijgen, is ontzettend leuk om te doen. Dan ervaar je ook in hoeverre de verbinding binnen NS er al is. Het maakt niet uit in welke tak van het bedrijf je zit of wie je bent, iedereen is binnen het bedrijf gelijk. Het enthousiasme waarmee we door iedereen worden ontvangen, is mooi om te ervaren.” 

Nieuwe projecten 

Henry kijkt enorm uit naar het evenement op Diversity Day: “Dinsdag gaat natuurlijk de kers op de taart worden. Ik hoop dat onze reizigers enthousiast gaan meedoen aan de diverse dialogen, bijvoorbeeld de dialogen over het koloniale verleden. En als projectmanager en gastheer hoop ik natuurlijk dat alles soepel zal verlopen. Het toewerken naar dit project was wat mij betreft in elk geval al zeer geslaagd.”  

Als het aan Henry ligt, blijft het dan ook niet bij dit eenmalige project: “Dit heeft zeker iets bij mij losgemaakt. Als er ruimte is om volgend jaar weer mee te werken dan zeg ik honderd procent ja. Het liefst zou ik dan willen meewerken aan de hele Diversity Month, maar nu ga ik eerst de puntjes op de i zetten voor dinsdag.”  

Wat de toekomst gaat brengen is dus nog onzeker, maar Henry weet wel dat hij bij NS blijft: “Mijn toekomst ligt absoluut bij NS. En als je iets graag wilt, dan gaat er bij NS altijd wel weer een nieuwe deur open. Dat heb ik binnen mijn carrière vaak genoeg gemerkt. En het organiseren van Diversity Day was één van deze mooie kansen die ik heb gehad.” 

Meer lezen over diversiteit binnen NS? Neem een kijkje op deze pagina

Onze mensen

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.