Wij zijn bij NS altijd op zoek naar nieuwe collega's. Voornamelijk in de werkgebieden van Techniek, IT, Digital en Retail. Wij kunnen jouw hulp daarbij goed gebruiken. Ken jij iemand in jouw privénetwerk die goed zou passen bij één van onze openstaande vacatures? En past deze persoon bij de cultuur van NS? Draag je kennis dan aan!

Volg de aanwijzingen

Heb je al iemand in gedachten? Een collega van vroeger, buurvrouw, familielid of kennis via de sportvereniging? Zodra jij de vacature hebt doorgenomen en wat meer hebt verteld over de werkcultuur bij NS, log dan in in de NS-omgeving en ga naar  www.werkenbijns.nl. Klik dan op de ‘ik ken iemand’ button naast de vacature waarop jouw kandidaat wil solliciteren. Volg vervolgens de aanwijzingen.

Als jouw bekende wordt aangenomen en de proeftijd heeft doorstaan, ontvang je €1.000 netto vergoeding via jouw salaris. Voor retailmedewerkers ontvang je bol.com bonnen: eerst een bon van €50,- als de aangedragen persoon daadwerkelijk start en aanvullend nog eens een bon van €200,- als de persoon door de proeftijd is gekomen. Als dank voor jouw inzet.

Heb je vragen? Bekijk hieronder de voorwaarden, of stuur een mailtje naar [email protected]

Let op: sinds 1 juli 2023 is het referralbedrag gewijzigd naar €1.000 netto vergoeding en €250 aan Bol.com bonnen voor Retail medewerkers. Dat betekent dat collega’s die iemand hebben aangedragen vanaf 1 mei 2023 €1.000 netto ontvangen via hun salaris ( en geen Bol.com bonnen meer). Voor retail geldt wel een vergoeding in de vorm van Bol.com bonnen ter waarde van respectievelijk €50,- en €200,-.

Voorwaarden:

Definities aandraagprogramma:

Aandrager: is een medewerker in vaste dienst bij NS die een vriend, familielid of kennis via de website werkenbijNS.nl op een openstaande externe vacature voordraagt.

Kandidaat: is de voorgedragen kandidaat die zich via de aandrager op een openstaande vacature via werkenbijns.nl heeft aangemeld met een cv en motivatiebrief.

Website: is de carrièrewebsite van NS (www.werkenbijNS.nl).

Vacature/positie: openstaande externe vacature die is gepubliceerd op de

carrièrewebsite.

Aandraagvergoeding: is de incentive voor de aandrager nadat de kandidaat de aanbieding heeft geaccepteerd en nog daadwerkelijk in dienst is na afronding proeftijd.

Voorwaarden:

Per vacature wordt door recruitment bepaald of kandidaten kunnen worden

voorgedragen. Op interne vacatures kunnen geen kandidaten worden aangedragen.

Wanneer het referral programma van toepassing is verschijnt onder de button “solliciteer nu” een “ik ken iemand”-button op de vacaturewebsite.

Proces aangedragen kandidaat:

 1. Aandrager vult via de button op de carrièrewebsite de roepnaam, achternaam en het juiste e-mailadres van de kandidaat in alsmede een korte motivatie waarom de kandidaat past op deze functie.

 2. De kandidaat krijgt een e-mail dat hij of zij is aangedragen door de aandrager en of hij/zij de sollicitatie zelf wil starten. Let op: aandrager uploadt dus geen cv en motivatiebrief van de kandidaat, dit in verband met de privacy wetgeving.

 3. De kandidaat wordt per mail gevraagd om ons privacy statement door te nemen en eventueel te accepteren.

 4. Privacy statement NS:

  1. Kandidaat accepteert statement: hij of zij ontvangt binnen één werkdag een digitaal formulier om zijn of haar cv en motivatiebrief te uploaden. Zodra dit is voltooid en de kandidaat heeft een bevestiging ontvangen dan heeft de recruiter inzicht in de gegevens en is het recruitmentproces gestart.

  2. Kandidaat accepteert statement niet, dan worden de gegevens automatisch verwijderd en het recruitmentproces automatisch stopgezet. De recruiter heeft te

  allen tijden geen inzicht gehad in de kandidaat gegevens.

  3. In verband met de privacy wetgeving kunnen wij geen inhoudelijke afwijzing geven aan de aandrager. De kandidaat is dan al op de hoogte van de afwijzing.

Deelname

 • Kandidaten kunnen worden aangedragen door alle vaste medewerkers in dienst van NS .

 • Het voordragen van kandidaten moet in lijn zijn met de NS gedragscode en het Beleid Belangenconflicten.

 • De kandidaat moet een (redelijk goede) bekende zijn: een vriend, familielid of kennis. Het is de aandrager niet toegestaan om kandidaten aan te bevelen die hij of zij niet kent.

 • Aandrager dient een korte motivatie in te vullen waarom hij/zij de kennis vindt passen.

Uitgesloten van het referral programma:

 1. Alle inhuurprofessionals, recruiters, uitzendkrachten, stagiaires en deelnemers van de wervingsprocedure inclusief hiring managers en Teammanagers.

 2. Medewerkers in dienst van NS via een uitzendbureau (vallen onder interne medewerkers)

 3. Ex NS medewerkers die binnen 12 maanden na vertrekdatum worden aangedragen.

 4. Interne medewerkers (verplaatsingen).

 5.  Medewerkers vanuit ProRail/Abellio (Sociale eenheid).

 6. Stageposities met uitzondering van de TechniekFabriek.

Vergoeding

 • Aandragen van een kandidaat is alleen mogelijk via de “ik ken iemand” button bij de vacature.

 • Aandrager komt in aanmerking voor een aandraagvergoeding voor elke aangedragen kennis die hij/zij via de website heeft aangemeld.

 • NS hanteert een maximum van 4 aantal aangedragen kennissen per jaar door de aandrager.

 • Aandrager ontvangt de aandraagvergoeding nadat er een controle heeft plaatsgevonden of de kandidaat de proeftijd heeft afgerond en nog in dienst is bij NS.

 • NS mag type en/of hoogte van de aandraagvergoeding c.q. incentive te allen tijde veranderen.

 • De aandraagvergoeding verschilt per bedrijfsonderdeel. Bij NS Retail geldt dat de aandrager het 1e deel van de aandraagvergoeding ontvangt nadat de kandidaat daadwerkelijk is gestart. Het 2e deel van de aandraagvergoeding ontvangt de aandrager zodra de kandidaat de proeftijd heeft afgerond.

 • Voor overige bedrijfsonderdelen geldt een eenmalige vergoeding na afronding proeftijd van de aangedragen kandidaat.

 • De aandraagvergoeding wordt niet uitgekeerd aan personen die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen of van wie wordt vermoed dat ze misbruik maken van het programma.

Overig

 • Het is niet toegestaan het logo, branding, website of andere intellectuele eigendom van NS te gebruiken in verband met dit aandraagprogramma of anderszins.
 • NS mag de bovengenoemde voorwaarden op elk moment en om welke reden dan ook schorsen, beëindigen of veranderen.

 • Schending van de voorwaarden heeft tot gevolg dat je wordt uitgesloten van het referral programma. Uitgekeerde beloningen kunnen daarnaast worden teruggevorderd of ingetrokken.

 • Kandidaten kunnen niet achteraf worden gekoppeld als referral.