Bij NS vinden we het belangrijk dat we jou als kandidaat op een zo eerlijk mogelijke manier beoordelen op jouw geschiktheid voor een vacature. Om je zo objectief mogelijk te vergelijken met andere kandidaten, willen we je graag beoordelen op de eigenschappen die ertoe doen: jouw competenties, vaardigheden en motivatie voor de functie. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen onbewust ook andere eigenschappen mee laten wegen. Mensen voelen namelijk sneller een ‘klik’ met iemand die op hen lijkt. Dit kan een divers en inclusief team, waarbij verschillen juist worden herkend en gewaardeerd, in de weg staan.

Objectief selecteren

Daarom passen we voor verschillende vacatures de methode objectief selecteren toe. Dit betekent dat jouw persoonlijke gegevens en cv in het eerste deel van het selectieproces niet zichtbaar zijn voor de recruiter en de manager. Zo laten we ons zo min mogelijk afleiden door randzaken, krijgen alle kandidaten gelijke kansen en vinden we de meest geschikte kandidaat op basis van objectieve gronden. 

Wij vinden het belangrijk om je hierover vooraf te informeren, zodat je met de juiste verwachtingen het sollicitatieproces ingaat. Bovendien geeft het jou de mogelijkheid om je goed voor te bereiden. 

Wat betekent dit voor jou?

Als je bij ons solliciteert word je gevraagd de motivatievragen in het sollicitatieformulier te beantwoorden. Dit zijn enkel inhoudelijke en competentiegerichte vragen die relevant zijn voor die specifieke functie. Hierbij zijn wij benieuwd naar jouw unieke competenties, perspectief, persoonlijke motivatie en kwaliteiten. 

Daarnaast upload je je cv. Deze is echter nog niet zichtbaar voor de recruiter en de manager. 

Jouw antwoorden op de vragen uit het sollicitatieformulier worden anoniem vergeleken met de antwoorden van andere sollicitanten. De recruiter en manager kennen scores toe aan de door jouw gegeven antwoorden. De kandidaten met de hoogste scores zullen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Pas nadat de best scorende kandidaten geselecteerd zijn, worden jouw persoonlijke gegevens en cv zichtbaar voor de recruiter en manager. 

Word je vervolgens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is het goed om te weten dat we ook in de gesprekken streven naar een gestructureerd gesprek, zodat we jou zo eerlijk en objectief mogelijk kunnen vergelijken met andere kandidaten.  

Wil je meer weten over deze wervingsmethode? Lees dan het artikel Wat is objectief werven en selecteren? | KIS op het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS), waar Hanneke Felten, werkzaam bij Movisie, meer uitleg en context geeft.   

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.