Bij NS vinden we het belangrijk dat we jou als kandidaat op een zo eerlijk mogelijke manier beoordelen op jouw geschiktheid voor een vacature. Om je zo objectief mogelijk te vergelijken met andere kandidaten, willen we je graag beoordelen op de eigenschappen die er echt toe doen voor de vacature waarop je solliciteert.

Uit onderzoek blijkt dat mensen toch onbewust ook andere eigenschappen mee laten wegen. Mensen voelen namelijk sneller een ‘klik’ met iemand die op hen lijkt. Dit kan een divers en inclusief team, waarbij verschillen juist worden herkend en gewaardeerd, in de weg staan.
Daarom passen we voor verschillende vacatures methodes toe om objectiever te selecteren. Wij vinden het belangrijk om je hierover vooraf te informeren, zodat je met de juiste verwachtingen het sollicitatieproces ingaat. Bovendien geeft het jou de mogelijkheid om je goed voor te bereiden.

Anoniem solliciteren

Bij sommige vacatures passen we anoniem solliciteren toe. Als we anoniem solliciteren toepassen staat dit altijd vermeld in de vacaturetekst. Anoniem solliciteren betekent dat jouw persoonlijke gegevens en cv in het eerste deel van het selectieproces niet zichtbaar zijn voor de recruiter en de manager. Zo laten we ons zo min mogelijk afleiden door randzaken, krijgen alle kandidaten gelijke kansen en vinden we de meest geschikte kandidaat op basis van objectieve gronden.

Wat betekent dit voor jou?

Als je bij ons solliciteert, wordt er aan je gevraagd de motivatievragen in het sollicitatieformulier te beantwoorden. Dit zijn enkel inhoudelijke en competentiegerichte vragen die relevant zijn voor die specifieke functie. Hierbij zijn wij benieuwd naar jouw unieke competenties, perspectief, persoonlijke motivatie en kwaliteiten.

Daarnaast upload je je cv. Deze is echter nog niet zichtbaar voor de recruiter en de manager. 

Jouw antwoorden op de vragen uit het sollicitatieformulier worden anoniem vergeleken met de antwoorden van andere sollicitanten. De recruiter en manager kennen scores toe aan de door jouw gegeven antwoorden. De kandidaten met de hoogste scores zullen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Pas nadat de best scorende kandidaten geselecteerd zijn, worden jouw persoonlijke gegevens en cv zichtbaar voor de recruiter en manager.

Word je vervolgens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is het goed om te weten dat we ook in de gesprekken streven naar een gestructureerd gesprek, zodat we jou zo eerlijk en objectief mogelijk kunnen vergelijken met andere kandidaten.

Wil je meer weten over deze wervingsmethode? Lees dan het artikel Wat is objectief werven en selecteren? | KIS op het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS), waar Hanneke Felten, werkzaam bij Movisie, meer uitleg en context geeft.  

Gestructureerd interview

Tijdens het sollicitatiegesprek stellen we aan alle kandidaten dezelfde vragen en in dezelfde volgorde. Vooraf hebben we de scores voor de antwoorden bepaald. De best scorende kandidaat gaat door naar de volgende ronde en/of bieden we een baan aan. Voor de formulering van de vragen maken we regelmatig gebruik van de STARR methodiek. Meer informatie over de STARR methode kun je online gemakkelijk vinden

Hoe kan ik mezelf voorbereiden?

Om jezelf goed voor te bereiden, adviseren wij om de functie-eisen en competenties in de vacature nogmaals door te nemen en bij de competenties een relevant voorbeeld te bedenken waaruit blijkt dat je deze competentie beheerst. We adviseren je om het voorbeeld volgens de STARR methode voor te bereiden. Ook zijn wij erg benieuwd naar hoe jij het liefst je werk doet; welke manier van werken geeft jou energie, en wat kost je juist energie?

Het sollicitatiegesprek start met een informeel deel waarin iedereen zich voorstelt, daarna volgt het formele deel (zoals hierboven beschreven) en vervolgens weer een informeel deel, waarin onder andere ruimte voor jou is om vragen te stellen. Wil je meer tips & tricks over het sollicitatiegesprek, lees dan de veelgestelde vragen.

Heb je vragen over anoniem solliciteren? Dan kun je contact opnemen met de frontoffice. Kijk hier voor de actuele telefoonnummers.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.