Trainbow en NS varen samen op weg naar inclusie!

Een inclusieve reis- en werkomgeving voor iedereen, dat is waar Bas Hogendorf zich samen met Trainbow dagelijks voor inzet. Naast zijn baan als senior accountmanager bij ComIT (Commercie en IT) is Bas voorzitter van Trainbow. Dit is het LHBTIQ+ netwerk van NS en ProRail. De missie van Trainbow is duidelijk: een NS waar iedereen zich thuis kan voelen, zonder uitzondering.

Station

Medewerker veiligheid & service

Ik verleen service op zowel het station als in de trein. Zo help ik reizigers die niet weten op welk perron ze moeten zijn of assisteer ik bij incheckpoortjes. Ook ben ik als Medewerker Veiligheid & Service bezig met het handhaven van de veiligheid. Zo grijp ik in bij zwartrijders in de trein of bij agressieve reizigers. We zijn bevoegd om hen aan te houden.

Techniek

Nieuwe treinen testen voor gebruik!

Als NS een nieuwe trein bestelt, is er een heel eisenpakket waaraan de trein moet voldoen. En dat pakket van eisen, moet natuurlijk ook getest worden. Ruben Sieraal is system engineer bij NS en hij houdt zich dagelijks bezig met het testen van pneumatische onderdelen (de onderdelen die werken op luchtdruk) zoals deuren en klimaatsystemen van NS-treinen. Ruben legt uit: “dan controleer ik de onderdelen en dan beoordeel ik of alles veilig is en aan de specificaties voldoet. Dit heb ik vooral gedaan bij de nieuwe intercity van NS (ICNG) om deze trein goedgekeurd te krijgen.”

Developer

Robotic Process Automation Developer

Ik werk als Robotic Process Automation Developer. Dat houdt in dat ik bedrijfsprocessen automatiseer voor collega’s die repeterend werk doen. Een bot kan een hoop handmatig werk overnemen, zoals een tool die de kosten van een vervangend vervoersbewijs teruggeeft wanneer reizigers hun ov-kaart zijn vergeten mee te nemen.

Werken, leren en ontwikkelen tegelijk!

“Een traineeship bij NS is een geweldige kans.” Imane Boubkari, Judith Neyens en Murk de Roos zijn drie trainees bij NS en werken alle drie binnen een ander vakgebied: Imane is maintenance engineer, Judith is Businesscontroller bij NS Retail en Murk Software developer bij het team frame OV-fiets. Zij hebben allemaal gekozen voor een traineeship bij NS en halen hier alles uit. 

Station

Medewerker veiligheid & service

Als medewerker Veiligheid & Service ben ik bij mijn standplaats op het station van Rotterdam aanwezig voor de veiligheid van reizigers en collega’s. Ik verleen daar service waar dat nodig is.' We lopen bij V&S altijd in duo’s, en soms met z’n drieën. De ene reiziger wil bijvoorbeeld weten op welk perron ‘ie moet zijn, de andere is net bestolen of is z’n medereiziger kwijt. Ook ondersteunen we conducteurs die te maken hebben met lastige reizigers en proberen de situatie dan te de-escaleren.

Kantoor

Van conducteur naar hoofd landelijke besturing

“Ik werk volgend jaar 25 jaar bij NS en in die jaren heb ik allerlei verschillende functies gehad. In 1999 ben ik begonnen als conducteur en ik ben nu hoofd van het Landelijke Besturingscentrum in Utrecht.” Antal de Lange is dagelijks met zijn teams bezig om ervoor te zorgen dat de juiste treinen, ook wel het materieel genoemd, op de juiste locatie en op tijd aankomt voor bijvoorbeeld het onderhoud en de reiniging en natuurlijk de treinreizen.

Techniek

Revisiemonteur

Ik werk als revisiemonteur bij het Componentenbedrijf in Berkel-Enschot, bij de afdeling Sanitair. De werkzaamheden bestaan vooral uit het schoonmaken en reviseren van toilet units. Reviseren houdt in dat we versleten onderdelen van een treinobject vervangen, zoals boutjes, moertjes en ringetjes. Wij vernieuwen die onderdelen zodat een object weer goed kan functioneren. Mijn werkplek is eigenlijk één grote hal met pallets en werkbanken waar gereedschapsborden aan vast zijn gemaakt.

Techniek

Hoofdmonteur

Ik ben hoofdmonteur bij de afdeling Componenten. Mijn werkzaamheden bestaan uit het herstellen van onderdelen en het begeleiden van monteurs, zodat zij mooie onderdelen kunnen maken voor de spoorwegen. Op onze werkplaats in Berkel-Enschot krijgen wij regelmatig onderdelen aangeleverd. Samen met een andere hoofdmonteur bespreken we op basis van de technische moeilijkheidsgraad wie met welke onderdelen aan de slag gaat.

Digital

NS versnelt de adoptie van Artificial Intelligence samen met Kickstart AI

“Als ik samenwerk in een team met collega's uit verschillende bedrijven levert dit niet alleen nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op, het zorgt er ook voor dat wij nog meer impact kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI).” Luca Verhees is naast data scientist bij NS, ambassadeur voor de TechDays van Kickstart AI.

Techniek

Hoofdmonteur

Ik ben hoofdmonteur bij het NS Componentenbedrijf in Berkel-Enschot. In deze fabriek komen onderdelen binnen, van treinen die op de werkplaats in Haarlem zijn gestript. Dan kun je denken aan sanitair, remsystemen, aircosystemen, deuraandrijving, noem maar op. Als monteur ga je aan de slag met deze onderdelen. Je demonteert componenten, reinigt ze, controleert ze, reviseert ze en bouwt ze daarna weer op. Daarna wordt alles beproefd en geïnspecteerd.

Tooling engineer

Ik ben Daniël, dertig jaar oud en Tooling engineer bij NS in Haarlem. Ik ontwikkel tools die oplossingen bieden voor processen die uitgevoerd worden door onze treinmonteurs. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een revisie wanneer er nieuw materieel geïntroduceerd wordt op de werkplaats.

Techniek

Student Techniekfabriek

Voordat ik als student bij de TechniekFabriek begon, wist ik niks van treinen. Ik had nul verstand van de techniek ervan. Nu weet ik, ook dankzij goede begeleiding, zoveel over de technische onderdelen van een trein. Je past de theorie namelijk meteen toe op de werkplaats, tijdens de stageweken van je studie. Je volgt namelijk eerst zes weken de opleiding, daarna loop je twee weken stage, daarna weer zes weken opleiding, enzovoorts.

Station

Hoofdconducteur

In de ruim dertig jaar tijd dat ik bij NS werk, ben ik nog nooit met tegenzin naar werk gegaan. Ik probeer er elke dag weer een feestje van te maken. Wat ik zo leuk vind, is dat je als conducteur een diversiteit qua mensen tegenkomt. De ene dag breng je vakantiegangers naar Schiphol, de andere dag vervoer je zakenlui naar Utrecht of dagjesmensen naar Den Bosch. Afgelopen week zat de trein vol met trolleys van mensen die op pad gingen naar de Huishoudbeurs. Je ziet een afspiegeling van de maatschappij. Hartstikke leuk.

Digital

Met FLUX kun je voorspellen welke treinen onze reizigers hebben genomen.

“FLUX doet een voorspelling over welke trein(en) een reiziger heeft genomen om op zijn of haar bestemming te komen. Hierdoor kunnen we ook per trein kijken hoeveel reizigers erin zaten op bepaalde momenten van de dag of op bepaalde trajecten.” Rozemarijn de Zwart is data engineer bij NS en is samen met haar FLUX team binnen de afdeling Data Innovatie en Analyse dagelijks bezig met ontwikkelen en verbeteren van FLUX voor allerlei NS-teams. “FLUX is namelijk een model dat de reizigers verdeelt over de treinen die ze hadden kunnen nemen. Het programma gaat ervan uit dat je de meest logische reis genomen hebt. Als we dit van al onze reizigers bij elkaar optellen, kunnen we hierdoor berekenen hoe druk onze treinen zijn.”

Kantoor

Scrum master

"Als scrum master houd ik me bezig met treinmodernisering. Dat gebeurt op een industrieterrein in Haarlem. Veel mensen weten het niet, maar aan de rand van het centrum van Haarlem bevindt zich een werkplaats van NS van 14 hectare groot. Verouderde treinstellen komen hier binnen en worden on-site volledig gemoderniseerd. Het team waar ik onderdeel van ben, houdt zich vooral bezig met de modernisering van het IT-gedeelte in een trein."

Kantoor

Juridisch medewerker

"Toen ik vier jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland verhuisde, dacht ik dat het als buitenlandse jurist moeilijk zou zijn om een baan te vinden. Maar NS heeft mij een mooie kans gegeven. Als jurist bij de Legal-afdeling volg ik zaken van onze medewerkers. Zaken die erop zijn gericht om de veiligheid in de trein en op het station te waarborgen. Mijn werkzaamheden zijn vooral van administratieve aard. Zo behandel ik brieven van de rechtbank, het Openbare Ministerie, de Hoge Raad en het Gerechtshof en stel ik schadedossiers op."

Digital

Als ethisch hacker bij NS ben je indringers voor!

“Onze reizigers merken niets van ons werk en in dit geval is dat ook alleen maar goed.” Bob van der Staak is ethisch hacker bij NS en is samen met zijn team dagelijks bezig met het zoeken van security zwakheden binnen NS. “Ik doe voornamelijk aan threat modelling, penetratietesten en soms wat secure software development. Hiermee help ik teams van NS om te laten zien waar eventuele zwakheden in hun applicaties of systemen zitten, voordat andere ongewenste indringers dit doen. Het doel van mijn team is de afdelingen binnen NS te helpen om deze risico’s in kaart te brengen, zodat eventuele lekken opgelost kunnen worden.”

Kantoor

Corporate recruiter

Als corporate recruiter werf ik nieuwe collega’s voor functies op onze kantoren. Denk aan functies op het gebied van communicatie, functies op facilitair gebied en banen op de stations: van stationsmanager tot projectmanagers voor OV-services. Maar als recruiter bij NS kun je je ook richten op andere takken of thema’s, zoals IT, diversiteit & inclusie of techniek.

IT

Nieuwkomer Wesam: “Ik krijg de kans om te laten zien wat ik kan.”

“Wat ik mooi vind aan NS is de diversiteit, flexibiliteit en het respect naar elkaar. We geven echt om onze collega’s en staan voor iedereen open.” vertelt Wesam Alkfere trots. “Collega’s zijn hier heel open-minded om samen te werken met mensen verschillende culturen. Ik denk dat je op die manier ook het beste talent aan kan trekken.”

IT
Digital

Cyber security expert

"Als Local Information Security Officer (LISO) is het onder andere mijn taak om teams weerbaar te maken tegen cyber security-aanvallen. NS heeft een complexe infrastructuur met veel ‘deurtjes’ en daardoor veel aanvalsmogelijkheden."

Trein

Conducteur

Elke dag is anders als conducteur. De nachttrein is totaal verschillend van wanneer je in de ochtendspits werkt. Je hebt te maken met andere mensen, verschil in drukte en in of je alleen werkt of met een andere conducteur.

Kantoor

CRM-Specialist

"Als CRM-specialist houd ik me bezig met het bedenken, uitvoeren en evalueren van e-mailcampagnes. Met als doel om reizigers te inspireren om vaker met de trein te reizen. Je kan dat als e-mailmarketeer op verschillende manieren aanpakken. Er zijn zoveel kansen om te verbeteren. Dat vraagt wel om een goede focus, want je kan niet alles tegelijkertijd doen."

Trein

Machinist

Ik vind het belangrijk om de conducteur te spreken voordat we gaan rijden. Dat persoonlijke contact maakt je werkdag leuker, en stel dat er iets op de trein gebeurt, dan wil je weten wie je conducteur is. We zijn een team, en samen zorgen we voor de veiligheid aan boord.

Trein

Conducteur

Normaal gesproken maak ik graag grapjes. Als er iemand een bos bloemen bij zich heeft, is het ijs snel gebroken als ik zeg: “Nou, dat had u nou niet hoeven doen.” Vervolgens krijg ik dan de tofste reisverhalen te horen. Zo leuk!

IT

IT-Trainee

"Ik volg een IT-traineeship van twee jaar bij NS. Nu werk ik bij NS International. Daar houd ik me bezig met het verbeteren van de NS International-reisapp en daarmee dus ook de reisondersteuning voor klanten. Zo voegen we bijvoorbeeld meer meldingen in de app toe wanneer een reis niet volgens planning verloopt. En werken we aan een mooier design."

Operationeel teamleider MBN

"Als operationeel teamleider bij het Materieel Besturingscentrum NS geef ik leiding aan helpdeskmedewerkers en planners. Dit doe ik op het OCCR in Utrecht, het Operationeel Controle Centrum Rail. Stel, een trein krijgt een storing en kan niet meer verder rijden, dan bellen machinisten en conducteurs naar onze helpdesk."

Trein

Procesleider perron

Als Procesleider Perron kun je voor veel reizigers het verschil maken. Ik ben eigenlijk de ogen en oren van het station en perron. Ik houd me vooral bezig met het voorkomen van problemen in plaats van het oplossen ervan. "Voor veel mensen is het werk niet direct zichtbaar. Dat kun je zien als een goed teken, want dan doen we ons werk blijkbaar goed."

Techniek

Storingsmonteur

"Toen ik vier jaar was, kreeg ik mijn eerste modeltrein. Sindsdien ging ik ieder weekend naar het Spoorwegmuseum en ontwikkelde ik een interesse in techniek. De spoorwegen bleven me al die tijd interesseren. Nu ben ik storingsmonteur en controleer ik de binnen- en buitenkant van treinen. Bijvoorbeeld de koppelingen, de kabels en de lampen die branden. Ook lees ik storingen uit en doe ik remproeven. Ik heb dus van mijn hobby mijn werk gemaakt."

Kantoor

Manager innovatie

"Ik werk bij het Innovatieplatform. Het doel van het Innovatieplatform is het aanjagen van technologische innovaties en innovatiecultuur. Dit doen we door NS’ers te inspireren, met elkaar te verbinden en teams te helpen bij het verder brengen van hun ideeën. NS is vrij breed, dus er is veel kennis. Het is mooi als we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Er zijn zoveel kansen als het om innovatie gaat."

IT
Digital

De Tech Blogs van Bas

Bas Vegter is IT-enigineer bij NS. "Ik zit in de hoek van testautomatisering, performance testen en security testen. Wij willen het de IT ontwikkelteams zo makkelijk mogelijk maken om gebruik te maken van de testtools en middelen die er zijn. Wat ik veel deed bij het vorige bedrijf waar ik werkte, was het schrijven van blogs. Dat wilde ik weer doen, maar ik wist niet zo goed waar. Dus besloot ik daar zelf een plek voor te maken en daar heb ik meer collega’s bij betrokken."

Kantoor

Bijstuurder personeel

"Deze vacature sprak me aan, omdat ik werkelijk géén idee had van het bestaan van deze functie. Vroeger reisde ik als student regelmatig met de trein. Dan heb je ook wel eens te maken met een storing, waardoor je wat later op school komt. Als reiziger begreep ik toen nog niet wat er allemaal bij zo’n storing komt kijken. Ik wilde weten wat er allemaal achter zat. Ik was echt nieuwsgierig."

Trein

Conducteur

"Ik ben nu zes jaar Hoofdconducteur en zit helemaal op mijn plek. Het leukste vind ik dat als er een calamiteit is, ik direct moet inspringen en zorgen dat de reiziger goed geïnformeerd is. Dat snelle schakelen en stukje serviceverlening geeft me voldoening."

Kantoor

Elektrisch naar je eindbestemming

“Het mooiste aan mijn functie vind ik om te creëren; van niets, iets te maken. In dit geval de OV-ebike. Als product owner ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit nieuwe product. Van het neerzetten van het concept tot aan de implementatie ben ik betrokken. Samen met collega’s van verschillende disciplines werken we als één team samen om een nieuw product in de markt te zetten."

Kantoor

Recruiter

"Vroeger gingen kinderen met opa en oma met de trein en werden ze betoverd door het spoor. Nu gaat dat minder makkelijk. Daarom is het mijn doel om de trein én NS als werkgever weer magisch te maken. Ik ben recruiter binnen het team operatie, dat zich richt op het vinden van goed en passend personeel."

Machinist

"Machinist worden was mijn jongensdroom. Ik woonde op hoorafstand van het spoor en het geluid van de treinen wekte mijn interesse. Die nieuwsgierigheid is nooit meer weggegaan en op mijn achttiende besloot ik dan ook een opleiding tot machinist te volgen. Mijn droom is uitgekomen en dat voelt super goed."

Met een schone trein het spoor op

Jon Hummel is projectmanager bij NS Projecten & Trajecten. Een afdeling die verantwoordelijk is voor alle projecten binnen de gehele operatie. Van veiligheid, rijden en vervoeren tot de bedrijfskunde en techniek achter de trein. Op die afdeling is hij bezig met het herontwerp van de ‘Uitwendige Reiniging Treinen’. En hij was als manager treinreiniging verantwoordelijk voor het schoonhouden van de treinen.

Innovatieadviseur

"Hoe zorgen we ervoor dat de treinen schoner worden? Dat kan een vraag zijn die een afdeling mij stelt. Ik ga dan op zoek naar start-ups en scale-ups die vernieuwende oplossingen kunnen bieden. Als Innovatieadviseur kijk ik naar twee zaken: hoe kunnen we problemen die er nu zijn binnen NS oplossen en hoe spelen we zo goed mogelijk in op de toekomst."

Station

Adviseur Instandhouding

"Ik ben bouwkundige bij NS en mijn taak is om de stations te onderhouden en er mooi uit te laten zien. Lekkages, schilderwerk en dakdekking vallen allemaal binnen mijn verantwoordelijkheid. Ik ga dan ook vaak op pad met een loodgieter of dakdekker. Daarnaast ga ik eens per jaar naar alle stations binnen mijn gebied voor een controle.''

NS ontvangt prijs voor inclusief werkgeverschap

Op woensdag 28 september organiseerden wij samen met de organisatie Onbeperkt aan de slag een Meet & Greet. Onbeperkt aan de slag brengt mensen met een arbeidsbeperking in contact met bedrijven die opzoek zijn naar medewerkers. Tijdens deze Meet & Greet heeft NS het ‘Onbeperkt aan de slag-wiel’ in ontvangst mogen nemen. Deze award wordt uitgereikt aan werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan bieden.

Kantoor

Accountmanager

"Ik help grote organisaties, van corporates tot de overheid, vooruit in hun zoektocht naar duurzame mobiliteit. Mijn werk zorgt voor interessante vraagstukken, zoals deze: door corona werken mensen vaker thuis. Dus waar werkgevers eerst een NS-Business Card aanboden aan medewerkers om full-time naar kantoor te reizen, willen ze nu een alternatief gericht op hybride werken. Dan is het mijn taak om te kijken hoe we als NS het aanbod kunnen laten aansluiten op die wens."

Hoe een bijzondere dienstregeling tot stand komt

Twaalf treinen per uur waar er normaal twee rijden? Procesleider Jeroen van Piggelen is verantwoordelijk voor de dienstregelingen in de laatste fase, bij de afdeling Netwerkontwikkeling & -Ontwerp. “Ik ben procesleider van de dienstregeling voor de specifieke dagen. Specifieke dagen betekent dat wij elke week een dienstregeling overdragen die op een specifiek aantal dagen is aangepast op de actualiteit.” Dit is bijvoorbeeld het geval bij buitendienststellingen, uitval van treinen of grote evenementen waarvoor een aangepaste dienstregeling nodig is. Zoals tijdens de Dutch Grand Prix afgelopen zomer.

Kantoor

Expertise Lead

"Als Expertise Lead help ik NS'ers die binnen de afdeling Data, Innovatie & Analyse werken om zich verder te ontwikkelen op werkvlak. Het mooiste aan mijn werk vind ik het als een medewerker een sessie binnenkomt met een zorg en naar buiten gaat met een lach. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door coaching, een opleiding of een training aanbieden of door te zorgen voor de juiste omgeving waarin de medewerker kan groeien."

Winkels

Teammanager

"Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik zowel bezig ben met strategieën voor over een jaar of paar jaar als hoe we deze week met onze Logistiek Dienstverlener zorgen dat er genoeg vrachtwagens zijn om de winkels te bevoorraden. Het is enorm dynamisch."

Machinist

"Toen ik na het gymnasium niet wist wat ik wilde gaan studeren, zei mijn moeder dat ik er als kind altijd van droomde om machinist te worden. Dat heeft me ertoe aangezet om de opleiding tot machinist te starten. Ik heb de verantwoordelijkheid over een grote, zware trein, die wel 140 km/u rijdt en er zitten vaak meer dan 400 reizigers in de trein. Ik neem mijn verantwoordelijkheid dan ook heel serieus."

Kantoor

Bouwkundige Evan: “we mogen trots zijn op de stations.”

“Op monumentale stations kom je vaak dingen tegen uit een tijd waarin ruimte was voor handwerk en echt vakmanschap. Dat vind ik schitterend. Het ene moment ben ik bezig zoiets te herstellen, het andere moment ben ik juist bezig met een hypermodern station.”

Digital

De fietstag brengt ons wéér een stapje dichterbij het drempelloos reizen

Sinds kort kun je met de nieuwe in- en uitcheckzone nog sneller en gemakkelijker de fietsenstalling in met een fietstag in Amsterdam Amstel. Product Owner Bemenst Fietsparkeren van Services Dick Woudenberg houdt zich hiermee bezig en is trots op het resultaat. "We hebben het zelf bedacht en ontwikkeld met andere partijen."

Techniek

Trein leent van luchtvaart

Reliability engineers voeren onder meer statistische analyses uit. Die verbinden ze met het technisch inzicht dat nodig is om de ernst van een storing of defect te kunnen inschatten, te kunnen beslissen wat er met de trein moet gebeuren, en zo objectief te kunnen beoordelen wat er speelt binnen een specifieke materieelserie.

Techniek

Treinprestaties doormeten tot in de kleinste details

Reliability engineers voeren onder meer statistische analyses uit. Die verbinden ze met het technisch inzicht dat nodig is om de ernst van een storing of defect te kunnen inschatten, te kunnen beslissen wat er met de trein moet gebeuren, en zo objectief te kunnen beoordelen wat er speelt binnen een specifieke materieelserie.

Trein

Marco werd gek van thuiswerken en wordt nu conducteur

Na twintig jaar kantoorwerk vond Marco het tijd voor iets nieuws. Mede door corona wilde hij weer fysiek werk gaan doen. Hij maakte een bijzondere overstap naar conducteur bij NS. Lees hoe de eerste dagen in de conducteursopleiding hem bevallen.

Trein

Tom van Arnhem: “van piloot naar machinist”

Na 34 jaar gevlogen te hebben als piloot voor KLM, heeft Tom de overstap gemaakt naar machinist: “De manier waarop je door Nederland rijdt is erg mooi. Elke dag is het gewoon hartstikke leuk om te doen. Ik heb eerst de wereld mogen leren kennen, en nu mag ik Nederland leren kennen.”

Trein

Wat verdien je nou precies als machinist of conducteur?

Als machinist of conducteur doe je mooi en belangrijk werk. In onze laatste campagne hebben we het niet voor niks over ons 'Topteam op de trein'. En ook op deze site staan veel enthousiaste verhalen van collega's uit de dagelijkse praktijk. Maar de andere kant van deze beroepen is minstens zo belangrijk. Want wat verdien je nou precies?

Kantoor

De bewuste keuze makkelijker maken

Marjolijn zorgt als category manager dat het aanbod op stations continu gezonder wordt. Zo heeft ze het sandwich assortiment aangepast naar 100% volkoren zonder dat reizigers het merkten. Ook vertelt Marjolijn op wat voor manier ze zich binnen NS ontwikkelt.

Station

Veiligheid & Service-medewerker Predeep: ‘Corona maakte ons werk persoonlijker’

‘Een van mijn taken is de reiziger zich veilig te laten voelen. En als ik één ding heb geleerd in dit vreemde jaar, is dat je dat doet door persoonlijk contact.’ Toevallig, want Predeep kwam zo twee jaar geleden ook bij NS terecht: hij sprak op het station met medewerkers Veiligheid & Service en solliciteerde enthousiast.

Techniek

Aerodynamica maakt treinen groener

In het Ontwerp- en Bouwteam gaat het om tastbare techniek. Je hebt echt het gevoel dat je waarde toevoegt aan de trein. Denk aan een opdracht om de aerodynamica van 81 VIRM-dubbeldekkers te verbeteren, een trein die NS begin jaren negentig voor het vervoer van reizigers in gebruik nam. Het idee was een dakkap toe te voegen, die een bestaande inham afdekt zodat er geen turbulentie ontstaat, de lucht vloeiender langs stroomt en dus minder weerstand veroorzaakt.

Techniek

Hoe geef je een trein nieuwe longen?

Elke vijftien jaar krijgt een trein een grote onderhoudsbeurt. We combineren dat met een modernisering. De trein van nu moet immers aan andere eisen en wensen voldoen dan een trein van twintig jaar geleden. De treinreiziger heeft nu andere wensen. Technologische ontwikkelingen maken vernieuwingen mogelijk. Maar ook wetgeving verandert. Denk aan een nieuw interieur, een reizigersinformatiesysteem aan de wand, internet, airco.

Techniek

Big data voorkomt grote uitval

Een van de intercityvloten van NS, de ICM-enkeldekstreinen (in de volksmond ook wel Koploper genoemd) omvat 137 treinstellen, samen goed voor 460 rijtuigen. Het onderhoudsbudget bedraagt tientallen miljoenen per jaar, dus het is belangrijk dat we in het beheer de juiste keuzes maken.

Techniek

Opereren in het zenuwstelsel van de trein

Veertig jaar, dat is de gemiddelde levensduur van een trein. Door goed onderhoud gaan alle mechanische onderdelen probleemloos zo’n tijd mee. IT, dat is een ander verhaal, want op dat gebied gaan de ontwikkelingen snel. Neem nu de VIRM’s, de grote dubbeldekkers die als intercity worden ingezet. De eerste serie stamt uit het begin van de jaren negentig. Het On Board IT Systeem (OBIS) dus ook.

Techniek

Soms moet je juist geen nieuwe technologie inzetten

Tractie, tractiebesturing, tractiemotoren en tractie-elektronica op hoofdstroomgebied. Een aandachtsgebied waarin enorm veel ontwikkelingen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan technologieën om treinen zo snel mogelijk op te laten trekken, om energieverlies te beperken, en om energie terug te winnen uit remprocessen.

IT

Zonder deze applicatie rijdt er geen trein

Hoe plan je al onze treinen in heel Nederland? Met vierhonderd planners en een complexe plannings- en toewijzingsapplicatie, Donna. Van personeel tot materieel, planning op knooppunten en natuurlijk het spoor zelf. Donna is onmisbaar.

IT

Hoe monitor je álle treinen?

Een trein plannen van Utrecht naar Amersfoort is één, maar welke trein gaat dat zijn en welk personeel gaat er mee? En past die trein wel op het geplande perron? Dat en meer wordt geregeld via de complexe IT-systemen van de afdeling Logistiek & Transportbesturings Service Organisatie (LTSO).

IT

Nóg makkelijker reizen met NS Flex

Zorgeloos inchecken zonder saldo? Met NS Flex ben je flexibel in het OV. Met een tik op de knop kan je je abonnement aanvragen, aanpassen of stopzetten. Drukke trein? Waarom wissel je niet even naar 1e klas? Met behulp van de nieuwste technieken als Spring-boot API’s tot Angular front end werk je als developer aan de NS app, backend of voor de webshop.

IT

Graffiti-preventie met AI

Graffiti vormt een kostenpost van miljoenen voor NS. Aanleiding voor onze app developers om met verschillende afdelingen te brainstormen. ‘Hoe mooi zou het zijn als wij op basis van foto’s van eerdere graffiti-meldingen direct kunnen herkennen wie de dader is?’ Aan de hand van de nieuwste technieken en artificial intelligence werd een applicatie ontwikkeld die bij een melding drie processen in gang zet: planning van de schoonmaak, daderidentificatie én aangifte en dossieropbouw bij de politie.

IT

Zorgeloos inchecken met de NS-app

Makkelijk je NS Flex abonnement wijzigen, op het perron nog even upgraden naar de eerste klas of snel een kaartje kopen voor een familielid of misschien wel je trouwe viervoeter; de NS-app zit bomvol nieuwe features. Alles voor een zorgeloze reis. ‘Er is steeds meer mogelijk binnen de app’, vertelt een van de iOS-developers van het M-lab team dat de NS app ontwikkelt. ‘De uitdaging is: hoe houd je een app met zoveel features overzichtelijk en gebruiksvriendelijk?’ 

IT

Het slimme slot

Inchecken bij je fiets, net als in de trein. Met het slimme slot hoef je straks alleen nog maar je ov-chipkaart voor het slot te houden om een ov-fiets te huren. Niet alleen makkelijker en sneller, maar ook praktisch: ‘Veel mensen steken automatisch de sleutel in hun zak als ze de ov-fiets inleveren en komen daar dan halverwege hun treinreis achter,’ vertelt een van de testers van het project.

Techniek

"De combinatie van mensenwerk en techniek is mooi"

Techniek bij NS staat nooit stil. Met welke technische innovaties is NS nu onder andere bezig? We vroegen het aan Sander van den Berg, techniek trainee bij NS.

Winkels
Kantoor
Techniek
IT
Digital
Trein
Station

Leeft Keti Koti bij NS’ers?

Vandaag is het Keti Koti. Deze dag leeft ook bij NS. Collega’s deelden hun gedachten erover. Onder meer door campagnes zoals ‘Ik neem vrij op 1 juli, tot we allemaal vrij zijn’ is er nu meer aandacht voor de dag dan ooit hiervoor. NS staat als organisatie midden in de Nederlandse samenleving en vindt het belangrijk dat mensen zich er thuis voelen. En daar zetten we ons samen voor in.

IT

Strakker plannen met onze treinen

Hoe kunnen we het potentieel van het spoor nog beter benutten? De afdeling Conflictsignalering werkt aan een nieuwe deelapplicatie die het mogelijk maakt om te plannen op sectieniveau, de kleinste meetbare eenheid van het spoor. Daardoor kunnen treinen dichter op elkaar rijden. ‘Dat vraagt enorm veel rekenkracht,’ vertelt een van de testers. ‘Het is niet alleen code, maar echte treinritten. De spoorwereld in Nederland is enorm complex.’

IT

Veilig onderweg, ook met COVID-19

Hoe zorgen we dat reizigers voldoende afstand kunnen houden, ook als de COVID-19 maatregelen op het station en in de trein straks verder versoepelen? Een speciaal opgericht DevOps team ontwikkelde een app waarmee reizigers vooraf hun reis kunnen registreren en reisadvies krijgen over minder drukke tijdstippen. De testmanager van het team vertelt: ‘Je maakt echt een maatschappelijk tastbaar product dat ertoe doet.’

IT

Real life testen van IT op de trein

De afdeling RTSO (Reisinformatie en IT Service Organisatie) verzorgt alle comfort-IT die je tegenkomt op de trein. Van een geautomatiseerde welkomstboodschap in de nieuwste sprinter tot de grote LED-panelen met de bestemming van de trein aan de buitenkant, en uiteraard een belangrijke levensbehoefte: gratis wifi. Al die niet-operationele functies worden aangestuurd door het softwarepakket OBIS, vertelt een van de testers van het team.

IT

10, 9, 8… bovenop actuele reisinformatie met shift-left performance testen

Actuele reisinformatie is essentieel voor onze reizigers. Daarom zorgen onze testers dat onze software voldoet aan strenge performance eisen. Een van de testers vertelt: "Er mag maximaal 10 seconden zitten tussen een wijziging in de dienstregeling en het informeren van reizigers, dat is best een uitdaging."

IT

Zo houd je overzicht over alle geplande treinen

Hoe maak je alle geplande treinritten van NS overzichtelijk? In Donna, het centrale planningssysteem van NS, werken dagelijks honderden planners met interfaces die talloze datastromen visueel maken. Eén van de DevOps teams van Donna ontwikkelt nieuwe grafische schermen. "Donna stuurt alles aan, alle treintijden komen hier vandaan," vertelt een tester uit het team.

IT

Testdatamanagement: testen met anonieme data

Naam, telefoonnummer, woonplaats: als je reist met de trein of komt werken bij NS, wil je dat jouw gegevens veilig worden opgeslagen en verwerkt. "Wij maken persoonlijke gegevens anoniem en AVG-compliant, zodat we realistische testen kunnen draaien met echte data," vertelt een test data engineer.

IT

Innovatie met real time data uit de trein

De treinen van NS zijn rijdende informatiebronnen. De RealTime Monitoring (RTM) applicatie van NS stuurt een enorme hoeveelheid technische informatie vanuit de trein naar de wal. “Denk aan de toestand van de trein, sensor data, prestatietellers en nog veel meer”, vertelt Bart du Chatinier.

IT

Webcast NLJUG & NS: Masterclass Academy Java Flight Recorder

Een webcast georganiseerd in samenwerking met NLJUG. Sprekers vanuit NS, Vincent van der Zijden en Rick Roelofsen, vertellen over "Using JFR for performance tuning" en NLJUG expert Miroslav Wegner over "JFR: Under the Hood".

IT

Webcast Quality assurance bij NS

Ontdek welke complexe en technisch uitgebreide IT-oplossingen ervoor zorgen dat de juiste reisinformatie op de informatieborden getoond wordt. Testers vanuit het NS Test Competence Center gaan in op zowel het ontwikkelproces als de testoplossingen.

Techniek

Altijd overal je telefoon opladen

Een trein moderniseren heeft zowel voor de reiziger als voor NS veel voordelen. Treinen van twintig jaar oud kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Materialen kunnen duurzaam hergebruikt worden. “Dit wordt allemaal gedaan op de afdeling NS Treinmodernisering in Haarlem” vertelt engineer Sarper.

Techniek

Hoe voorkom je vertraging door bladeren op het spoor?

NS en ProRail bestrijden samen gladde sporen als gevolg van vallende bladeren in de herfst. NS stelt treinen beschikbaar waar een ProRail-installatie in gebouwd kan worden. Dit is een systeem dat bestaat uit onder andere computers, kleppen en compressoren die waar nodig Sandite gel aanbrengen op het spoor. Engineer Patrick vertelt over het project dat ervoor zorgt dat het Sandite systeem ingebouwd wordt in treinen.

IT

Afl. 5: In- en uitchecken met je smartphone - Van code tot coupé

In Van code tot coupé duikt Vivianne Bendermacher in de wereld van IT bij NS. In de vijfde aflevering komt Vivianne aan op haar eindstation Eindhoven Centraal en checkt uit met haar OV-chipkaart. Binnenkort kan in- en uitchecken ook met je bankpas of telefoon. Wat daar allemaal voor moet gebeuren? Daarover praat Vivianne met Robert en Erica.

IT

Afl. 4: Storingen oplossen - Van code tot coupé

In Van code tot coupé duikt Vivianne Bendermacher in de wereld van IT bij NS. In de vierde aflevering stuit Vivianne op een wisselstoring. Calamiteiten op het spoor komen helaas voor. De afdeling die ervoor zorgt dat reizigers bij calamiteiten zoveel mogelijk volgens plan kunnen doorreizen, is de afdeling Bijsturing. Vivianne gaat langs bij de thuiswerkplek van Arjen. Ook spreekt ze met Niek.

IT

Afl. 3: De NS-app - Van code tot coupé

In Van code tot coupé duikt Vivianne Bendermacher in de wereld van IT bij NS. In de derde aflevering opent Vivianne de NS-app om realtime te zien in welke trein ze zit en hoe de reis verloopt. Dat is een nieuwe functie: ‘treindetectie’. Deze functie is ontwikkeld in de NS Lab-app. In de trein ontmoet Vivianne Leslie & Colin.

IT

Afl. 2: Reisinformatie op de trein - Van code tot coupé

In Van code tot coupé duikt Vivianne Bendermacher in de wereld van IT bij NS. In de tweede aflevering stapt Vivianne in de trein. Als ze gaat zitten kijkt ze op het scherm of ze in de goede trein zit. Maar wat is er allemaal voor nodig om al die informatie op de schermen in de trein te krijgen? Vivianne gaat in gesprek met Jeroen en Wian.

IT

Afl. 1: De dienstregeling - Van code tot coupé

In Van code tot coupé duikt Vivianne Bendermacher in de wereld van IT bij NS. In de eerste aflevering start Vivianne haar reis. Daarvoor kijkt ze in de NS-app waarin ze alle reisinformatie vindt die ze nodig heeft. Aan de basis daarvan ligt de dienstregeling die al een jaar vooruit wordt gepland. Daarover spreekt ze met Willem en Nelleke.

Techniek
Trein

Mbo-opleidingen open dag stream

Wist je dat NS in samenwerking met diverse scholen en Randstad scholieren opleidt tot machinist, conducteur en monteur? Ontdek de inhoud van de mbo-opleidingen bij NS tijdens deze stream van de open dag op 10 februari 2022.

IT
Digital

Webinar NS & Tweakers

Als je met de trein reist, denk je dan aan de technologische oplossingen die je rit leuker, comfortabeler en veiliger maken? Gaat je hart sneller kloppen van CI/CD, AWS of Azure? Dan is dit webinar iets voor jou.

Trein

Aflevering Het Klokhuis - Treinmachinist

Altijd al een kijkje in de treincabine willen nemen? Dit is je kans! Bekijk de aflevering van Het Klokhuis, waarin machinist Abdu de kijkers meeneemt in zijn werk als machinist.

Kantoor
IT

Webcast bouwkundige inspecties met behulp van drones

In deze webcast vertellen Remco Bunder en Sep Schetters hoe zij bouwkundige inspecties van stationsgebouwen uitvoeren met behulp van drones.

Kantoor

Mobiliteitsontwikkelaar

Om te zorgen dat mensen in 2030 goed met de trein kunnen reizen, moeten we nu al heel veel doen. Om meer treinen te kunnen rijden, hebben we extra sporen nodig. Als we die over 10 jaar willen hebben, moeten we nu al hard aan de slag. Ik hou me met dat soort grote én kleinere vraagstukken bezig.

Digital

Scrum Master

Als scrum master ben ik het ene moment mentor, het volgende moment probleemoplosser of mediator. Alles om te zorgen dat de mensen in mijn twee teams zo goed mogelijk samenwerken.

Trein

Machinist

Ik wist nooit wat ik wilde worden, maar ik heb mijn droombaan gevonden. Het is super zelfstandig werk, wat ik erg fijn vind en je hebt enorme verantwoordelijkheid. Dat past perfect bij me.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.