Nieuwkomer Wesam: “Ik krijg de kans om te laten zien wat ik kan.”

Werken bij NS voor statushouders

“Wat ik mooi vind aan NS is de diversiteit, flexibiliteit en het respect naar elkaar. We geven echt om onze collega’s en staan voor iedereen open.” vertelt Wesam Alkfere trots. “Collega’s zijn hier heel open-minded om samen te werken met mensen verschillende culturen. Ik denk dat je op die manier ook het beste talent aan kan trekken.”

“ComIT is ongeveer een jaar geleden gestart en is een afdeling waarbij commercie en IT samenwerken. In elk team zitten mensen van verschillende disciplines. Bijvoorbeeld scrum masters, product owners en IT’ers zoals ik.” legt Wesam uit. 

ComIT

“Ik werk binnen ComIT aan twee projecten. Het eerste is het Technical Radar project. Dat is een systeem dat het voor developers makkelijker moet maken om nieuwe projecten op te starten. Het maakt het voor teams ook mogelijk snel informatie en ervaringen met elkaar te delen over de gereedschappen en componenten die zij gebruiken. Ik ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen, marketen, coderen en oplossen van bugs voor dat systeem. Het andere project is de hackathon. Daarvoor werk ik met mijn team aan het ontwikkelen van een nieuw idee voor de innovatiedag binnen de ComIT afdeling. Met als doel om meer oplossingsgericht en creatief te werken. Dat hebben we al twee keer gedaan en de volgende staat gepland in februari.”  

Van Syrië naar Nederland

Wesam is geboren in Syrië en heeft daar vijf jaar lang gewerkt als sales en marketing manager. Later verhuisde hij naar Egypte om daar als accountant aan de slag te gaan en daarna naar Turkije voor een baan in de marketing. Uiteindelijk kwam Wesam in Nederland te wonen waar hij verschillende trainingen en stages heeft gedaan. Totdat hij op een gegeven moment bij NS terecht kwam. 

“In eerste instantie wilde ik solliciteren op een junior functie, maar die stond niet open. Een vriendin van mij werkt ook bij NS en die vertelde me dat er mogelijkheden zijn voor statushouders. Die krijgen dan de kans om een jaar voor NS te werken en zo functie binnen het bedrijf te vinden.” 

Een passend team

NS werkt hiervoor samen met UAF, de Stichting voor Vluchteling-Studenten. Die helpt hoger opgeleide vluchtelingen om te integreren op de Nederlandse arbeidsmarkt. “De mensen die daar bij zijn aangesloten hebben bijvoorbeeld wel werkervaring, maar beheersen de Nederlandse taal nog niet goed.”, zegt Wesam.

"Er is een project voor nieuwkomers waarin ik de kans heb gekregen om als developer bij ComIT te komen werken. Zo krijgen we een jaar de tijd om te ontwikkelen en een passende functie te vinden."

“Mensen zijn vaak een beetje bezorgd over waar je vandaan komt en je ervaring, daarbij is de taal soms ook een drempel. Maar bij NS was dit geen punt. Hier krijg ik de kans om mezelf te bewijzen en te laten zien wat ik kan. Collega’s zijn hier heel open-minded om samen te werken met mensen verschillende culturen. Ik denk dat je op die manier ook het beste talent kan aantrekken.” vertelt Wesam.

Kansen bij NS

“Wat ik mooi vind aan NS is de diversiteit, flexibiliteit en het respect naar elkaar. We geven echt om onze collega’s en staan voor iedereen open.” vertelt Wesam trots. “Collega’s zijn allemaal bereid om te helpen en zich aan te passen, met de taal bijvoorbeeld. Dat is voor mij heel belangrijk aan een werkplek.”

Tot slot wil Wesam aan iedereen die uit een vergelijkbare situatie komt als hij, nog meegeven dat er binnen NS mooie kansen zijn. “Dat hoeft niet alleen in de IT te zijn, maar ook in de techniek, als machinist of als medewerker op het station. Je kan hier starten in de Nederlandse arbeidsmarkt en krijgt de kans om jezelf in een veilige omgeving te ontwikkelen. Ik hoop dat mensen dat overwegen.” 

Wil jij ook meewerken aan IT binnen NS? Kijk dan op deze pagina.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.