Trein leent van luchtvaart

Onderhoud treinen NS

Onderhoud is traditioneel gebaseerd op vaste termijnen en vaste werkzaamheden per onderhoudsbeurt. Hoe zou een andere, meer flexibele aanpak kunnen werken? Wat zijn de voor- en nadelen, de kosten en de baten? Typisch een voorbeeld van procesinnovatie. Bij risk based maintenance, of liever: performance centered maintenance, zoeken we de grenzen van het technisch onderhoud op. Daarvoor analyseren we het materieel serie voor serie, stuk voor stuk op het onderhoudsregime. Waar kan het beter, hoe kunnen we de beschikbaarheid van de treinen verhogen en het onderhoud efficiënter maken?

Via een Pareto-analyse is vastgesteld in welke materieelserie, en binnen die serie in welke systemen het meeste verbeterpotentieel zit. Dat is echt een vernieuwende aanpak binnen de spoorindustrie. Overigens weten we wat we doen: in bijvoorbeeld de luchtvaart is hiermee al ruime ervaring opgedaan.

Een van de uitkomsten: nieuwe onderhoudsvisie op de deur- en remsystemen van de Sprinter Light Train. Zo bevat het deursysteem een eindschakelaar die ervoor zorgt dat de deuren opengaan als de klaptreden naar buiten gekomen zijn. Uit analyses blijkt dat we wel érg vaak inspecteren zonder dat er iets wordt gevonden. Een goede mogelijkheid dus om de inspecties te richten op andere onderdelen en dus uiteindelijk onze tijd te besteden aan verbeteringen waar de reiziger meer aan heeft.

Techniek trein luchtvaart
Trein techniek grafiek
slijtage schema ns techniek

Verhalen van onze mensen

Modernisering van A tot Z: als Engineer werken bij NS Treinmodernisering in Haarlem

“Hoe vet is het dat je treinen ziet rondrijden in Nederland die jij met je team van begin tot eind hebt gemoderniseerd?” Chantal is Junior Engineer bij NS Treinmodernisering in Haarlem. Met haar team zorgt ze ervoor dat alle elektrische (sub)systemen aan elkaar gekoppeld worden in treinen die gemoderniseerd worden. Chantal legt uit: “Wij als productgroep Energievoorziening zorgen eigenlijk voor alle bekabeling in de trein, de kabelloop van de bekabeling en de kabeldragers waar de bekabeling in gemonteerd wordt.

Elke dag leer ik iets nieuws, daar haal ik mijn plezier uit

“Nieuwe uitdagingen zoeken en altijd blijven leren zit gewoon in mij.” Anass Rizki is Kernteam Specialist van het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam. In deze functie spoort hij complexe storingen op binnen de treinen van NS. Anass heeft na zijn opleiding tot monteur aan de NS TechniekFabriek in Amsterdam diverse stappen gezet om naar zijn huidige functie door te groeien: “Na mijn opleiding aan de TechniekFabriek ben ik doorgegaan met een mbo niveau 3 opleiding. Niet lang na het behalen van mijn diploma ben ik begonnen met een niveau 4 opleiding. Momenteel zit ik in de laatste fase van deze opleiding. Als ik ook deze opleiding heb afgerond kan ik helemaal zelfstandig aan de slag.”

Aflevering Makers van Morgen - Treinmodernisering

Altijd al willen weten hoe de treinen van NS gemoderniseerd worden? In een aflevering van het televisieprogramma Van Passie naar Droombaan met als thema ‘De Makers van Morgen’ krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij NS Treinmodernisering in Haarlem. In deze werkplaats worden verouderde treinstellen volledig opgeknapt. Niet alleen op het gebied van techniek krijgen de treinstellen een upgrade, maar ook het uiterlijk van de treinen wordt hier volledig gemoderniseerd.

NS vacature alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.