Trainbow: “We zorgen ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn bij NS.”

Trainbow NS
Trainbow NS
Herman Krull is mobiliteitsmakelaar bij het loopbaancentrum van NS, hij begeleidt NS’ers die zichzelf binnen of buiten hun functie verder willen ontwikkelen. “We bieden collega’s ondersteuning bij hun loopbaan, zoals Z!N loopbaancoaching, een talentenscan en diverse workshops.” Naast zijn positie als mobiliteitsmakelaar is hij ook bestuurslid bij Trainbow, een LHBTQI+ netwerk van NS dat staat voor acceptatie, inclusie en diversiteit binnen NS. “Ons doel is dat iedereen zichzelf kan zijn binnen NS.” Herman vertelt er alles over!
Trainbow
Trainbow is een initiatief dat 15 jaar geleden is begonnen bij NS. “Wij staan voor een inclusieve werkomgeving voor onze collega’s, maar ook voor een inclusieve reisbeleving voor onze reizigers. Ik begon zelf als regulier lid, dus ik kreeg een aantal keer per jaar een nieuwsbrief en ik ging af en toe naar een activiteit. Toen ik klaar was met mijn studie, kwam er een plekje vrij in het bestuur en die kans moest ik pakken!” Het bestuur van Trainbow en alle actieve leden zetten zich in voor inclusie en diversiteit als vrijwilligers. “Het grootste deel van het bestuurswerk vindt plaats in onze vrije tijd. Trainbow is wel echt op vrijwillige basis en het is erg tof hoeveel we voor elkaar krijgen.” 
“Het is voor mij heel interessant om deel uit te mogen maken van Trainbow. Ik vind het leuk dat dit netwerk bestaat, maar het is soms ook wel ingewikkeld. We zijn een soort veilige haven voor collega’s. We zijn er nog niet helemaal qua inclusie, daarom blijven we NS ook aandacht vragen op dit onderwerp. Als bestuur werken we er hard aan om een zo interessant mogelijk programma voor onze leden neer te zetten om elkaar te inspireren en het gesprek met elkaar aan te gaan.” 
Evenementen
“Als Trainbow organiseren we zowel gezellige als inhoudelijke events. We hebben bijvoorbeeld in de week van Utrecht Pride een kennissessie georganiseerd. We denken mee over interne gedragscodes, werken samen met de andere diversiteitsnetwerken binnen NS, en we reiken bijvoorbeeld ook jaarlijks de Trainbow Awards uit.” Regelmatig organiseren we in samenwerking met andere grote bedrijven, zoals ProRail, Ahold Delhaize, Capgemini, ASR, Vodafone-Ziggo, Ordina, Bol, BAM en Rabobank, events. Op die manier Kunnen wij elkaars boodschap versterken door bijvoorbeeld met ProRail een boot voor medewerkers te organiseren tijdens de Utrecht Canal Pride of door samen met Ahold Delhaize op te trekken om de impact van activaties op de stations te vergroten.
Zo organiseerden we samen met Ahold Delhaize op 30 mei een intercompany sessie. “Het was een event voor medewerkers van NS, ProRail, Capgemini, ASR, VodafoneZiggo, Ordina, Bol, BAM en Rabobank. Samen met Lisa van Ginneken (voormalig kamerlid D66), Pepijn Keppel (columnist bij De Groene Amsterdammer) en Jasper Meijer (manager Operations Analytics bij Ahold Delhaize) zijn we met elkaar in gesprek gegaan over hoe het is om als LHBTQI+ collega te werken in een organisatie. We hebben het gehad over jezelf mogen zijn maar dat dat niet altijd kan en hoe we het concept community building nog beter kunnen inrichten voor ons LHBTQI+ netwerk.”
Utrecht Pride
Uiteraard is het is event van de afgelopen tijd de Pride in Utrecht. NS en ProRail hadden samen een boot tijdens de parade. “Dit is het vierde jaar dat we meegevaren hebben. Jong, oud en of je nu lid bent of niet, iedereen die zin had in een feestje en de community een warm hart toedraagt is welkom. Die 50 plaatsen op onze boot waren zo gevuld!” Hoe was de Pride zelf? Herman vertelt in geuren en kleuren: “Het is heel, heel feestelijk. We hadden een heel goed nummer, nummer 2, dus wij mochten, ondanks het koude weer, het publiek opwarmen. We hadden een hele goede DJ en mooie outfit. We hebben er echt een heel leuk festival van gemaakt. Daarnaast was het voor ons ook belangrijk dat Wouter Koolmees op de boot heeft gestaan, en ons netwerk een bijzonder warm hart toedraagt.”
Voor Herman was ook zijn eerste Pride, die van 2019, een absoluut hoogtepunt, “De eerste keer dat ik kon meevaren met de pride, dat vond ik echt heel gaaf. Het blijft elk jaar leuk, maar in 2019 voor de eerste keer in Utrecht, dat was echt spectaculair.”
Toekomst
“We hopen nog vele jaren door te mogen gaan en mee te mogen varen. Het maakt ons niet uit tot welke groep je behoort, iedereen is welkom bij ons! We willen ons blijven vernieuwen.” De komende tijd staat er nog genoeg op het programma. “We willen ons wat meer op de socials gaan richten en ook de nieuwsbrief vernieuwen. Ook bestaan we in het najaar 15 jaar en gaan we een jubileumfeest geven. Daarnaast komt er in augustus weer een Europese conferentie aan. Daar kijk ik erg naar uit, want het is heel waardevol om dan weer van andere collega's van de andere Europese spoorwegmaatschappijen te zien en te horen waar zij tegenaan lopen en wat ze hebben bereikt. Op die manier blijven we van elkaar leren.”
Mocht jij je na het lezen van dit artikel aan willen melden voor de nieuwsbrief van Trainbow? Stuur een mailtje naar [email protected]! Vind je het leuk om meer te zien van wat Trainbow doet? Op Instagram @trainbow_nl komen regelmatig updates en leuke foto’s voorbij. 
Wil jij ook een baan waar je helemaal jezelf kan zijn? Bekijk hieronder onze vacatures.
NS job alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.