Testdatamanagement: testen met anonieme data

NS anonieme data

Naam, telefoonnummer, woonplaats: als je reist met de trein of komt werken bij NS, wil je dat jouw gegevens veilig worden opgeslagen. En veilig worden verwerkt, zoals bij het testen van applicaties. "Wij maken persoonlijke gegevens anoniem en AVG-compliant, zodat we realistische testen kunnen draaien met echte data," vertelt een test data engineer van Test Data Management (TDM). "Dat is een complexe puzzel, want er zit een hele keten achter."

Met miljoenen reizigers, duizenden werknemers en een grote maatschappelijke rol stelt NS de hoogste eisen aan privacy en de veiligheid van gegevens. "We volgen de wet- en regelgeving. Met de komst van de AVG in 2018 stonden we voor een uitdaging," vertelt een tester uit het TDM team. "Gegevens veilig opslaan is één. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze gegevens ook AVG-proof kunt gebruiken in onze testomgevingen?" Om testen zo realistisch mogelijk te doen, zijn soms gegevens uit de praktijk nodig. "Die gegevens moeten dan wel anoniem zijn. Niet eenmalig voor één applicatie, maar consistent in onze lange applicatieketens."

"Iedereen in ons team is stuk voor stuk goed in puzzelen. De applicatieteams willen een representatieve testset van productieomvang. Als je die AVG-proof maakt, moet dat wel consistent, in de hele applicatieketen."

Puzzelen met data en complexe ketens

Het Test Data Management team is opgericht als centraal punt in het AVG-proof maken van het applicatielandschap van NS. Behalve het maken van beleid rondom de privacywetgeving, helpen zij applicatieteams ook met handige tools. "Wij verankeren het beleid rondom de AVG en helpen de applicatieteams bij het pseudonimiseren en anonimiseren van de testomgevingen. Daarvoor werken we met moderne tooling van Broadcom." Maar bij TDM gaat het niet alleen om de tooling. "Iedereen in ons team is stuk voor stuk goed in puzzelen. De applicatieteams willen een representatieve testset van productieomvang. Als je die AVG-proof maakt, moet dat wel consistent, in de hele applicatieketen." Een flinke opgave. "Die uitdaging gaan we keer op keer aan. Dat maakt het zo leuk. Elke keer weer vinden we samen weer een oplossing."

Je blijft uitgedaagd

Zo kunnen de applicatieteams met een zelfhulpportaal aan de slag. "Op het portaal verschijnen steeds meer applicaties waar je je eigen testset kunt aanvragen. Die wordt gerefreshed en is daarna volledig compliant met de huidige wet- en regelgeving." Toch zijn nog niet alle puzzels opgelost. "We werken continu aan nieuwe vraagstukken. Hoe maak je bijvoorbeeld een goede testset voor pakketsoftware als je niet weet hoe die vanbinnen in elkaar zit? Elke applicatie is weer anders. Ook is de wet- en regelgeving rondom privacy een belangrijk thema dat volop in beweging is. Je blijft jezelf dus continu ontwikkelen en staat steeds weer voor een andere uitdaging."

NS job alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.