De Tech Blogs van Bas

Bas Vegter NS IT-engineer

Bas Vegter is IT-engineer bij NS, in de rol van quality engineer. “Ik zit vanuit Quality Engineering Solutions, wat onderdeel is van de Centrale Platform Organisatie, in de hoek van testautomatisering, performance testen en security testen. Wij willen het de IT ontwikkelteams zo makkelijk mogelijk maken om gebruik te maken van de testtools en middelen die er zijn. De ontwikkelteams bouwen de software en die moet getest worden voordat het naar productie gaat. Alles wat daarvoor nodig is, kunnen wij leveren. Dat heeft het doel om ervoor te zorgen dat IT-teams zich kunnen focussen op de kern: doeltreffende functionaliteit leveren en zo min mogelijk bezig hoeven zijn met de ondersteunende processen.”

“Ik werk nu twee jaar intern bij NS, daarvoor heb ik drie jaar ingehuurd gewerkt. Aan het eind van dat inhuurtraject had ik het idee dat ik nog lang niet klaar was met de doelen die ik had. Het was een heel warme overstap; ik kende veel leuke mensen, dat maakte het ook heel makkelijk voor mij.”

Kwaliteitsgilde

“De diversiteit van de organisatie vind ik heel interessant. NS is een hele grote organisatie, met een lange geschiedenis. Ik vind het een mooie uitdaging om daarbinnen verandering teweeg te brengen.” Zo is Bas een paar maanden geleden gestart met de ‘quality guild’, oftewel kwaliteitsgilde. “Voorheen hadden we bij NS het TCC: test competence center. Daar zaten alle testers uit verschillende IT-teams. Om me heen hoorde ik dat die verbinding en kennisdeling werd gemist, dus had ik het idee om zelf een testgilde op te richten. Ik heb er toen bewust voor gekozen om het voor iedereen relevant te laten zijn, dus ook voor ontwikkelaars, scrum masters en product owners. Daarbij ligt de focus op kwaliteitsbeheersing om meer richting een cultuur van kwaliteit te groeien.

Tech Blogs

Maar die kwaliteitsgilde is niet het enige project dat Bas voor zijn werk heeft opgezet. Hij is namelijk ook bezig met het opzetten van Tech Blogs. “Wat ik veel deed bij het vorige bedrijf waar ik werkte, was het schrijven van blogs. Dat wilde ik weer doen, maar ik wist niet zo goed waar. Dus besloot ik daar zelf een plek voor te maken en daar heb ik meer collega’s bij betrokken.”

“We zijn nu druk bezig op medium.com, daar hebben we de eerste twee blogs op gepubliceerd. Die zijn nu nog in het Nederlands geschreven, maar het is de bedoeling om die naar het Engels te vertalen. We gaan eigenlijk een soort doorstart maken met het publiceren van de bestaande en een aantal nog niet gepubliceerde blogs.” Het doel van de blogs is voornamelijk zichtbaarheid vanuit NS-IT. “Het is een stukje zichtbaarheid naar buiten toe om nieuw talent aan te trekken. We willen laten zien welke gave dingen we allemaal doen.”

Kennis delen

De Tech Blogs zijn niet alleen een hobby-project van Bas, maar er zijn nog meer mensen bij betrokken. “Een van de grootste uitdagingen van dit soort projecten is om het op de lange termijn levend te houden. Daarom moet ik er zoveel mogelijk mensen bij betrekken die zich mede-eigenaar gaan voelen. Er zijn mensen van security aangehaakt die scannen of er geen gevoelige informatie naar buiten gaat. Woordvoering moet ook geïnformeerd worden; het is een externe uiting, dus zij moeten ook weten wat er naar buiten gaat. Er gebeuren zo veel dingen, zoals ik zei: de diversiteit is enorm. Daar is ook kennis en ervaring uit te halen, dat willen we graag laten zien.”

De blog is niet het enige platform waarop NS IT-kennis naar buiten brengt. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook op GitHub, een online platform voor softwareontwikkeling. “Daar zijn we nu bezig met het opzetten van een manier om uiteindelijk code te plaatsen vanuit NS. Dit zijn dingen die er nog niet zijn en wij zélf hebben gemaakt, om dat met de wereld te delen. Zodat anderen daarmee kunnen werken en van kunnen profiteren. Dat is ook weer een visitekaartje voor ontwikkelaars.”

Intern succes

“Wat ik heb geleerd van de Tech Blogs is dat het schrijven van een blog niet iets is dat je zomaar doet. Het moet natuurlijk voor iedereen goed leesbaar zijn, dus er zijn bepaalde schrijfregels waar je je aan moet houden. Ook voor de collega’s die een blog willen schrijven moet je de drempel zo laag mogelijk houden. Dat betekent in dit geval ook dat collega’s een tekst in het Nederlands kunnen aanleveren, die wij dan gaan vertalen.”

Op de vraag waar Bas het meest trots op is hoeft hij niet lang na te denken. “Dat is dat er intern zo enthousiast op gereageerd wordt. Er zijn heel veel collega’s die mee willen helpen om dit tot een succes te maken. Ik vind het mooi dat dit soort dingen kunnen binnen NS. Je komt met een idee dat je vervolgens uit mag werken. Dat vind ik heel gaaf om te doen.”

Wil jij jouw IT kennis inzetten om impact te maken? Kijk dan op deze pagina.

De Tech Blogs van Bas lees je hier.

NS vacature alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.