Student Techniekfabriek

Babo

Even voorstellen

Voordat ik als student bij de TechniekFabriek begon, wist ik niks van treinen. Ik had nul verstand van de techniek ervan. Nu weet ik, ook dankzij goede begeleiding, zoveel over de technische onderdelen van een trein. Je past de theorie namelijk meteen toe op de werkplaats, tijdens de stageweken van je studie. Je volgt namelijk eerst zes weken de opleiding, daarna loop je twee weken stage, daarna weer zes weken opleiding, enzovoorts.

De werkplaats is een grote hal met losse componenten waar je de theorie uit de lessen op kan toepassen. Hier staan bijvoorbeeld losse koppelingen, vacuüm bio-toiletten en deurinstallaties. De onderdelen waar stroom bij komt kijken, vind ik het meest interessant. De hoog- en laagspanning waar treinen op rijden bijvoorbeeld. Er komt zoveel bij kijken. Als reiziger sta je daar natuurlijk niet bij stil.

“Je leest eerst een hoop over dit systeem. Maar wanneer je de hal inloopt en het systeem met eigen ogen ziet, vallen veel dingen op hun plek.”

Mijn collega's

Aan het begin van het collegejaar moest iedereen nog aan elkaar wennen. Maar na drie weken leer je elkaar echt kennen. Dan ontdek je welke mensen uit de groep het beste bij je passen. Gelukkig kan ik met iedereen in de groep goed overweg. En de groep is best klein, dus je bent met iedereen in contact, ook in de pauzes.

De werkplaatsen waar je tijdens de stageweken in terechtkomt, verschillen qua locatie. Sommige plekken zijn vrij groot, daar werken wel tweehonderd mensen. Maar ik heb ook stages gehad bij kleine werkplaatsen, waar je met één tot drie collega’s per dienst werkt. Ik vind kleine teams wel prettig. Je leert elkaar namelijk veel beter kennen in zo’n kleine groep.

Mijn hoogtepunt

Afgelopen week heb ik geleerd over de werking van het klimaatsysteem. Dat zit op het dak van een trein en onderaan het rijtuig. Dat systeem is nogal veelzijdig. Het kan verwarmen, koelen en ventileren. Het mooie is dat ik de theorie op de werkplaats gelijk kan toepassen. En dat je werkend leert. Je leest eerst een hoop over dit systeem. Maar wanneer je de hal inloopt en het systeem met eigen ogen ziet, vallen veel dingen op hun plek. Erg fijn dat ik gewoon altijd naar een praktijklokaal kan lopen. Bekijk hier al onze opleidingen.

Saskia's NS Journey

Onze mensen

Techniek

Nieuwe treinen testen voor gebruik!

Als NS een nieuwe trein bestelt, is er een heel eisenpakket waaraan de trein moet voldoen. En dat pakket van eisen, moet natuurlijk ook getest worden. Ruben Sieraal is system engineer bij NS en hij houdt zich dagelijks bezig met het testen van pneumatische onderdelen (de onderdelen die werken op luchtdruk) zoals deuren en klimaatsystemen van NS-treinen. Ruben legt uit: “dan controleer ik de onderdelen en dan beoordeel ik of alles veilig is en aan de specificaties voldoet. Dit heb ik vooral gedaan bij de nieuwe intercity van NS (ICNG) om deze trein goedgekeurd te krijgen.”

Techniek

Revisiemonteur

Ik werk als revisiemonteur bij het Componentenbedrijf in Berkel-Enschot, bij de afdeling Sanitair. De werkzaamheden bestaan vooral uit het schoonmaken en reviseren van toilet units. Reviseren houdt in dat we versleten onderdelen van een treinobject vervangen, zoals boutjes, moertjes en ringetjes. Wij vernieuwen die onderdelen zodat een object weer goed kan functioneren. Mijn werkplek is eigenlijk één grote hal met pallets en werkbanken waar gereedschapsborden aan vast zijn gemaakt.

Techniek

Hoofdmonteur

Ik ben hoofdmonteur bij de afdeling Componenten. Mijn werkzaamheden bestaan uit het herstellen van onderdelen en het begeleiden van monteurs, zodat zij mooie onderdelen kunnen maken voor de spoorwegen. Op onze werkplaats in Berkel-Enschot krijgen wij regelmatig onderdelen aangeleverd. Samen met een andere hoofdmonteur bespreken we op basis van de technische moeilijkheidsgraad wie met welke onderdelen aan de slag gaat.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.