Student Techniekfabriek

Babo

Student TecniekFabriek NS

Even voorstellen

Voordat ik als student bij de TechniekFabriek begon, wist ik niks van treinen. Ik had nul verstand van de techniek ervan. Nu weet ik, ook dankzij goede begeleiding, zoveel over de technische onderdelen van een trein. Je past de theorie namelijk meteen toe op de werkplaats, tijdens de stageweken van je studie. Je volgt namelijk eerst zes weken de opleiding, daarna loop je twee weken stage, daarna weer zes weken opleiding, enzovoorts.

De werkplaats is een grote hal met losse componenten waar je de theorie uit de lessen op kan toepassen. Hier staan bijvoorbeeld losse koppelingen, vacuüm bio-toiletten en deurinstallaties. De onderdelen waar stroom bij komt kijken, vind ik het meest interessant. De hoog- en laagspanning waar treinen op rijden bijvoorbeeld. Er komt zoveel bij kijken. Als reiziger sta je daar natuurlijk niet bij stil.

“Je leest eerst een hoop over dit systeem. Maar wanneer je de hal inloopt en het systeem met eigen ogen ziet, vallen veel dingen op hun plek.”

Mijn collega's

Aan het begin van het collegejaar moest iedereen nog aan elkaar wennen. Maar na drie weken leer je elkaar echt kennen. Dan ontdek je welke mensen uit de groep het beste bij je passen. Gelukkig kan ik met iedereen in de groep goed overweg. En de groep is best klein, dus je bent met iedereen in contact, ook in de pauzes.

De werkplaatsen waar je tijdens de stageweken in terechtkomt, verschillen qua locatie. Sommige plekken zijn vrij groot, daar werken wel tweehonderd mensen. Maar ik heb ook stages gehad bij kleine werkplaatsen, waar je met één tot drie collega’s per dienst werkt. Ik vind kleine teams wel prettig. Je leert elkaar namelijk veel beter kennen in zo’n kleine groep.

Mijn hoogtepunt

Afgelopen week heb ik geleerd over de werking van het klimaatsysteem. Dat zit op het dak van een trein en onderaan het rijtuig. Dat systeem is nogal veelzijdig. Het kan verwarmen, koelen en ventileren. Het mooie is dat ik de theorie op de werkplaats gelijk kan toepassen. En dat je werkend leert. Je leest eerst een hoop over dit systeem. Maar wanneer je de hal inloopt en het systeem met eigen ogen ziet, vallen veel dingen op hun plek. Erg fijn dat ik gewoon altijd naar een praktijklokaal kan lopen. Bekijk hier al onze opleidingen.

Saskia's NS Journey

NS vacature alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.