Storingsmonteur

Marlon

Even voorstellen

Toen ik vier jaar was, kreeg ik mijn eerste modeltrein. Sindsdien ging ik ieder weekend naar het Spoorwegmuseum en ontwikkelde ik een interesse in techniek. De spoorwegen bleven me al die tijd interesseren. Drie jaar geleden ben ik daarom begonnen met de opleiding bij de Techniekfabriek van NS. Nu ben ik storingsmonteur en controleer ik de binnen- en buitenkant van treinen. Bijvoorbeeld de koppelingen, de kabels en de lampen die branden. Ook lees ik storingen uit en doe ik remproeven. Ik heb dus van mijn hobby mijn werk gemaakt.

En nog steeds ben ik ieder weekend in het Spoorwegmuseum te vinden! Daar werk ik nu als vrijwilliger. Ik doe hier hetzelfde als bij NS, namelijk het uitvoeren van controles en het plegen van onderhoud. Maar dan bij oud materieel. Wat ik zo leuk vind aan mijn baan bij NS is de grote verantwoordelijkheid. De trein die je controleert, vervoert later die dag heel veel reizigers. Tegelijkertijd is dat het uitdagende.

“Wat ik zo leuk vind is de grote verantwoordelijkheid. De trein die je controleert, vervoert later die dag heel veel reizigers.”

Mijn collega's

Hoewel je veel controles in je eentje uitvoert, voelt het niet alsof je alleen aan het werk bent. Je hoeft maar een belletje te plegen en een collega komt je helpen. We steunen elkaar en de sfeer is goed. Dat komt echt door de fijne collega’s om me heen. Op beide fronten zit het dus goed: de werksfeer én het werk zelf. We doen ook veel leuke dingen samen. Laatst waren we gaan bowlen als teamuitje. En soms bestellen we na een lange dienst samen wat eten.

Er zijn momenten dat we van alle markten thuis zijn. Dan ben je meer dan alleen monteur. In Rotterdam lopen we wel eens door het station en krijgen we allerlei vragen van reizigers. Je bent dan alles-in-1: servicemedewerker, monteur, perronleiding… Dat maakt een werkdag extra leuk.

Leukste moment van de week

Voor elk treintype moet je een apart examen afronden. Vorige week moest ik examen doen voor de SNG-trein, de nieuwste sprinter. Dat heb ik met succes gehaald! Nu mag ik die treinen ook controleren. Daar ben ik heel blij mee, want dat maakt mijn werk flexibeler. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je zo’n examen haalt, maar ik ging er met volle vertrouwen in.

Een ander moment was toen ik een reiziger wakker moest maken. Die was na een feestje in slaap gevallen in de trein en werd pas tien uur ’s ochtends weer wakker. Hij had de hele nacht in een stilstaande trein geslapen! Dat maak ik vaker mee. Dat zijn toch wel grappige momenten.

Saskia's NS Journey

Onze mensen bij IT & Digital

Digital

NS versnelt de adoptie van Artificial Intelligence samen met Kickstart AI

“Als ik samenwerk in een team met collega's uit verschillende bedrijven levert dit niet alleen nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op, het zorgt er ook voor dat wij nog meer impact kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI).” Luca Verhees is naast data scientist bij NS, ambassadeur voor de TechDays van Kickstart AI.

Digital

Met FLUX kun je voorspellen welke treinen onze reizigers hebben genomen.

“FLUX doet een voorspelling over welke trein(en) een reiziger heeft genomen om op zijn of haar bestemming te komen. Hierdoor kunnen we ook per trein kijken hoeveel reizigers erin zaten op bepaalde momenten van de dag of op bepaalde trajecten.” Rozemarijn de Zwart is data engineer bij NS en is samen met haar FLUX team binnen de afdeling Data Innovatie en Analyse dagelijks bezig met ontwikkelen en verbeteren van FLUX voor allerlei NS-teams. “FLUX is namelijk een model dat de reizigers verdeelt over de treinen die ze hadden kunnen nemen. Het programma gaat ervan uit dat je de meest logische reis genomen hebt. Als we dit van al onze reizigers bij elkaar optellen, kunnen we hierdoor berekenen hoe druk onze treinen zijn.”

Digital

Als ethisch hacker bij NS ben je indringers voor!

“Onze reizigers merken niets van ons werk en in dit geval is dat ook alleen maar goed.” Bob van der Staak is ethisch hacker bij NS en is samen met zijn team dagelijks bezig met het zoeken van security zwakheden binnen NS. “Ik doe voornamelijk aan threat modelling, penetratietesten en soms wat secure software development. Hiermee help ik teams van NS om te laten zien waar eventuele zwakheden in hun applicaties of systemen zitten, voordat andere ongewenste indringers dit doen. Het doel van mijn team is de afdelingen binnen NS te helpen om deze risico’s in kaart te brengen, zodat eventuele lekken opgelost kunnen worden.”

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.