Scrum Master

Saskia

Even voorstellen

Als scrum master ben ik het ene moment mentor, het volgende moment probleemoplosser of mediator. Alles om te zorgen dat de mensen in mijn twee teams zo goed mogelijk samenwerken. Het ene zorgt voor reisbegeleiding en -informatie op de website en de NS-app, het andere verbetert onze serviceprocessen, voor zowel reizigers als medewerkers.

De afgelopen jaren zijn die steeds meer op een agile manier gaan werken. Scrum masters zoals ik zorgen dat dat goed verloopt. We houden ons niet bezig met de inhoud, maar alleen maar met het werkproces en de mensen.

Het leuke is dat je daardoor echt een verschil kan maken voor je collega’s. Ik zorg dat ze met een glimlach naar hun werk gaan, dat ze zich blijven ontwikkelen en gewaardeerd voelen.

Als Scrum Master ondersteun en faciliteer ik teams tijdens zogeheten Sprints,
periodes van twee weken waarin ze afgebakende doelen behalen.

Mijn collega's

Hoe beter het gaat met mijn collega’s, hoe blijer ik word. Dat geldt zowel op zakelijk als persoonlijk vlak, dus probeer ik met allebei de teams waar ik mee werk goed contact te houden.

Elk team start de dag collectief met een Daily, onze dagstart. Daarin kijken we of iedereen zijn doelen voor de ‘Sprint’, een periode van twee weken, haalt. In die teams zitten UX’ers, back-end, Android- en iOS-developers, SAP experts, testers, Product Owners en touch point specialisten, zoals Sven hier!

Naast die groepssessies spreek ik ook graag individueel met mensen af, om te horen wat er bij hen speelt. Dankzij die gesprekken kon ik bijvoorbeeld zorgen dat één van mijn collega’s kon doorgroeien naar een andere rol en dat een junior medewerker promotie kreeg. Dat soort verandering mogelijk maken vind ik het allerleukste!

Leukste moment van de week

Naast de fijne sessies met mijn teamgenoten, heb ik deze week met veel plezier gekeken naar de nieuwjaarstoespraak van onze president-directeur Marjan Rintel. Haar wensen voor 2022 prikkelden me om ook vooruit te kijken.

Als Scrum Master ondersteun en faciliteer ik teams tijdens zogeheten Sprints, periodes van twee weken waarin ze afgebakende doelen behalen. Tijdens die sprints vergeet je soms het grote plaatje waar je collectief aan werkt: goede informatievoorziening op de site en NS-app, en zorgvuldige serviceprocessen.

Als ik even uitzoom, hoop ik dat we dit jaar weer meer reizigers mogen verwelkomen in de trein en dat die een zo goed mogelijke ervaring hebben van deur tot deur. Dat allemaal dankzij goede digitale informatievoorziening en persoonlijke ondersteuning waar nodig, mede mogelijk gemaakt door mijn teams!

Saskia's NS Journey

Onze mensen bij IT & Digital

Digital

NS versnelt de adoptie van Artificial Intelligence samen met Kickstart AI

“Als ik samenwerk in een team met collega's uit verschillende bedrijven levert dit niet alleen nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op, het zorgt er ook voor dat wij nog meer impact kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI).” Luca Verhees is naast data scientist bij NS, ambassadeur voor de TechDays van Kickstart AI.

Digital

Met FLUX kun je voorspellen welke treinen onze reizigers hebben genomen.

“FLUX doet een voorspelling over welke trein(en) een reiziger heeft genomen om op zijn of haar bestemming te komen. Hierdoor kunnen we ook per trein kijken hoeveel reizigers erin zaten op bepaalde momenten van de dag of op bepaalde trajecten.” Rozemarijn de Zwart is data engineer bij NS en is samen met haar FLUX team binnen de afdeling Data Innovatie en Analyse dagelijks bezig met ontwikkelen en verbeteren van FLUX voor allerlei NS-teams. “FLUX is namelijk een model dat de reizigers verdeelt over de treinen die ze hadden kunnen nemen. Het programma gaat ervan uit dat je de meest logische reis genomen hebt. Als we dit van al onze reizigers bij elkaar optellen, kunnen we hierdoor berekenen hoe druk onze treinen zijn.”

Digital

Als ethisch hacker bij NS ben je indringers voor!

“Onze reizigers merken niets van ons werk en in dit geval is dat ook alleen maar goed.” Bob van der Staak is ethisch hacker bij NS en is samen met zijn team dagelijks bezig met het zoeken van security zwakheden binnen NS. “Ik doe voornamelijk aan threat modelling, penetratietesten en soms wat secure software development. Hiermee help ik teams van NS om te laten zien waar eventuele zwakheden in hun applicaties of systemen zitten, voordat andere ongewenste indringers dit doen. Het doel van mijn team is de afdelingen binnen NS te helpen om deze risico’s in kaart te brengen, zodat eventuele lekken opgelost kunnen worden.”

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.