Scrum master

Martijn

Scrum Master NS

Even voorstellen

Als scrum master houd ik me bezig met treinmodernisering. Dat gebeurt op een industrieterrein in Haarlem. Veel mensen weten het niet, maar aan de rand van het centrum van Haarlem bevindt zich een werkplaats van NS van 14 hectare groot. Verouderde treinstellen komen hier binnen en worden on-site volledig gemoderniseerd. Het team waar ik onderdeel van ben, houdt zich vooral bezig met de modernisering van het IT-gedeelte in een trein.

Denk aan het camerasysteem, het reizigersinformatiesysteem en het energiemeetsysteem. Een trein is tegenwoordig één grote rijdende computer. De modernisering is daarom een megaoperatie en die zit als een dijk in elkaar. Een soort nationaal ballet waarbij alles tot in de perfectie moet kloppen. Er gebeurt zoveel. Ik heb ook de mazzel dat ik bij andere disciplines kan kijken. Mijn engineershart gaat daar echt harder van kloppen.

“‘Ik zeg altijd: de werksfeer is plus plus, oftewel uitmuntend.”

Mijn collega's

Het team bestaat uit een bijzondere, lollige, jonge groep collega’s. Ik zeg altijd: de werksfeer is plus plus, oftewel uitmuntend. Alles kan gezegd worden. Niemand is te beroerd om zijn fouten toe te geven. We zijn allemaal in een soort leermodus. We kunnen ook flink lachen met z’n allen. We halen grapjes uit met elkaar, trekken gekke bekken, maken lol tussen het werken door. Het is een hecht clubje.

Samen werken we aan een groot object, iets dat naar buiten rolt. Dat vind ik heel tof. Zelf ben ik opgegroeid in een bakkersomgeving, een productie-omgeving. Het sprak mij daarom aan om iets tastbaars op te leveren. Om dat met z’n allen voor elkaar te krijgen, dat vind ik mooi.

Mijn hoogtepunt

We hebben goedkeuring gekregen voor een testmuur op onze locatie in Haarlem. Dat hebben we mooi voor elkaar gebokst. Ik kan wel zeggen dat het team daar een grote rol in heeft gespeeld, daar ben ik trots op. Testen heeft een enorme meerwaarde. Een test is voor mij het begin van een empirisch proces. Natuurlijk doen we bij NS niet zomaar iets, er zit een behoorlijke bak kennis. Maar als je niet test, doe je soms een gok. Het kan zomaar zijn dat je een onderdeel uitprobeert en erachter komt dat iets niet werkt. Dan kun je het nog op tijd vervangen vóórdat het in de trein wordt geplaatst.

Saskia's NS Journey

Onze mensen op kantoor

Kantoor

"We werken met drones die we bij visuele inspecties inzetten."

Sep (34) is procescoördinator bij de afdeling Onderhoud NS Stations. Hij coördineert het planmatig onderhoud aan de stationsgebouwen. Sep: “Denk aan het vervangen van dakbedekkingen en de uitvoering van schilderwerk. Maar ook aan specialistisch restauratiewerk van Rijksmonumenten. Het leukste aan zijn werk? Er is ruimte voor innovatie.”

Kantoor

Trainbow: “We zorgen ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn bij NS.”

Herman Krull is mobiliteitsmakelaar bij het loopbaancentrum van NS, hij begeleidt NS’ers die zichzelf binnen of buiten hun functie verder willen ontwikkelen. “We bieden collega’s ondersteuning bij hun loopbaan, zoals Z!N loopbaancoaching, een talentenscan en diverse workshops.” Naast zijn positie als mobiliteitsmakelaar is hij ook bestuurslid bij Trainbow, een LHBTQI+ netwerk van NS dat staat voor acceptatie, inclusie en diversiteit binnen NS. “Ons doel is dat iedereen zichzelf kan zijn binnen NS.” Herman vertelt er alles over!

IT

Apps, awards en teamwork: Inge Mugge's digitale avontuur bij NS

Inge Mugge is Product Owner bij NS. Hier werkt ze al 5 jaar aan verschillende apps voor NS: denk aan de Ticketer app en de Wissel app. “Ik vind het echt heel gaaf wat wij doen. Je moet dingen kunnen versnellen, verbeteren of makkelijker maken” vertelt Inge. Samen met haar team zet Inge ontzettend toffe projecten neer. Dit is dan ook de reden dat ze samen met 5 andere teams de NS Digital Award 2023 heeft gewonnen voor de Wissel app!

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.