Scrum master

Martijn

Scrum Master NS

Even voorstellen

Als scrum master houd ik me bezig met treinmodernisering. Dat gebeurt op een industrieterrein in Haarlem. Veel mensen weten het niet, maar aan de rand van het centrum van Haarlem bevindt zich een werkplaats van NS van 14 hectare groot. Verouderde treinstellen komen hier binnen en worden on-site volledig gemoderniseerd. Het team waar ik onderdeel van ben, houdt zich vooral bezig met de modernisering van het IT-gedeelte in een trein.

Denk aan het camerasysteem, het reizigersinformatiesysteem en het energiemeetsysteem. Een trein is tegenwoordig één grote rijdende computer. De modernisering is daarom een megaoperatie en die zit als een dijk in elkaar. Een soort nationaal ballet waarbij alles tot in de perfectie moet kloppen. Er gebeurt zoveel. Ik heb ook de mazzel dat ik bij andere disciplines kan kijken. Mijn engineershart gaat daar echt harder van kloppen.

“‘Ik zeg altijd: de werksfeer is plus plus, oftewel uitmuntend.”

Mijn collega's

Het team bestaat uit een bijzondere, lollige, jonge groep collega’s. Ik zeg altijd: de werksfeer is plus plus, oftewel uitmuntend. Alles kan gezegd worden. Niemand is te beroerd om zijn fouten toe te geven. We zijn allemaal in een soort leermodus. We kunnen ook flink lachen met z’n allen. We halen grapjes uit met elkaar, trekken gekke bekken, maken lol tussen het werken door. Het is een hecht clubje.

Samen werken we aan een groot object, iets dat naar buiten rolt. Dat vind ik heel tof. Zelf ben ik opgegroeid in een bakkersomgeving, een productie-omgeving. Het sprak mij daarom aan om iets tastbaars op te leveren. Om dat met z’n allen voor elkaar te krijgen, dat vind ik mooi.

Mijn hoogtepunt

We hebben goedkeuring gekregen voor een testmuur op onze locatie in Haarlem. Dat hebben we mooi voor elkaar gebokst. Ik kan wel zeggen dat het team daar een grote rol in heeft gespeeld, daar ben ik trots op. Testen heeft een enorme meerwaarde. Een test is voor mij het begin van een empirisch proces. Natuurlijk doen we bij NS niet zomaar iets, er zit een behoorlijke bak kennis. Maar als je niet test, doe je soms een gok. Het kan zomaar zijn dat je een onderdeel uitprobeert en erachter komt dat iets niet werkt. Dan kun je het nog op tijd vervangen vóórdat het in de trein wordt geplaatst.

Saskia's NS Journey

Onze mensen op kantoor

Kantoor

"Werken in de avonduren helpt om een actief leven te kunnen leiden."

Voor Bibi Zwolman (59) geen 9-tot-5-baan. Want als medewerker van de klantenservice bij NS staat ze de hele avond paraat voor reizigers met vragen. Hoe houd je met deze tijden een goede werk-privébalans? Ze vertelt: Ik doe webcare voor NS. Samen met mijn collega’s proberen we alle vragen van reizigers te beantwoorden.’

Kantoor
Winkels

‘Data om plannen te onderbouwen, maar altijd ruimte voor gevoel'

“Vandaag ben ik bezig met het maken van winkelcommunicatie voor op de schermen en morgen ben ik een enorm event aan het opzetten. Die afwisseling is supercool.” Juul Smit is marketeer Julia’s en StationsHuiskamer, twee horecaformules van NS Retail. “Binnen mijn functie zorg ik er op allerlei manieren voor dat reizigers de Julia’s en StationsHuiskamer weten te vinden. Samen met mijn team werken we aan goede deals, een lekker assortiment en zichtbare communicatie voor de horecaformules.” Afgelopen periode heeft Juul gewerkt aan het opzetten van het evenement Happy Tuesday, een event voor eenzame ouderen in de StationsHuiskamers.

Kantoor

Kijken en luisteren op de werkvloer, daar begint mijn werk

“Het helpen bij allerlei veranderingen, dat vind ik echt het allerleukste.” Meike Moltzer is Veranderbegeleider binnen de afdeling Projecten & Trajecten van NS. In deze functie helpt Meike samen met haar team om veranderingen binnen NS op gang te brengen: “Binnen onze afdeling werken wij in een poule van Programmamanagers, Projectmanagers, Projectmanagement ondersteuners en Veranderbegeleiders aan diverse projecten en trajecten.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.