Manager Innovatie

Roxanne

Even voorstellen

Ik werk bij het Innovatieplatform. Het doel van het Innovatieplatform is het aanjagen van technologische innovaties en innovatiecultuur. Dit doen we door NS’ers te inspireren, met elkaar te verbinden en teams te helpen bij het verder brengen van hun ideeën. NS is vrij breed, dus er is veel kennis. Het is mooi als we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Er zijn zoveel kansen als het om innovatie gaat. Er ligt nog zoveel open, dat ik vind ik enorm leuk aan mijn baan.

Bij technologische innovaties kun je denken aan kunstmatige intelligentie, zoals de druktepoppetjes in de NS-app. Technologische innovaties proberen we intern aan te jagen. Maar we zetten dus ook in op innovatiecultuur. Ons doel is om mensen zelf aan te slag te laten gaan met vernieuwing binnen NS. We doen dat met behulp van Design Thinking. Dan stel je vragen als: Wie is je doelgroep? Welk probleem los je op? En wat is daarvoor de beste oplossing?

"Er zijn zoveel kansen als het om innovatie gaat. Er ligt zoveel open, dat is enorm leuk aan mijn baan."

Mijn collega's

De werksfeer is heel open en toegankelijk. Iedereen is behulpzaam en staat klaar om elkaar te helpen. Ik ben erg enthousiast over de cultuur. Ik ervaar ook veel vrijheid binnen mijn team en functie om aan de slag te gaan met nieuwe dingen.

Het team zelf is vrij klein, we werken met vijf man. Dat is een voordeel, want de verantwoordelijkheden zijn daardoor duidelijk. En je werkt intensief met elkaar samen, dus je weet wat je aan elkaar hebt. Aan de andere kant werken we veel samen met andere teams, verspreid over heel NS. Je hebt dus met allerlei afdelingen te maken. Die afwisseling vind ik erg leuk.

Leukste moment van de week

Afgelopen week vond de Innovatieweek plaats: een week waarin NS’ers de verbinding zochten met de toekomst en met elkaar. Externe en interne sprekers gaven hun visie op innovatie, hebben ons verteld over innovatiecultuur en hoe je daarbij briljant kan en moet mislukken. Verder hebben we gekeken naar trends en technologieën die voor NS belangrijk zijn. Collega’s waren heel positief over deze sprekers, ze vonden het een leuke toevoeging. Ze raakten er geïnspireerd door. Dat is natuurlijk heel leuk om te horen!

Saskia's NS Journey

Onze mensen bij IT & Digital

Digital

NS versnelt de adoptie van Artificial Intelligence samen met Kickstart AI

“Als ik samenwerk in een team met collega's uit verschillende bedrijven levert dit niet alleen nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op, het zorgt er ook voor dat wij nog meer impact kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI).” Luca Verhees is naast data scientist bij NS, ambassadeur voor de TechDays van Kickstart AI.

Digital

Met FLUX kun je voorspellen welke treinen onze reizigers hebben genomen.

“FLUX doet een voorspelling over welke trein(en) een reiziger heeft genomen om op zijn of haar bestemming te komen. Hierdoor kunnen we ook per trein kijken hoeveel reizigers erin zaten op bepaalde momenten van de dag of op bepaalde trajecten.” Rozemarijn de Zwart is data engineer bij NS en is samen met haar FLUX team binnen de afdeling Data Innovatie en Analyse dagelijks bezig met ontwikkelen en verbeteren van FLUX voor allerlei NS-teams. “FLUX is namelijk een model dat de reizigers verdeelt over de treinen die ze hadden kunnen nemen. Het programma gaat ervan uit dat je de meest logische reis genomen hebt. Als we dit van al onze reizigers bij elkaar optellen, kunnen we hierdoor berekenen hoe druk onze treinen zijn.”

Digital

Als ethisch hacker bij NS ben je indringers voor!

“Onze reizigers merken niets van ons werk en in dit geval is dat ook alleen maar goed.” Bob van der Staak is ethisch hacker bij NS en is samen met zijn team dagelijks bezig met het zoeken van security zwakheden binnen NS. “Ik doe voornamelijk aan threat modelling, penetratietesten en soms wat secure software development. Hiermee help ik teams van NS om te laten zien waar eventuele zwakheden in hun applicaties of systemen zitten, voordat andere ongewenste indringers dit doen. Het doel van mijn team is de afdelingen binnen NS te helpen om deze risico’s in kaart te brengen, zodat eventuele lekken opgelost kunnen worden.”

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.