Machinist

Mart

Even voorstellen

Machinist worden was mijn jongensdroom. Ik woonde op hoorafstand van het spoor en het geluid van de treinen wekte mijn interesse. Die nieuwsgierigheid is nooit meer weggegaan en op mijn achttiende besloot ik dan ook een opleiding tot machinist te volgen. Mijn droom is uitgekomen en dat voelt super goed. Ik geniet van de afwisseling die mijn baan biedt. Soms zie ik vanuit de cabine een prachtige zonsopgang en een andere dag een zonsondergang. De ene dag rijd ik veel lokale ritten en een andere dag rijd ik van Heerlen naar Alkmaar. Ik draai veel vroege shifts en dat betekent dat ik op op tijd weer klaar ben met werken. Ik heb best veel energie, dus als ik om vier uur thuis kom ga ik graag nog even wandelen of sporten. Heerlijk, toch?  

Als machinist moet je wel op jezelf kunnen zijn, want de meeste tijd breng je toch alleen door. Dan kan je genieten van de rust als je in de cabine zit.

Mijn collega's

In de trein vorm ik een team met de conducteur. Als een trein die ons tegemoet rijdt defect raakt, gaan de conducteur en ik samen in actie. Dan kijken we naar wat er aan de hand is en of we als tegentrein kunnen helpen. Dat geeft een teamgevoel. Naast het samenwerken met de conducteurs kom ik ook regelmatig collega’s tegen in de kantine, waar ik dan mee lunch of een kopje koffie drink. En ik heb contact met mijn Teammanager, te zien op deze foto, bij wie ik terechtkan voor een goed gesprek. Als machinist moet je wel op jezelf kunnen zijn, want de meeste tijd breng je toch alleen door. Dan kan je genieten van de rust die je hebt als je in de cabine zit.  

Leukste moment van de week

Ik vind het fantastisch om mensen te inspireren door een kijkje te geven in mijn leven als machinist. Daarom ben ik actief op mijn eigen Instagram en daar laat ik vanalles zien: van hoe mijn diensten eruit zien tot wat je tegenkomt tijdens een rit. Ik laat de treinen zien waarin ik rijd, van Sprinters tot Intercity’s, enkeldekkers en dubbeldekkers en ga zo maar door. Mijn favoriete trein is de DDZ Intercity, die na lange tijd aan de kant hebben gestaan weer in dienst is. Die rijdt een beetje als een locomotief. Het lijkt me ontzettend leuk om bijvoorbeeld op basisscholen praatjes te houden, om kinderen te kunnen vertellen over mijn vak. Misschien vinden zij het wel net zo magisch als ik!  

Saskia's NS Journey

Onze mensen bij IT & Digital

Digital

NS versnelt de adoptie van Artificial Intelligence samen met Kickstart AI

“Als ik samenwerk in een team met collega's uit verschillende bedrijven levert dit niet alleen nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op, het zorgt er ook voor dat wij nog meer impact kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI).” Luca Verhees is naast data scientist bij NS, ambassadeur voor de TechDays van Kickstart AI.

Digital

Met FLUX kun je voorspellen welke treinen onze reizigers hebben genomen.

“FLUX doet een voorspelling over welke trein(en) een reiziger heeft genomen om op zijn of haar bestemming te komen. Hierdoor kunnen we ook per trein kijken hoeveel reizigers erin zaten op bepaalde momenten van de dag of op bepaalde trajecten.” Rozemarijn de Zwart is data engineer bij NS en is samen met haar FLUX team binnen de afdeling Data Innovatie en Analyse dagelijks bezig met ontwikkelen en verbeteren van FLUX voor allerlei NS-teams. “FLUX is namelijk een model dat de reizigers verdeelt over de treinen die ze hadden kunnen nemen. Het programma gaat ervan uit dat je de meest logische reis genomen hebt. Als we dit van al onze reizigers bij elkaar optellen, kunnen we hierdoor berekenen hoe druk onze treinen zijn.”

Digital

Als ethisch hacker bij NS ben je indringers voor!

“Onze reizigers merken niets van ons werk en in dit geval is dat ook alleen maar goed.” Bob van der Staak is ethisch hacker bij NS en is samen met zijn team dagelijks bezig met het zoeken van security zwakheden binnen NS. “Ik doe voornamelijk aan threat modelling, penetratietesten en soms wat secure software development. Hiermee help ik teams van NS om te laten zien waar eventuele zwakheden in hun applicaties of systemen zitten, voordat andere ongewenste indringers dit doen. Het doel van mijn team is de afdelingen binnen NS te helpen om deze risico’s in kaart te brengen, zodat eventuele lekken opgelost kunnen worden.”

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.