Innovatieadviseur

Thijs

Even voorstellen

Hoe zorgen we ervoor dat de treinen schoner worden? Dat kan een vraag zijn die een afdeling mij stelt. Ik ga dan op zoek naar start-ups en scale-ups die vernieuwende oplossingen kunnen bieden. Als zo’n samenwerking goed uitpakt vind ik dat fantastisch. Als Innovatieadviseur kijk ik naar twee zaken: hoe kunnen we problemen die er nu zijn binnen NS oplossen en hoe spelen we zo goed mogelijk in op de toekomst. Dat tweede gaat bijvoorbeeld over of we virtual reality kunnen inzetten bij het scholen van machinisten of hoe we omgaan met 5G. Het leuke aan mijn baan is dat het voelt als pionieren. Mijn functie is best nieuw en dus nog niet volledig afgekaderd. Dat geeft mij de ruimte en de drive om uit te zoeken hoe ik het meest kan bijdragen.

Mijn baan is sociaal, maar ik ben ook wel kritisch om te zorgen dat ik de juiste samenwerkingen aan ga.

Mijn collega's

Ik werk in een team met strategen en collega’s die zich richten op innovatie, zoals ik. We houden ons bezig met grote vraagstukken, zoals bijvoorbeeld hoe we als NS het beste omgaan met het ouder worden van de samenleving. Dan nodigen we een groep ouderen uit om hun mening over reizen met de trein te horen. Naast het contact met collega’s ben ik ook veel aan het netwerken. Ik richt me op het verbinden van start-ups en scale-ups met NS om samen nog meer kennis en oplossingen te krijgen. Ik ben vaak op pad om een start-up te bezoeken. Ik wil echt snappen wat er bij zo’n bedrijf gebeurt en wat zij ons kunnen bieden. Mijn baan is sociaal, maar ik ben ook wel kritisch om te zorgen dat ik de juiste samenwerkingen aan ga.

Leukste moment van de week

Het hoogtepunt van mijn week was dat ik gisteren NEXT Delft mocht bezoeken. Dit is een community gebouw van 10.000 m2, waar start-ups en scale-ups zich kunnen vestigen. Ik kreeg een rondleiding van beheerder Joost, die alles vertelde over de toekomstige plannen. Als Innovatieadviseur breng ik start-ups en scale-ups naar NS, om problemen op te lossen of om samen goed voorbereid te zijn op de toekomst. Voor mij is zo’n nieuwe community plek dus heel interessant. Ik wil weten wat de start-ups doen en waar ze aan bouwen. Een van de onderwerpen die ik met Joost besprak was ‘predictive maintenance’, dus preventief onderhoud. Er zijn wat start-ups die zich hierop richten en dat kan voor NS interessant zijn om treinen en treinonderdelen beter te kunnen onderhouden.  

Saskia's NS Journey

Onze mensen bij IT & Digital

Digital

NS versnelt de adoptie van Artificial Intelligence samen met Kickstart AI

“Als ik samenwerk in een team met collega's uit verschillende bedrijven levert dit niet alleen nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op, het zorgt er ook voor dat wij nog meer impact kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI).” Luca Verhees is naast data scientist bij NS, ambassadeur voor de TechDays van Kickstart AI.

Digital

Met FLUX kun je voorspellen welke treinen onze reizigers hebben genomen.

“FLUX doet een voorspelling over welke trein(en) een reiziger heeft genomen om op zijn of haar bestemming te komen. Hierdoor kunnen we ook per trein kijken hoeveel reizigers erin zaten op bepaalde momenten van de dag of op bepaalde trajecten.” Rozemarijn de Zwart is data engineer bij NS en is samen met haar FLUX team binnen de afdeling Data Innovatie en Analyse dagelijks bezig met ontwikkelen en verbeteren van FLUX voor allerlei NS-teams. “FLUX is namelijk een model dat de reizigers verdeelt over de treinen die ze hadden kunnen nemen. Het programma gaat ervan uit dat je de meest logische reis genomen hebt. Als we dit van al onze reizigers bij elkaar optellen, kunnen we hierdoor berekenen hoe druk onze treinen zijn.”

Digital

Als ethisch hacker bij NS ben je indringers voor!

“Onze reizigers merken niets van ons werk en in dit geval is dat ook alleen maar goed.” Bob van der Staak is ethisch hacker bij NS en is samen met zijn team dagelijks bezig met het zoeken van security zwakheden binnen NS. “Ik doe voornamelijk aan threat modelling, penetratietesten en soms wat secure software development. Hiermee help ik teams van NS om te laten zien waar eventuele zwakheden in hun applicaties of systemen zitten, voordat andere ongewenste indringers dit doen. Het doel van mijn team is de afdelingen binnen NS te helpen om deze risico’s in kaart te brengen, zodat eventuele lekken opgelost kunnen worden.”

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.