Hoe voorkom je vertraging door bladeren op het spoor?

Patrick

Hoe voorkom je vertraging door bladeren op het spoor?

NS en ProRail bestrijden samen gladde sporen als gevolg van vallende bladeren in de herfst. ProRail regelt de gladheidsbestrijding van het spoor en NS stelt treinen beschikbaar waar een ProRailinstallatie in gebouwd kan worden. Dit is een systeem dat bestaat uit onder andere computers, kleppen en compressoren die waar nodig Sandite gel aanbrengen op het spoor. Engineer Patrick vertelt over het project dat ervoor zorgt dat het Sandite systeem ingebouwd wordt in treinen: “Er wordt vanuit rijdende treinen op specifieke locaties Sandite gel aangebracht op het spoor waardoor bladeren kapot worden gereden. Daarnaast zorgt de gel voor voldoende adhesie tussen wiel en spoorstaaf.”

"We zijn in een klein team begonnen met een haalbaarheidsonderzoek en een conceptontwerp. Nu we langzamerhand met behulp van een groter team overgaan naar het maken van een basisontwerp, is het mooi om te zien hoe het oorspronkelijke idee evolueert tot een gedetailleerd ontwerp."

NS en ProRail doen het samen

Het is een complex project waarbij een nauwe samenwerking tussen ProRail en NS treinmodernisering essentieel is: “ProRail levert de componenten voor het systeem. NS treinmodernisering zorgt ervoor dat het systeem op een geschikte locatie in de trein ingebouwd kan worden aan de hand van een ontwerp. NS en ProRail zijn er samen verantwoordelijk voor dat het gehele ontwerp aan de nieuwste wetgeving voldoet. Op het moment dat oudere treinen gebouwd werden, waren de eisen een stuk minder streng. In 2020 is de wetgeving waar Europese en internationale treinen en spoorwegen aan moeten voldoen verscherpt. We zijn begin 2021 in een klein team begonnen met een haalbaarheidsonderzoek en een conceptontwerp. Nu we in het ontwerptraject langzamerhand met behulp van een groter team overgaan naar het maken van een basisontwerp, is het mooi om te zien hoe het oorspronkelijke idee evolueert tot een gedetailleerd ontwerp.”

Integratie Sandite systeem in moderne trein

Het integreren van het Sandite systeem in onze nieuwere treinen brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee: “We proberen samen met ProRail het bestaande systeem zoveel mogelijk gelijk te houden, maar we hebben wel te maken met strengere wetgeving en modernere treinen. Ook hebben we te maken met een aluminium casco waaraan we de constructie moeten bevestigen. Bij deze bevestiging moeten we er rekening mee houden dat we de algehele rijtuigsterkte niet negatief beïnvloeden. Omdat wij als NS de trein niet zelf hebben gebouwd, maar hebben gekocht, onderzoeken we dit samen met de treinbouwer: Siemens-Bombardier. Ik ervaar veel vrijheid bij de invulling van mijn werk. Zo zijn we bij NS treinmodernisering vrij in hoe we de samenwerking met ProRail opzetten. Dit was in het begin even zoeken door het verschil in werkwijze bij NS en ProRail, maar door wekelijks een vast moment in te lassen om de voortgang van het project te bespreken, kan er nu snel geschakeld worden.”

Verhalen van onze mensen

Modernisering van A tot Z: als Engineer werken bij NS Treinmodernisering in Haarlem

“Hoe vet is het dat je treinen ziet rondrijden in Nederland die jij met je team van begin tot eind hebt gemoderniseerd?” Chantal is Junior Engineer bij NS Treinmodernisering in Haarlem. Met haar team zorgt ze ervoor dat alle elektrische (sub)systemen aan elkaar gekoppeld worden in treinen die gemoderniseerd worden. Chantal legt uit: “Wij als productgroep Energievoorziening zorgen eigenlijk voor alle bekabeling in de trein, de kabelloop van de bekabeling en de kabeldragers waar de bekabeling in gemonteerd wordt.

Elke dag leer ik iets nieuws, daar haal ik mijn plezier uit

“Nieuwe uitdagingen zoeken en altijd blijven leren zit gewoon in mij.” Anass Rizki is Kernteam Specialist van het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam. In deze functie spoort hij complexe storingen op binnen de treinen van NS. Anass heeft na zijn opleiding tot monteur aan de NS TechniekFabriek in Amsterdam diverse stappen gezet om naar zijn huidige functie door te groeien: “Na mijn opleiding aan de TechniekFabriek ben ik doorgegaan met een mbo niveau 3 opleiding. Niet lang na het behalen van mijn diploma ben ik begonnen met een niveau 4 opleiding. Momenteel zit ik in de laatste fase van deze opleiding. Als ik ook deze opleiding heb afgerond kan ik helemaal zelfstandig aan de slag.”

Aflevering Makers van Morgen - Treinmodernisering

Altijd al willen weten hoe de treinen van NS gemoderniseerd worden? In een aflevering van het televisieprogramma Van Passie naar Droombaan met als thema ‘De Makers van Morgen’ krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij NS Treinmodernisering in Haarlem. In deze werkplaats worden verouderde treinstellen volledig opgeknapt. Niet alleen op het gebied van techniek krijgen de treinstellen een upgrade, maar ook het uiterlijk van de treinen wordt hier volledig gemoderniseerd.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke job alerts.