Expertise Lead

Mijno

Even voorstellen

Als Expertise Lead help ik NS'ers die binnen de afdeling Data, Innovatie & Analyse werken om zich verder te ontwikkelen op werkvlak. Vorig jaar waren resultaat en ontwikkeling binnen de afdeling nog erg verweven, maar nu zijn die twee uit elkaar getrokken. Daardoor kan ik me er nu volledig op richten om mensen te helpen hun baan weer te gek te vinden.

Mijn dag start met het doornemen van personeelszaken, zoals vacatures, ziekteverzuim of verleningen van contracten. Maar veel van mijn tijd steek ik in de medewerkers zelf. Ik help ze om in hun kracht te staan en te blijven. Ik heb daarom veel overleg met en voor deze toppers.

Het mooiste aan mijn werk vind ik het als een medewerker een sessie binnenkomt met een zorg en naar buiten gaat met een lach. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door coaching, een opleiding of een training aanbieden of door te zorgen voor de juiste omgeving waarin de medewerker kan groeien.

"Het mooiste aan mijn werk vind ik het als een medewerker een sessie binnenkomt met een zorg
en naar buiten gaat met een lach."

Mijn collega's

Twee keer per week kom ik samen met vijf andere Expertise Leads binnen Data, Innovatie & Analyse. Ons doel is om te kunnen zorgen dat medewerkers zich fijn voelen bij hun baan en dat zij zich blijven ontwikkelen.

Het is belangrijk voor mij om te sparren met collega’s die hetzelfde werk doen als ik. Maar vergeet niet dat alle mensen die ik help, net zo goed voelen als collega’s. Ik mag dan wel het woordje ‘lead’ in mijn functie hebben, maar een hiërarchisch gevoel heb ik niet.

Een paar maanden terug was een van mijn teams gefrustreerd, omdat ze niet wisten wat de waarde van hun data was. Ze stonden te ver bij de gebruikers vandaan. We hebben toen gebruikers aan het team toegevoegd en nu horen ze direct wat er met deze toffe data gebeurt en hoe waardevol hun werk dus is. Dat werkt super motiverend.  

Leukste moment van de week

Het leukste aan mijn werk is dat ik mensen kan laten inzien hoe waardevol hun werk is. Ik coach NS’ers die binnen de afdeling Data, Innovatie & Analyse werken en soms voelt het resultaat van hun werk best abstract. Ik help hen beseffen hoeveel ze bereiken met hun werk!

Een voorbeeld hiervan is een team dat enorme hoeveelheden data verwerkt over en voor de planning. Hierdoor sluit de planning steeds beter aan op de reizigersbehoefte. Door de medewerker zich hiervan bewust te maken, ziet hij in hoe waardevol zijn werk is.

Ik richt me in de sessies ook op individuele ontwikkeling. Zo help ik als een medewerker moeite heeft om zich uit te spreken en dat wil verbeteren, of als iemand een luisterend oor nodig heeft. Dat vind ik zo mooi aan de gesprekken: het gaat echt over de mensen.

Mijno's NS Journey

Onze mensen bij IT & Digital

Digital

NS versnelt de adoptie van Artificial Intelligence samen met Kickstart AI

“Als ik samenwerk in een team met collega's uit verschillende bedrijven levert dit niet alleen nieuwe invalshoeken en creatieve ideeën op, het zorgt er ook voor dat wij nog meer impact kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI).” Luca Verhees is naast data scientist bij NS, ambassadeur voor de TechDays van Kickstart AI.

Digital

Met FLUX kun je voorspellen welke treinen onze reizigers hebben genomen.

“FLUX doet een voorspelling over welke trein(en) een reiziger heeft genomen om op zijn of haar bestemming te komen. Hierdoor kunnen we ook per trein kijken hoeveel reizigers erin zaten op bepaalde momenten van de dag of op bepaalde trajecten.” Rozemarijn de Zwart is data engineer bij NS en is samen met haar FLUX team binnen de afdeling Data Innovatie en Analyse dagelijks bezig met ontwikkelen en verbeteren van FLUX voor allerlei NS-teams. “FLUX is namelijk een model dat de reizigers verdeelt over de treinen die ze hadden kunnen nemen. Het programma gaat ervan uit dat je de meest logische reis genomen hebt. Als we dit van al onze reizigers bij elkaar optellen, kunnen we hierdoor berekenen hoe druk onze treinen zijn.”

Digital

Als ethisch hacker bij NS ben je indringers voor!

“Onze reizigers merken niets van ons werk en in dit geval is dat ook alleen maar goed.” Bob van der Staak is ethisch hacker bij NS en is samen met zijn team dagelijks bezig met het zoeken van security zwakheden binnen NS. “Ik doe voornamelijk aan threat modelling, penetratietesten en soms wat secure software development. Hiermee help ik teams van NS om te laten zien waar eventuele zwakheden in hun applicaties of systemen zitten, voordat andere ongewenste indringers dit doen. Het doel van mijn team is de afdelingen binnen NS te helpen om deze risico’s in kaart te brengen, zodat eventuele lekken opgelost kunnen worden.”

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.