Als Expertise Lead help ik NS'ers die binnen de afdeling Data, Innovatie & Analyse werken om zich verder te ontwikkelen op werkvlak. Vorig jaar waren resultaat en ontwikkeling binnen de afdeling nog erg verweven, maar nu zijn die twee uit elkaar getrokken. Daardoor kan ik me er nu volledig op richten om mensen te helpen hun baan weer te gek te vinden.
Mijn dag start met het doornemen van personeelszaken, zoals vacatures, ziekteverzuim of verleningen van contracten. Maar veel van mijn tijd steek ik in de medewerkers zelf. Ik help ze om in hun kracht te staan en te blijven. Ik heb daarom veel overleg met en voor deze toppers.
Het mooiste aan mijn werk vind ik het als een medewerker een sessie binnenkomt met een zorg en naar buiten gaat met een lach. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door coaching, een opleiding of een training aanbieden of door te zorgen voor de juiste omgeving waarin de medewerker kan groeien.
Twee keer per week kom ik samen met vijf andere Expertise Leads binnen Data, Innovatie & Analyse. Ons doel is om te kunnen zorgen dat medewerkers zich fijn voelen bij hun baan en dat zij zich blijven ontwikkelen.
Het is belangrijk voor mij om te sparren met collega’s die hetzelfde werk doen als ik. Maar vergeet niet dat alle mensen die ik help, net zo goed voelen als collega’s. Ik mag dan wel het woordje ‘lead’ in mijn functie hebben, maar een hiërarchisch gevoel heb ik niet.
Een paar maanden terug was een van mijn teams gefrustreerd, omdat ze niet wisten wat de waarde van hun data was. Ze stonden te ver bij de gebruikers vandaan. We hebben toen gebruikers aan het team toegevoegd en nu horen ze direct wat er met deze toffe data gebeurt en hoe waardevol hun werk dus is. Dat werkt super motiverend.
Het leukste aan mijn werk is dat ik mensen kan laten inzien hoe waardevol hun werk is. Ik coach NS’ers die binnen de afdeling Data, Innovatie & Analyse werken en soms voelt het resultaat van hun werk best abstract. Ik help hen beseffen hoeveel ze bereiken met hun werk!
Een voorbeeld hiervan is een team dat enorme hoeveelheden data verwerkt over en voor de planning. Hierdoor sluit de planning steeds beter aan op de reizigersbehoefte. Door de medewerker zich hiervan bewust te maken, ziet hij in hoe waardevol zijn werk is.
Ik richt me in de sessies ook op individuele ontwikkeling. Zo help ik als een medewerker moeite heeft om zich uit te spreken en dat wil verbeteren, of als iemand een luisterend oor nodig heeft. Dat vind ik zo mooi aan de gesprekken: het gaat echt over de mensen.
"Als Local Information Security Officer (LISO) is het onder andere mijn taak om teams weerbaar te maken tegen cyber security-aanvallen. NS heeft een complexe infrastructuur met veel ‘deurtjes’ en daardoor veel aanvalsmogelijkheden."
"Ik volg een IT-traineeship van twee jaar bij NS. Nu werk ik bij NS International. Daar houd ik me bezig met het verbeteren van de NS International-reisapp en daarmee dus ook de reisondersteuning voor klanten. Zo voegen we bijvoorbeeld meer meldingen in de app toe wanneer een reis niet volgens planning verloopt. En werken we aan een mooier design."
Bas Vegter is IT-enigineer bij NS. "Ik zit in de hoek van testautomatisering, performance testen en security testen. Wij willen het de IT ontwikkelteams zo makkelijk mogelijk maken om gebruik te maken van de testtools en middelen die er zijn. Wat ik veel deed bij het vorige bedrijf waar ik werkte, was het schrijven van blogs. Dat wilde ik weer doen, maar ik wist niet zo goed waar. Dus besloot ik daar zelf een plek voor te maken en daar heb ik meer collega’s bij betrokken."