Tooling engineer

Daniël

NS Tooling engineer

Even voorstellen

Ik ben Daniël, dertig jaar oud en Tooling engineer bij NS in Haarlem. Ik ontwikkel tools die oplossingen bieden voor processen die uitgevoerd worden door onze treinmonteurs. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een revisie wanneer er nieuw materieel geïntroduceerd wordt op de werkplaats. Eigenlijk is mijn voornaamste taak om de monteurs alle handvatten te bieden om hun werk goed uit te kunnen voeren. Ook zorg ik voor mechanische oplossingen, wanneer monteurs tegen een technisch probleem aanlopen. Ik vind het fantastisch om te zien dat iets wat eerst onmogelijk leek, toch werkelijkheid kan worden door slimme oplossingen. Wat het meest uitdagend aan mijn werk is? Om met een oplossing te komen waar alle belanghebbenden, van engineers tot monteurs, blij mee zijn. Hiervoor is het belangrijk om duidelijk te communiceren en verwachtingen goed te managen.

"In deze rol ben ik de spin in het web en heb ik regelmatig contact met verschillende mensen"

Mijn collega's

Een van de leukste dingen aan werken bij NS zijn toch wel mijn collega’s. In deze rol ben ik de spin in het web en heb ik regelmatig contact met veel verschillende mensen. Ieder met een eigen achtergrond. Dat maakt mijn werkplek een leuke en diverse omgeving om dagelijks in te verkeren. Ik zit niet alleen op kantoor, maar ben ook vaak op de werkplaats te vinden waar ik mijn handen vies kan maken. Die combinatie en afwisseling vind ik heel fijn. Ook leuk: mijn directe collega’s zijn allemaal jong en ambitieus. We doen regelmatig gezellige dingen met elkaar, zo gooien we in de pauze graag samen een dartpijltje.

Mijn hoogtepunt

Mijn absolute toppunt van de afgelopen periode is toch wel het feit dat het nu mogelijk is om ook revisies van een magneetrem hier in Haarlem te kunnen uitvoeren. Voorheen was dit niet mogelijk en kon dit alleen in Tilburg. Lastig, want Tilburg is niet bepaald om de hoek. Dus toen hier in Haarlem een grote revisie van een magneetrem nodig was, heb ik slimme tools bedacht en processen ingericht om het ook in Haarlem mogelijk te maken. Hiervoor werkte ik nauw samen met monteurs en engineers. Een toppunt in mijn carrière!

Saskia's NS Journey

Onze mensen

Techniek

Modernisering van A tot Z: als Engineer werken bij NS Treinmodernisering in Haarlem

“Hoe vet is het dat je treinen ziet rondrijden in Nederland die jij met je team van begin tot eind hebt gemoderniseerd?” Chantal is Junior Engineer bij NS Treinmodernisering in Haarlem. Met haar team zorgt ze ervoor dat alle elektrische (sub)systemen aan elkaar gekoppeld worden in treinen die gemoderniseerd worden. Chantal legt uit: “Wij als productgroep Energievoorziening zorgen eigenlijk voor alle bekabeling in de trein, de kabelloop van de bekabeling en de kabeldragers waar de bekabeling in gemonteerd wordt."

Techniek

Elke dag leer ik iets nieuws, daar haal ik mijn plezier uit

“Nieuwe uitdagingen zoeken en altijd blijven leren zit gewoon in mij.” Anass Rizki is Kernteam Specialist van het NS onderhoudsbedrijf in Leidschendam. In deze functie spoort hij complexe storingen op binnen de treinen van NS. Anass heeft na zijn opleiding tot monteur aan de NS TechniekFabriek in Amsterdam diverse stappen gezet om naar zijn huidige functie door te groeien: “Na mijn opleiding aan de TechniekFabriek ben ik doorgegaan met een mbo niveau 3 opleiding. Niet lang na het behalen van mijn diploma ben ik begonnen met een niveau 4 opleiding. Momenteel zit ik in de laatste fase van deze opleiding. Als ik ook deze opleiding heb afgerond kan ik helemaal zelfstandig aan de slag.”

Techniek

Aflevering Makers van Morgen - Treinmodernisering

Altijd al willen weten hoe de treinen van NS gemoderniseerd worden? In een aflevering van het televisieprogramma Van Passie naar Droombaan met als thema ‘De Makers van Morgen’ krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij NS Treinmodernisering in Haarlem. In deze werkplaats worden verouderde treinstellen volledig opgeknapt. Niet alleen op het gebied van techniek krijgen de treinstellen een upgrade, maar ook het uiterlijk van de treinen wordt hier volledig gemoderniseerd.

NS vacature alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.