Tooling engineer

Daniël

Even voorstellen

Ik ben Daniël, dertig jaar oud en Tooling engineer bij NS in Haarlem. Ik ontwikkel tools die oplossingen bieden voor processen die uitgevoerd worden door onze treinmonteurs. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een revisie wanneer er nieuw materieel geïntroduceerd wordt op de werkplaats. Eigenlijk is mijn voornaamste taak om de monteurs alle handvatten te bieden om hun werk goed uit te kunnen voeren. Ook zorg ik voor mechanische oplossingen, wanneer monteurs tegen een technisch probleem aanlopen. Ik vind het fantastisch om te zien dat iets wat eerst onmogelijk leek, toch werkelijkheid kan worden door slimme oplossingen. Wat het meest uitdagend aan mijn werk is? Om met een oplossing te komen waar alle belanghebbenden, van engineers tot monteurs, blij mee zijn. Hiervoor is het belangrijk om duidelijk te communiceren en verwachtingen goed te managen.

"In deze rol ben ik de spin in het web en heb ik regelmatig contact met verschillende mensen"

Mijn collega's

Een van de leukste dingen aan werken bij NS zijn toch wel mijn collega’s. In deze rol ben ik de spin in het web en heb ik regelmatig contact met veel verschillende mensen. Ieder met een eigen achtergrond. Dat maakt mijn werkplek een leuke en diverse omgeving om dagelijks in te verkeren. Ik zit niet alleen op kantoor, maar ben ook vaak op de werkplaats te vinden waar ik mijn handen vies kan maken. Die combinatie en afwisseling vind ik heel fijn. Ook leuk: mijn directe collega’s zijn allemaal jong en ambitieus. We doen regelmatig gezellige dingen met elkaar, zo gooien we in de pauze graag samen een dartpijltje.

Mijn hoogtepunt

Mijn absolute toppunt van de afgelopen periode is toch wel het feit dat het nu mogelijk is om ook revisies van een magneetrem hier in Haarlem te kunnen uitvoeren. Voorheen was dit niet mogelijk en kon dit alleen in Tilburg. Lastig, want Tilburg is niet bepaald om de hoek. Dus toen hier in Haarlem een grote revisie van een magneetrem nodig was, heb ik slimme tools bedacht en processen ingericht om het ook in Haarlem mogelijk te maken. Hiervoor werkte ik nauw samen met monteurs en engineers. Een toppunt in mijn carrière!

Saskia's NS Journey

Onze mensen

Techniek

Nieuwe treinen testen voor gebruik!

Als NS een nieuwe trein bestelt, is er een heel eisenpakket waaraan de trein moet voldoen. En dat pakket van eisen, moet natuurlijk ook getest worden. Ruben Sieraal is system engineer bij NS en hij houdt zich dagelijks bezig met het testen van pneumatische onderdelen (de onderdelen die werken op luchtdruk) zoals deuren en klimaatsystemen van NS-treinen. Ruben legt uit: “dan controleer ik de onderdelen en dan beoordeel ik of alles veilig is en aan de specificaties voldoet. Dit heb ik vooral gedaan bij de nieuwe intercity van NS (ICNG) om deze trein goedgekeurd te krijgen.”

Techniek

Revisiemonteur

Ik werk als revisiemonteur bij het Componentenbedrijf in Berkel-Enschot, bij de afdeling Sanitair. De werkzaamheden bestaan vooral uit het schoonmaken en reviseren van toilet units. Reviseren houdt in dat we versleten onderdelen van een treinobject vervangen, zoals boutjes, moertjes en ringetjes. Wij vernieuwen die onderdelen zodat een object weer goed kan functioneren. Mijn werkplek is eigenlijk één grote hal met pallets en werkbanken waar gereedschapsborden aan vast zijn gemaakt.

Techniek

Hoofdmonteur

Ik ben hoofdmonteur bij de afdeling Componenten. Mijn werkzaamheden bestaan uit het herstellen van onderdelen en het begeleiden van monteurs, zodat zij mooie onderdelen kunnen maken voor de spoorwegen. Op onze werkplaats in Berkel-Enschot krijgen wij regelmatig onderdelen aangeleverd. Samen met een andere hoofdmonteur bespreken we op basis van de technische moeilijkheidsgraad wie met welke onderdelen aan de slag gaat.

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.