Hoofdconducteur

Xandor

Werken als conducteur bij NS

Even voorstellen

In de ruim dertig jaar tijd dat ik bij NS werk, ben ik nog nooit met tegenzin naar werk gegaan. Ik probeer er elke dag weer een feestje van te maken. Wat ik zo leuk vind, is dat je als conducteur een diversiteit qua mensen tegenkomt. De ene dag breng je vakantiegangers naar Schiphol, de andere dag vervoer je zakenlui naar Utrecht of dagjesmensen naar Den Bosch. Afgelopen week zat de trein vol met trolleys van mensen die op pad gingen naar de Huishoudbeurs. Je ziet een afspiegeling van de maatschappij. Hartstikke leuk.

Na mijn controleronde kan ik lekker naar buiten kijken, terwijl het landschap aan me voorbijtrekt. Je rijdt door heel het land en ziet de omgeving veranderen, van zomer naar herfst naar winter naar lente. Heerlijk om deze rustmomentjes te hebben en relaxt van de omgeving te genieten. Wie kan dat nou zeggen over z’n baan?

“Ik probeer er elke dag weer een feestje van te maken.”

Mijn collega's

Je ontmoet elke dag weer nieuwe collega’s. Je komt namelijk op zoveel verschillende standplaatsen. Superleuk is dat. Ik maak graag praatjes met mensen, ik houd wel van die gezelligheid. En naast mijn taken als hoofdconducteur ben ik binnen NS actief op andere vlakken, waar ik nieuwe mensen tegenkom. Ik rijd namelijk ook in evenementstreinen, speciaal afgehuurde treinen.

Bijvoorbeeld in oud treinmaterieel van het Spoorwegmuseum, dat mensen met een gezelschap kunnen huren. Of in ‘voetbaltreinen’ die bij belangrijke wedstrijden worden gehuurd door voetbalclubs. Supporters stappen dan pal voor het stadion de trein uit. Ook leid ik als mentor nieuwe collega’s op en heb ik een rol als ‘terugkeercoach’. Ik begeleid collega’s die een ingrijpende gebeurtenis achter de rug hebben: een aanrijding met een persoon, een agressieve confrontatie met een reiziger of iemand die langdurig ziek was.

Mijn hoogtepunt

Het afgelopen weekend heb ik als hoofdconducteur/eventmanager meerdere prinsen carnaval vervoerd naar carnavalssteden. Dat doe ik al jaren. Mooi om te zien hoeveel mensen er wel niet komen opdagen bij zo’n treinreis met een prins. De prins wordt bijvoorbeeld vergezeld door De Raad van Elf. Dat ik hen met een praatje heb mogen ontvangen, dat is toch geweldig! Zoiets maak je niet elke dag mee. Mede door de inzet van onder andere mijn teammanager kan ik deze extra dingen doen. Dat geeft mij extra energie. Superleuk!

Saskia's NS Journey

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.