Aan het werk op de meldkamer: “Een rustige melding kan uitlopen tot een aanhouding met verzet”

Anna Taalman
Bij de meldkamer is geen dag hetzelfde. Anna Taalman helpt reizigers én collega’s bij ingewikkelde situaties. “Ik kan dit werk nog jaren doen. En als ik wil doorgroeien? Dan wordt dat zelfs bij NS gestimuleerd.” Wil jij weten hoe het is om op de meldkamer te werken? Met wat voor situaties Anna te maken krijgt? En hoe haar dit bevalt? Anna vertelt het je.
Zorgen voor veiligheid
“Ik heb vroeger in de beveiliging gewerkt, dat beviel me goed. Maar doordat ik daarna in een kantoorfunctie heb gewerkt bij de zakelijke klantenservice van NS, raakte ik gewend aan een minder fysieke baan. Toen ik de vacature van de meldkamer voorbij zag komen, was dit voor mij de perfecte combinatie en heb ik meteen gesolliciteerd.
Bij de meldkamer heb je 3 afdelingen. De veiligheidscentrale, afdeling beheer toegang stations en cameratoezicht. Ik werk bij de veiligheidscentrale. Dat betekent dat, wanneer er vanuit cameratoezicht mee moet worden gekeken, wij dat doen. Dan wordt er een intake gehouden van alle sociale veiligheidsmeldingen en wordt er gezorgd voor een opvolging en oplossing door bijvoorbeeld een Veiligheid en Service collega ter plaatse. Kortom, ik loop niet zoals Veiligheid en Service collega’s op de werkvloer, maar voer mijn werk op afstand uit.”
Elke dag is écht anders
“Elke dag ben ik bezig met de beste veiligheidsoplossingen voor reizigers en collega’s. Wij zijn het eerste aanspreekpunt van alle sociale veiligheidsmeldingen. We hebben regelmatig te maken met verwarde mensen of iemand zonder treinkaartje. Ook hebben we hebben ook wel een keer exotische dieren in een trein aangetroffen. Of een moeder en kind dat per ongeluk zijn gescheiden.
Maar denk ook aan onbeheerde goederen. Daar zijn we heel voorzichtig mee. Op een station wil je geen bom of giftige stoffen hebben. Omdat we van tevoren niet weten wat er in een tas of koffer zit, zijn we heel oplettend wat betreft bagage die onbeheerd zonder eigenaar rondslingert.
Tegenwoordig hebben we ook een WhatsApp-nummer. We merken dat het op die manier veel laagdrempeliger is om contact op te nemen. Je kunt ‘even’ appen, ook als je niet wilt dat anderen je horen. De WhatsApp service helpt goed om iemand bij te staan en om problemen op te lossen.”
Maak geen aannames
“Inmiddels doe ik dit werk alweer 3 jaar. In het begin was het wel even zoeken. Je krijgt namelijk veel verantwoordelijkheid waar je zo goed mogelijk mee om wilt gaan. Mijn keuzes hebben veel invloed op iemand anders. Juist een belangrijke, positieve snelle schakel zijn, vind ik heel leuk aan dit werk. 
Elke melding die we binnenkrijgen is anders. De ene keer is het iets uitzonderlijks, de andere keer moet er snel worden geschakeld. Dat kan alleen in teamverband. Op de meldkamer noemen we dat meldkamer oren. Krijgt een collega een melding? Dan luister je mee. Als het nodig is kun je direct handelen. Bij een groot incident moeten namelijk meerdere partijen, zoals Veiligheid en Service collega’s, politie, ambulance, brandweer, meldkamer spoor en ProRail tegelijk worden geïnformeerd. Dat kun je niet alleen en dus doen we dat samen als team. 
Wat ik in dit werk heb geleerd, is dat je geen aannames moet doen. Wanneer iemand een verhaal vertelt, dan kan het best zo zijn dat er wat anders aan de hand is dan wat je hoort. Iets wat in eerste instantie een rustige melding lijkt, kan uitlopen tot een aanhouding met geweld.
Na een goede uitvraag blijkt een melding vaak toch anders in elkaar te steken. Door geen aannames te doen en goed door te vragen, kom je bij het juiste verhaal uit. Op die manier kan ik zorgen voor een passende oplossing.”
Extra verlofdagen
“Voor mij is mijn werk en privéleven in balans. Doordat ik niet dezelfde werktijden heb en constant aan het werk ben, kom ik niet in een sleur. En juist doordat ik onregelmatig werk, krijg ik een toeslag en extra verlofdagen. Door die toeslag hoef ik niet fulltime te werken en heb ik meer tijd voor mijn privéleven. Hoe goed dat georganiseerd is, is toch wel mijn favoriete arbeidsvoorwaarde van NS.”
Wil jij net als Anna bijdragen aan een veilig bereikbaar Nederland? Bekijk dan onze vacatures.
NS job alert

Jouw droombaan in je mailbox?

Mis nooit meer jouw ideale vacature met onze persoonlijke vacature alerts.