Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Word IT’er bij NS!

Altijd al interesse gehad in IT of affiniteit met IT? Dan is onze interne IT-opleiding misschien wel iets voor jou! IT is de toekomst en we staan bij NS voor mooie uitdagingen zoals de doorontwikkeling van de NS-app en het digitaliseren van onze treinen. Na de succesvolle IT-opleiding van 2021, krijgen NS’ers ook dit jaar weer de unieke kans om te starten met een betaalde IT-opleiding. Nadat je deze intensieve opleiding succesvol hebt afgerond kun je naar verschillende functies doorstromen, denk hierbij aan: Testautomatiseerder, SAP developer, Java developer of Mendix developer. Lees hieronder meer over de verschillende functies. 

Interesse? Op 3 en 5 oktober – van 15:00 tot 16:15 uur – vinden er online informatiesessies plaats en vertellen we je meer over het selectieproces, het opleidingsprogramma, de ervaringen uit de vorige IT-opleiding en komen de verschillende opleidingsplekken aan bod.

Van 10 t/m 23 oktober kun je op één van bovenstaande opleidingsplekken solliciteren. Deze zullen alleen voor interne collega’s worden gepubliceerd op werkenbijns.nl. Collega’s die al werkzaam zijn bij NS IT zijn uitgezonderd van deelname. Als je interesse hebt vragen wij je op één van de vacatures te solliciteren. Dit doe je door je cv en motivatiebrief te uploaden. Je wordt dan uitgenodigd om een online Persoonsprofiel én een IT Talent Test te maken. Bij een positieve uitkomst van deze assessments volgt er een telefonisch interview met een recruiter. Daarna volgen er nog 1 of 2 sollicitatiegesprekken met een recruiter en IT-manager. De kandidaten met de beste match worden geselecteerd om deel te nemen aan de IT-opleiding.   

Heb je een vraag over de opleiding? Neem dan contact op met de afdeling Recruitment via 06-52001506

Voor wie?

De interne IT-opleiding is geschikt voor alle NS’ers (met uitzondering van collega’s die al binnen NS IT werkzaam zijn) die beschikken over minimaal hbo-werk- en denkniveau. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijke affiniteit hebt met IT, bijvoorbeeld doordat je hobbymatig met IT bezig bent door websites te bouwen of anderen te helpen met hardware- of softwareproblemen.  Je hoeft niet in het bezit te zijn van een hbo- of wo-diploma, een online assessment bepaalt of je in aanmerking komt voor de opleiding. Daarnaast is het belangrijk dat je aangeeft in een motivatiebrief waarom deze opleiding jou op het lijf geschreven is. 

Wanneer start de opleiding?

De opleiding start eind januari 2023 en duurt ongeveer drie maanden (inclusief weken voor zelfstudie). De opleiding is fulltime, dit betekent dat je vier dagen les hebt en een dag tijd hebt voor zelfstudie, opdrachten en coaching.  

Je wordt volledig vrijgesteld van werk zodat je je helemaal kunt richten op de opleiding. Je behoudt je eigen functie zolang je deelneemt aan de opleiding. Nadat je de opleiding succesvol hebt afgerond start je in een junior IT-functie van 32-36 uur per week in schaal 58/59. In de eerstvolgende 12 maanden volg je nog enkele functiegerichte trainingen en word je gecoacht.  

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding wordt gegeven door Computrain, een bedrijf gespecialiseerd in IT-praktijkopleidingen. De opleiding bestaat uit een tweetal fasen. Fase 1 is met alle deelnemers samen, hierin leer je over de basis van het IT-landschap. In fase 2 kun je je specialiseren in een specifieke functie. De specialismes zijn Testautomatiseerder, Java developer, Mendix developer of SAP developer. Lees hieronder meer over de verschillende functies. Tijdens deze fase ontwikkel je specifieke IT-kennis en vaardigheden door middel van klassikale lessen (deels live, deels via Teams), e-learnings en opdrachten. Een aantal onderdelen rond je af met een examen. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een eindpresentatie van een casus. Nadat je de opleiding met een voldoende hebt afgerond start je in je IT-rol. Tijdens het eerste jaar word je daarin extra goed begeleid, volg je verdiepingscursussen en krijg je coaching ‘on-the-job’.  

Over de functies

Na de opleiding zijn er vier uitstroomrichtingen: Testautomatiseerder, Mendix developer, Java developer of SAP developer. 

Testautomatiseerder: als testautomatiseerder bewaak jij de kwaliteit van de software in een multidisciplinair team. Je test softwareoplossingen en brengt deze in productie. Vervolgens monitor je het gebruik om de kwaliteit van de software doorlopend te verbeteren. Daarnaast plan en coördineer je softwarereleases. 

Mendix developer: als Mendix developer ga je in teamverband werken aan diverse softwareontwikkelingsoplossingen binnen NS. Meestal werk je aan één of twee applicaties tegelijkertijd. Je wordt begeleid door ervaren collega’s die je op weg helpen met al je vragen. Samen bouwen jullie applicaties in Mendix en leveren jullie die op aan de business.

Java developer: in deze rol ga je je specialiseren in de programmeertaal Java. Java is één van de meest gebruikte programmeertalen binnen IT. Zelfstandig en in teamverband bedenk je oplossingen en ontwikkel je software op de Scrum – Agile manier. Je gaat problemen van gebruikers analyseren en oplossen. Je leert coderen binnen een complex IT landschap. 

SAP developer: achter al onze kaartautomaten, warehousing, retail en finance zitten complexe businessprocessen die worden ondersteund met SAP. Jouw rol als SAP specialist is essentieel om Nederland in beweging te houden. De SAP community binnen NS is groot. Samen met tweehonderd SAP collega’s houd jij onze processen in beweging, ontwerp en bouw je nieuwe toepassingen en werk je aan complexe uitdagingen met veel ketenafhankelijkheden en stakeholders. 

Informatiesessies

Op 3 en 5 oktober organiseren we een informatiesessie. In de sessie op 3 oktober vertellen we je alles over het selectieproces, het opleidingsprogramma, de arbeidsvoorwaarden en vertelt een oud-deelnemer over zijn/haar ervaringen. In de sessie op 5 oktober gaan we verder in op de vier uitstroomrichtingen. Wat ga je precies doen als Testautomatiseerder, SAP-developer, Java-developer of Mendix developer?

Kijk hieronder de informatiesessie van maandag 3 oktober terug.

Kijk hieronder de informatiesessie van woensdag 5 oktober terug.

Deel 1

Deel 2

Arbeidsvoorwaarden

  • Je blijft tijdens de opleiding in je huidige team/rol maar bent vrijgesteld van werk.
  • NS betaalt je normale werkuren tijdens de opleiding.
  • Je salaris blijft tijdens de opleiding ongewijzigd.
  • Bij definitieve plaatsing wordt de startsalarisschaal aangepast naar schaal 58/59.
  • Indien het je, ondanks je inzet, toch niet lukt om de opleiding met succes af te ronden, blijf je op je oude afdeling werkzaam.
  • Indien je niet slaagt voor de opleiding door een gebrek aan inzet is de terugbetalingsregeling conform CAO van kracht.
  • Baangarantie bij succesvol afronden van de opleiding.
  • De functies vallen in cao Hoofdstuk 9, dit kan van invloed zijn op je arbeidsvoorwaarden als je van Hoofdstuk 8 naar Hoofdstuk 9 gaat.